FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
05.08.20246 dakikada okunur.
begenmeler
2
yorumlar
0
kaydet

Horasan buğdayı nedir?

Sizi farklı bir buğday çeşidiyle tanıştırıyoruz! Besin değeri oldukça zengin olan Horasan buğdayı için okumaya devam edin.

Horasan buğdayı nedir?

Horasan buğdayı (Kamut ), sert buğdayın eski bir çeşididir ve çekirdeği normal buğdayın iki katı büyüklüğündedir. Tadı daha zengin, daha kremsi ve daha cevizli bir tada sahiptir. 40'tan fazla ülkede organik olarak yetiştirilir, dünya çapında birçok yiyecekte kullanılır. Taneleri uzun ve koyu kahverengidir. Horasan buğdayı, tam tahıllar, yeşil Horasan buğdayı, un, kuskus ve bulgur buğdayı dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Harika bir şekilde çok yönlüdür ve çorbalardan güveçlere, pilavlara, salatalara ve garnitürlere kadar her şeyi zenginleştirebilir. Horasan buğdayı glutensiz olmasa da birçok kişi tarafından sindiriminin daha kolay olduğunu düşünülüyor. Normal buğdaydan daha yüksek proteine sahiptir ve daha besleyicidir; daha fazla selenyum, magnezyum ve çinko içerir.

Horasan buğdayının tam kökeni bilinmemektedir. Muhtemelen tahıl Bereketli Hilal'de ortaya çıkmıştır ve yaygın adını (Horasan buğdayı) kuzeydoğu İran'daki Horasan eyaletinden almıştır. Tahılın birçok takma adı vardır ve her biri tahılın kökeninin farklı anlatımlarına atıfta bulunur. Belki de bu tahıllar, eski bir Mısır firavununun mezarında bulunmuştur ve ona "Kral Tut'un Buğdayı" takma adı verilmiştir. Ya da belki de Nuh tarafından gemisiyle getirilmiştir ve ona "Peygamberin Buğdayı" denmiştir. Son olarak, belirgin kambur sırt şekli nedeniyle "Deve Dişi" lakabını aldığı Türkiye'de ortaya çıkmış da olabilir. Özetle kökeniyle ilgili birçok farklı söylenti bulunmaktadır.

Horasan Buğdayının Yararları Nedir?

Artırılmış sindirilebilirliğin yanı sıra, etkileyici besin profili sayesinde Horasan buğdayı ile ilişkilendirilen ve bahsetmeye değer birçok başka sağlık faydası daha vardır. Horasan buğdayında önemli miktarda protein, lif, çinko, selenyum, bakır, demir, magnezyum, bitki bileşikleri ve niasin ile tiamin gibi B vitaminleri bulunur. Aşağıda bu besinlerin genel sağlığa fayda sağlama yollarından sadece birkaçı aşağıda sıralanmıştır;

Bağırsak sağlığı: Hem çözünmeyen hem de çözünen liflerin bir karışımı olan Horasan buğdayı, kabızlık, şişkinlik ve ishal gibi yaygın endişeleri ele alarak sindirimin düzenliliğini korumaya yardımcı olur. İçerdiği çözünen lif, sindirimi, bağışıklık tepkilerini ve genel refahı etkileyen bağırsak mikrobiyomumuzdaki sağlıklı bakteriler için besin görevi görür ve bu da onu bir prebiyotik olarak nitelendirir. Büyük bağırsakta bulunan bağırsak mikrobiyomu, genel bağırsak ve sindirim sağlığımızla yakından bağlantılıdır.

Bağışıklık sağlığı: Gelişen bir mikrobiyomdan yalnızca bağırsak sağlığımız faydalanmaz; bağışıklık sağlığımız da faydalanır. Bu, mikrobiyomun bağışıklık tepkisini düzenleme konusundaki inanılmaz yeteneği sayesindedir. Bunun ötesinde, Horasan buğdayı aynı zamanda iltihaplanma ve bağışıklıkla mücadelede yardımcı olabilen selenyum, çinko ve niasinin de harika bir kaynağıdır. Bakır ve bitki bileşiği içeriği de bu konuda antioksidan işlevi görerek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ve bir bonus bağışıklık sağlığı faydası olarak, Horasan buğdayında bulunan bitki bileşiklerinden biri olan lutein, dejeneratif göz hastalıklarına karşı koruyucudur ve genel göz sağlığını destekler.

Metabolik sağlık: Horasan buğdayı, hem daha uzun süre tok kalmanıza hem de kan şekeri seviyenizi optimize etmenize yardımcı olan protein ve lif açısından özellikle yüksektir. Bu iki makro besinin faydası, metabolik sorunları olanlar için önemli olabilir; aslında, 2019'da yapılan bir randomize kontrollü deneme, Horasan buğdayı takviyesinin insülin seviyeleri de dahil olmak üzere tip 2 diyabet gelişimiyle bağlantılı bedensel belirteçleri azalttığını belirlemiştir.

Kalp sağlığı: Bu buğday çeşidinde bulunan çözünebilir lif, gastrointestinal kanaldaki diyet kolesterolüne bağlanarak vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aksi takdirde, kana emildiğinde diyet kolesterolü kan kolesterol seviyelerini olumsuz etkileyebilir ve bu da kalp hastalığı semptomlarına katkıda bulunabilir. 2017 tarihli bir çalışma, Horasan buğdayı alımının daha düşük LDL kolesterol seviyeleriyle (kötü kolesterol) bağlantılı olduğunu bulmuştur.

