Hünnap diyabetten koruyor mu?
Tip 2 diyabetin giderek artmasıyla diyabetten korunmanın doğal yolları gündemde daha sık yer almaya başladı. Haydi gelin hünnapın bu konudaki hünerlerini konuşalım!
Hazır ürünlerin daha yoğun tüketildiği beslenme şekilleri sonucu maalesef diyabet hastalığı gittikçe yaygınlaşıyor. Prediyabetle ve tip2 diyabetle savaşan bireylerin sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Her hastalıkta olduğu gibi diyabetle yapılan savaşta da ilaçların yanı sıra çeşitli gıdalardan yardım alınıyor. Avokado ve brokolinin bu gıdalar arasında olduğunu birçoğumuz biliyoruz. Peki bunların dışında hünnapın da etkili besinlerden olduğunu biliyor muydunuz?
Hünnap Nedir?
Yabani olarak da bulunan Hünnap (Ziziphus jujuba), cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinde yer alır. Dikenli küçük bir ağaç veya çalı olarak tanımlanan bitki, bahar mevsiminde güzel kokulu sarı renkli çiçekler açar. Olgunlaşmamış haldeki yeşil meyvesi zamanla büzüşür ve Medine hurması gibi bir görünüm kazanır. Vatanı tam olarak bilinmese de Uzak Doğu veya Güney Asya menşei olduğu tahmin edilir. Türkiye’de de yetişebilen hünnap; yaygın olarak Marmara, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yer alır.
Hünnapın Faydaları Nedir?
Geleneksel tıpta kullanımı 2500 yıl öncesine dayanan hünnap, binlerce yıldır Çin’de şifa amaçlı kullanılır. Alternatif tıpta sakinleştirici, antibakteriyel, mantar, ülser ve iltihap önleyici olarak yararlanılır. Son zamanlarda ise bağışıklık güçlendirici ve antioksidan özellikleri ile öne çıkar.
Lif içeriği oldukça yüksek olan hünnap meyvesinin 100 gramı yaklaşık olarak 79 kcal enerjiye sahiptir. Hünnap içerisinde yer alan vitamin ve mineraller ise A, C vitamini ve B vitamini çeşitleri; potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum mineralleri olmak üzere sıralanabilir.
Zengin mineral ve vitamin kaynağı olan hünnapın sunduğu faydaların temelinde aktioksidanlar yer alır. İçerisinde flavonoidler, polisakkaritler gibi çeşitli antioksidan bileşikler bulunur. Bunlar serbest radikallerin neden olduğu tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve çeşitli kanserleri önleyebilen veya düzeltebilen bileşiklerdir.
Yapılan çalışmalar sonucu antioksidan özellikli hünnap polisakkaritlerinin tehlikeli hücreleri etkisiz hale getirdiği ve iltihabı azalttığı gözlenmiştir. Kötü hücrelerin oranının düşmesi sonucu tip 2 diyabet benzeri kronik hastalıkların oluşması veya iyileşmesi sağlanabilir. Bununla birlikte düşük glisemik indeksi ve yüksek lif oranı sebebiyle diyabetli bireylerin tercih edebileceği masum meyvelerden biridir. Hünnapın diğer faydaları arasında şunlar yer alır:
- Uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olur.
- Beyin fonksiyonlarını düzenleyebilir.
- Anksiyeteyi azaltabilir.
- Bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunur.
- Sindirim sistemini iyileştirebilir.
Hünnap Nasıl Tüketilir?
Elma benzeri bir tada sahip olan hünnap, kuru veya yaş olarak tüketilebilir. Kurutulmuş hünnap meyvesi yaş olana göre daha tatlıdır. İçerisindeki çekirdeğin yenmeden önce çıkarılması önerilir. Meyve olarak satılan hünnapın dışında bu meyveden üretilen sirke ve marmelatları da çeşitli marketlerde bulabilirsiniz.
Sizin için yararlı olan hünnap meyvesi veya özünün miktarı fiziksel özelliklerinize göre değişir. Pek çok faydası olsa da hünnap içeren besinlerin meyve kategorisinde olduğu için kontrolsüz tüketiminin yüksek şeker içerebileceğini göz önünde bulundurarak beslenmenize eklemeyi unutmayın.