Hedef kilonuz ne kadar gerçekçi?
Hedef kilonuzu belirlerken sadece hayal kurmak belki o kadar da mantıklı değildir. Çünkü başarıya ulaşmanın yolu gerçekçi hedefler koymaktan geçiyor!
Cuma günleri sık sık “Pazartesi kesin diyete başlıyorum” diyorsanız ya da yeni yıla ilişkin aldığınız kararlardan biri kilo vermekse başarılı olmak için atmanız gereken ilk adım kendinize gerçekçi bir hedef koymak. Koyduğunuz hedefe ilişkin düşünmek için kendinize biraz zaman tanıyın. Niçin hedef ağırlık olarak bu sayıyı seçtiniz? Ulaştığınızda daha sağlıklı olacağınızı düşündüğünüz için mi? Daha güzel olacağınıza inandığınız ya da kendinizi daha mutlu hissedeceğiniz için mi yoksa?
Önce hedefinizin kaynağını belirleyin, hedef ağırlığınızın ulaşılabilir olup olmadığına karar verin ve sonra yola koyulun. Bunu anlamanıza yardımcı olmak için elbette dikkate almanız gereken bazı temel konular var.
1-Kilo geçmişinizi ve genetik mirasınızı inceleyin
Hedef kilonuzun gerçekçi olup olmadığını anlamak için ilk önce geçmişinize başvurun. Eğer ulaşmak istediğiniz kilo zaten daha önceden olduğunuz bir kiloysa ve bu kilodayken kendinizi sağlıklı ve zinde hissettiyseniz problem yok demektir. Fakat hedef kilonuzda daha önce hiç olmadıysanız bir kez daha düşünmenizde yarar var. Çünkü hedefinizin size uygun olmama ve sağlığınızı olumsuz etkileme ihtimali olabilir.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de şu: Eğer şu anda geçmişte olduğunuz en yüksek kilonun da üstündeyseniz, diyete başladığınızda çok yüksek ihtimal bu kiloya ulaşana kadar rahat ve hızlı bir şekilde kilo verirsiniz. Ancak bu kiloya vardığınızda vücudunuz direnç geliştirir ve bu direnci kırmanızın biraz zaman alması çok normaldir. Bu dönemde yılgınlığa düşmeden, pes etmeden diyetinize uymalı ve mümkünse egzersizle de süreci desteklemelisiniz.
Genetik miras da önemli konulardan biri. Genetik yapınızı anlamak amacıyla geçmişe dönerek aile bireylerinizin vücut yapılarına, kilolarına göz gezdirmeniz hedef kilonuzun doğruluğu hakkında size ufak da olsa bir ipucu verecektir. Bunun için ailenizin eski fotoğraf albümlerini karıştırmak iyi bir fikir olabilir.
2-Ne kadar sürede ve ne kadar kilo vermek istiyorsunuz?
Kendinizi aç bırakarak belki hızlı ve fazla miktarda kilo verebilirsiniz. Ama her zaman söylediğimiz gibi şok diyetlerle verdiğiniz kiloların, hatta muhtemelen daha fazlasının hızla geri geleceğini unutmayın. Çünkü yıllardır alışkanlık edindiğiniz şeylerden vazgeçmeniz ve bu süreçte kendinize koyduğunuz yasakları hayatınız boyunca sürdürmeniz mümkün değil. Sabırlı olun ve diyet sürecinin zaman alan ve emek isteyen bir yolculuk olduğunun bilincine varın. Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak için kaç kilo vermeniz gerektiğini hesaplayın. Bu noktada haftada 0.5-1 kilogram vermeyi hedeflemeniz en sağlıklısı.
Amacınıza ulaşmak için alışkınlıklarınızda radikal değişiklikler değil, küçük değişiklikler yapın. İlk aşamada besin günlüğü tutmaya başlamanız sonraki adımlarınız için size yol gösterecektir. Bu konuda “ Kilo vermek için besin günlüğü tutmanın 6 faydası ” başlıklı içeriğimizi mutlaka okuyun.
3-Hedef kilonuzu neye göre belirlemelisiniz?
Hedef kilonuzu hesaplarken baz almanız gereken değer vücut kitle indeksiniz (BMI). Vücut kitle indeksi değerinizi Hesaplamalar başlığı altındaki Vücut Kitle İndeksi Hesapla bölümümüzden kolayca öğrenebilirsiniz.
Hedef kilonuzu, BMI değeriniz 18.5 ve 24.9 arasında olacak şekilde belirlemelisiniz. Ancak burada önemsenmesi gereken bir nokta daha var: Sadece tartıda gördüğünüz ağırlığa dikkat etmek hiç de doğru değil aslında. Sağlık söz konusu olduğunda toplam ağırlık kadar vücuttaki yağ yüzdesinin de önemi bulunuyor.
Diyet sürecinizin başında size çok yararı dokunabilecek bazı bilgileri öğrenmek için “ 2 dakikalık alışkanlıklarla hayatınıza yeni bir yön verin ” başlıklı içeriğimizi de okumanızı öneririz.