Kemik ve tiroid sağlığı: Horasan buğdayında bulunan magnezyum genel kemik sağlığında önemli bir rol oynarken, içerdiği yüksek miktardaki selenyum ise optimum tiroid fonksiyonu için hayati öneme sahiptir.

Horasan Buğdayı ile Normal Buğday Farkı Nedir?

Horasan, diğer buğday tanelerine çok benzeyen, kavisli ve ten renginde bir tam tahıldır ancak geleneksel buğday tanelerinin yaklaşık üç katı büyüklüğündedir. Yine de, buğday tarlalarını düşündüğünüzde hayal ettiğiniz aynı uzun, sallanan çimen bıçaklarından büyür.

Ve bu buğday çeşidi gluten içerse de, diğer gluten içeren tahıllara ve yiyeceklere göre daha sindirilebilir olma eğilimindedir. Horasan teknik olarak hala bir buğday türü olsa da ve çölyak hastalığı olanlar için uygun olmasa da, ticari buğday ürünlerine karşı hassasiyeti olan birçok kişi Horasan buğdayını sindirim sorunları yaşamadan tolere edebilir. Bunun nedeni, geleneksel buğdayın aksine genetik modifikasyona uğramamış olması olabilir.

Horasan Buğdayı Besin Değerleri Nelerdir?

Bir fincan pişmiş Horasan buğdayı yaklaşık 251 kalori içerir ve bu miktar, 2 gram yağ, 52 gram karbonhidrat ve 11 gram protein sağlar. Horasan buğdayı, tiamin ve niasin gibi enerji artırıcı B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu vitaminler, vücudun enerji üretiminde ve genel metabolizmasında önemli rol oynar.

Horasan buğdayı, buğdayla akraba olmasına rağmen, gluten alerjisi veya hassasiyeti olan birçok kişi tarafından tolere edilebilir. Gluten içeren tahıllara karşı hassasiyeti olanlar, Horasan buğdayını genellikle sindirim sorunları yaşamadan tüketebilirler. Ancak, buğday alternatifleri kullanmayı düşünüyorsanız, diyetinize Horasan buğdayını nasıl dahil edeceğiniz konusunda doktorunuzla veya diyetisyeninizle görüşmek faydalı olacaktır.

Horasan Buğdayı Gluten İçerir mi?

Horasan buğdayının glutensiz olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz; aslında cevabını çokça kez söyledik. Horasan buğdayı, glutensiz bir diyet uygulayanlar için uygun bir alternatif olarak önerilmez. Horasan buğdayı, sert buğdayla yakından ilişkili olup, büyük kehribar taneleriyle bilinir. Bu, Horasan buğdayının buğday ve gluten içerdiği anlamına gelir. Dolayısıyla, glutensiz bir diyet uyguluyorsanız veya çölyak hastalığınız varsa, Horasan buğdayından uzak durmanız en iyisidir.

Horasan unu, aslında normal buğdaydan daha yüksek bir gluten içeriğine sahiptir. Ancak, bu gluten içeriği daha kolay sindirilebilir. Dolayısıyla, veganlar, nispeten yüksek protein içeriği nedeniyle Horasan buğdayını tercih edebilirler.

Gluten içeren bir buğday çeşidi olarak, Horasan buğdayı glutene karşı hassasiyeti olan bazı kişiler tarafından modern buğday çeşitlerinden daha kolay sindirilebildiği bildirilmiştir. Ancak, çölyak hastalığı olan kişiler için uygun görülmemektedir çünkü Horasan buğdayı bir buğday çeşididir ve gluten içerir. Gluten alerjisi veya çölyak hastalığı olan herkes Horasan unundan tamamen kaçınmalıdır. Bununla birlikte, sadece buğday glutenine karşı hassasiyeti olan birçok kişi Horasan buğdayını herhangi bir sorun yaşamadan tüketebilmektedir.

Horasan buğdayı, zararlılara karşı doğal olarak dirençlidir ve diğer buğday türlerinin çoğundan daha kolay organik olarak yetiştirilebilir. Bu tahıl, modern bitki yetiştirme programları tarafından "dokunulmamış" olarak kabul edilir ve büyük miktarlarda sentetik tarımsal girdilere bağımlı değildir.

Sonuç olarak Horasan buğdayı, zengin besin profili ve çeşitli sağlık faydaları ile dikkat çeken eski bir buğday çeşididir. Protein, lif, vitamin ve mineraller açısından zengin olan Horasan buğdayı, sindirimi destekleyici özellikleri ile bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemi, metabolizma, kalp sağlığı ve kemik ile tiroid sağlığında olumlu etkiler sağlayabilir. Ancak, gluten içerdiği için glutensiz bir diyet uygulayan veya çölyak hastalığı olan bireyler tarafından tüketilmemelidir. Geleneksel buğday çeşitlerinden farklı olarak genetik modifikasyona uğramamış ve organik olarak yetiştirilebilen Horasan buğdayı, gluten hassasiyeti olan bazı kişiler tarafından tolere edilebilir. Horasan buğdayını diyetinize dahil etmeyi düşünüyorsanız, doktorunuz veya diyetisyeninizle danışarak en uygun şekilde nasıl kullanabileceğinizi değerlendirebilirsiniz.








 
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail