FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
19.07.20184 dakikada okunur.
begenmeler
14
yorumlar
0
kaydet

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kendiniz ve bebeğiniz için bunlara dikkat edin!

Beslenme tercihlerinin normal dönemlere nazaran çok daha önemli hale geldiği bazı dönemler var ve bu dönemlerin en önemlilerinden biri de elbette hamilelik dönemi. Peki hamilelikte beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler neler?

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kendiniz ve bebeğiniz için bunlara dikkat edin!

Hamilelik döneminde normalde beslenmesine hiç dikkat etmeyenler bile bebekleri için daha düzenli ve sağlıklı beslenmek için çabalar. Çünkü bu hamilelikte beslenme sırasında siz ne yerseniz bebeğiniz de onları yemiş olur. Sağlıklı bir yaşam için önerdiğimiz çoğu alışkanlık ve beslenme kuralı aslında da “Hamilelikte nasıl beslenmeli?” sorusunun cevapları için de geçerli. Vereceğimiz tavsiyelerin her biri sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz için önemli birer adım olacak.

Hamilelikte beslenme neden önemli?

hamilelikte beslenme listesi

Hamilelik sürecinde olduğu kadar hamileliğe hazırlık döneminde de sağlıklı bir beslenme programı uygulamak bebeklerin gelişimi için çok önemli. Bu dönemlerde beslenme yetersizliğinin azaltılmasının, çocuk gelişimi üzerine olumlu etkileri olduğu biliniyor.

Araştırmalar, hamile kadınlar üzerinde gerçekleştirilen sağlıklı ve dengeli beslenme uygulamaları sırasında protein, demir ve folik asit takviyeleri sayesinde, yeni doğan bebeklerdeki özürlülüklerin üçte bir oranında azaldığını ortaya koyuyor. Yine bu bebeklerin ileriki yaşlarında şeker hastalığı, obezite, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve kanser gibi hastalıkların daha nadir görüldüğü de biliniyor.

Emziklilik sürecinde ve hamilelikte beslenmenin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinin pek çok önemli amacı var. Öncelikle anne ya da anne adayıysanız sağlıklı beslendiğinizde kendi fizyolojik gereksinimlerinizi karşılamış oluyorsunuz ve böylece vücudunuzdaki besin öğelerini dengede tutuyorsunuz. Bununla birlikte hamilelikte beslenmenizin dengeli oluşu bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için yeterli miktarda süt salgılamanız için gereken enerji ve besin öğelerini karşılamanızı sağlıyor.

Hamilelikte nasıl beslenmeli? Hamilelikte beslesnme listesi günlük ve haftalık olarak nasıl olmalı?

hamilelikte nasil beslenmeli Öncelikle hamilelik öncesinde kullandığınız herhangi bir ilaç varsa bu ilacı bırakmalı ve doktorunuza danışana kadar ilaç, ağrı kesici vb. kullanmamalısınız. Bu süreçte yemek saatlerinizi belirli bir düzene oturtun. Her gün yakın saatlerde üç ana öğün ve üç ara öğün yapmalısınız.

Her gün beslenmenizde beş temel besin grubundan da besin aldığınıza emin olun. Örneğin hamilelikte beslenme listenizde sağlıklı tercihler yapıyor ama süt, yoğurt ya da ayran hiç tüketmiyorsanız tüm besin gruplarına yer vermiyorsunuz demektir ve bu hiç doğru olmaz.

Kilonuza bağlı olarak miktarı değişmekle birlikte, her gün düzenli olarak mutlaka 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekleri ise günde 2 fincandan fazla içmemelisiniz.

Hamilelikte beslenme konusunda haftalık olarak dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Hamileliğiniz sırasında haftada en az iki gün balık yemelisiniz. Balığı kızartma değil, ızgara veya buğulama yöntemiyle pişirmeniz çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Elbette satın aldığınız balığın taze olmasına da dikkat etmelisiniz.

Yine haftada en az bir gün mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillerden yemeye özen gösterin. En az üç kere kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi kuru meyveleri hamilelikte beslenme listenize dahil etmeye çalışın.

Yağsız kırmızı et de hamilelikte tercih edilmesi gereken besinlerden. Haftanın 2-3 günü beslenmenize dahil edebilirsiniz. Kırmızı et vücudun kullanabildiği en kaliteli demir ve protein kaynağı ve hamilelik sırasında daha fazla demir ve proteine gereksinim vardır.

Hamilelikte beslenmeye ilişkin diğer bazı önemli tavsiyeler

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kendiniz ve bebeğiniz için bunlara dikkat edin!

Yemeklerinizi azar azar ve sık sık yiyin.

Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularını dökmeyin ve çorba ya da yemeklerinizde kullanın.

Yemeklerde iyotlu tuz tercih edin.

Yüksek tansiyonunuz (hipertansiyon) varsa yemekleri tuzsuz veya az tuzlu şekilde hazırlayın.

Besinleri satın alınırken taze olmalarına özellikle dikkat edin. Konserve ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinleri seçin.

Beslenmenizde çeşitliliğe, dengeye ve ölçüye önem verin.

hamilelikte beslenme nasil olmali

Yemeklerde margarin, iç yağ ı ve kuyruk yağı yerine zeytinyağı kullanın. Et ile pişirilen yemeklere ayrıca yağ ilave etmeyin.

Kemik sağlınız için D vitamini ihtiyacınızı düzenli olarak güneşlenerek karşılayın. Günde 10-20 dakika sabah veya öğleden sonra güneşinden yararlanmak sizin için yeterli olacaktır.

Her gün düzenli olarak yürüyüş yapın.

İçeriği bilinmeyen, nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan ve ambalajında içindekiler listesi yazmayan besinleri almayın.

Posa içeren besinleri de beslenme programınıza dahil etmeyi ihmal etmeyin. Taze sebze ve meyveler, öğütülmemiş taneli tahıllar, kuru baklagiller posa içeren ve çok sağlıklı besinlerdir.

Sigara ve alkol kullanmayın. Sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak durun. Çünkü pasif içicilik bile bebeğinizde kalıcı hasarlara neden olabilir. 

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail