İçiniz rahat, cildiniz bebek gibi olsun! Evde cilt bakım ürünleri yapıyoruz
Evde kendi bakım ürünlerimizi kendimiz yapabiliriz desek çok mu iddialı konuşmuş oluruz?
Hazır bakım ürünlerinin içerisinde kullanılan çok çeşitli kimyasallar, üretildikleri tesisler gibi pek çok konu son zamanlarda hepimizin kafasında önemli soru işaretlerine yol açtı, biz de Diyetkolik ekibi olarak kolları sıvadık ve içiniz rahat kullanabileceğiniz ev yapımı cilt bakım ürünleri tariflerini sizler için paylaştık.
Ev yapımı cilt bakım ürünlerinin tariflerine geçmeden önce sizleri uyarmak istediğimiz bir konu var: Lütfen yapmak istediğiniz tarifteki malzemeleri güvenilirliğinden emin olduğunuz işletmelerden temin edin. Tüm tarifler için geçerli olmak üzere önce vücudunuzun küçük bir alanında deneyip biraz bekleyin, herhangi bir reaksiyon geliştirmemesi durumunda gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bu uyarılar sizi korkutmasın; her cilt tipi kendine özgüdür, her içerik her cilt tipi için uygun olmayabilir, tariflerin yapımına geçmeden cilt tipinize uygunluğunu gözden geçirin.
1- Ev yapımı cilt merhemi
Hepimizin cildi zaman zaman hassaslaşabilir, böyle durumlarda cildi sakinleştirecek, iyileşmesine yardımcı olacak bir içeriğe ihtiyaç duyarız, bu merhem tam da böyle durumlar için, buyurun tarife geçelim:
Malzemeler:
●¼ fincan organik Calendula yaprakları, kurutulmuş
●¼ fincan organik Muz yaprakları, kurutulmuş
●¼ bardak zeytinyağı
●3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
●2 yemek kaşığı kakao yağı (rendelenmiş balmumu da kullanılabilir, bu durumda 1 yemek kaşığına düşürün.)
●6 damla Lavanta esansiyel yağı
●6 damla Mavi Papatya esansiyel yağı
●koruyucu olarak ¼ çay kaşığı E Vitamini yağı
Hazırlanışı:
Kurutulmuş Calendula yapraklarını ve kurutulmuş Muz yapraklarını hafifçe ısıtılmış zeytinyağı ve hindistan cevizi yağlarıyla birleştirin ve üzerlerini kapatıp en az 20 dakika demlenmesine izin verin. Dilerseniz bu işlemi birkaç güne kadar uzatabilirsiniz.
Kakao yağını (veya rendelenmiş balmumunu) eritin ve demlediğiniz yağ karışımı hazır olana kadar bir kenara koyun.
Bir süzgeci birkaç kat tülbentle kaplayıp süzgeci bir kasenin üzerine yerleştirerek demlenmiş yağdaki bitkileri süzün. Yağı tülbentin içinden dökün, tülbentin tüm kenarlarını toplayın ve kasenin üzerine otlardaki tüm yağı sıkın. Ardından demlenmiş yağı eritilmiş kakao yağı ile karıştırın. En son olarak lavanta ve papatya esansiyel yağlarını ve E Vitaminini ekleyin. Merhemi temiz bir cam kavanoza dökün ve oda sıcaklığında veya buzdolabında katılaşmasına izin verin. Soğuduktan ve katılaştıktan sonra ağzını kapatıp üzerine merhemin adı ve yapıldığı tarihi yazdığınız bir etiket yapıştırın.
Cildiniz hassaslaştığı dönemlerde uygulayabilirsiniz. Merhem oda sıcaklığında 2 – 4 ay saklanabilir. Merhemi kullanırken kavanozun içerisine parmağınızı daldırmak yerine kendinize bir spatula edinmeniz hijyen açısından daha konforlu olacaktır.
2- Yaşlanma karşıtı kakaolu yüz maskesi
Antioksidan deposu kakao ile yapılan bu maske, ciltteki nemi dengeler, cilde yenilenmiş ve genç bir görünüm kazandırır. Hemen nasıl yapıldığına bakalım:
Malzemeler:
●1 yemek kaşığı kakao tozu
●1 yemek kaşığı ekşi krema
●1 yemek kaşığı bal
●1 yumurtanın akı
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri yüzünüze uygulayın, kurumasını bekleyin, ardından ılık suyla durulayın.
3- El bakımı için süt banyosu
Elleriniz sıcak, soğuk gibi etkenlere fazlaca maruz kalıp sertleşiyorsa yumuşatmak için bu tarifi mutlaka uygulayın.
Malzemeler:
●2 bardak tam yağlı süt
Hazırlanışı:
Sütü mikrodalgada ılıtıp bir kaseye alın, ellerinizi 5-10 dakika süt içerisinde bekletin, sürenin sonunda sütteki yağın, A ve E vitaminlerinin kuru cildinizi nasıl besleyip yumuşattığını göreceksiniz.
4- Arındırıcı yulaf maskesi
Cilt bakımında yulaf ne alaka demeyin, pürüzsüzleştirip arındıran maskeyle karşınızdayız:
Malzemeler:
●3 çay kaşığı öğütülmüş yulaf
●¼ çay kaşığı elma şarabı
●¼ yemek kaşığı limon suyu
●½ yemek kaşığı esmer şeker
Hazırlanışı:
Yulaf ve elma şarabını bir kasede pürüzsüz bir macun haline gelene kadar karıştırın. Daha sonra limon suyu ve şekeri ekleyip homojen bir kıvama getirin. Yeni temizlenmiş cilde uygulayarak 5-10 dakika bekletin. Daha sonra dairesel hareketlerle ovalayarak dökülmesini sağlayın ve ılık suyla durulayın.
5- Sivilceli ciltler için çay yapraklarından yüz toniği
Malzemeler:
●1 çay kaşığı nane çayı yaprağı
●4 çay kaşığı beyaz çay yaprağı
●2 damla lavanta yağı
●½ bardak kaynamış damıtılmış su
●aloe vera jeli
Hazırlanışı:
Nane çayı ve beyaz çay yapraklarını kaynamış damıtılmış su ve lavanta yağıyla bir french presste birleştirin, 10 dakika bekletip cam bir kaba alarak soğutun. Biraz aloe vera ekleyerek tonik kıvamına getirin. Bir şişeye doldurarak buzdolabında muhafaza edin. İşte bu kadar, yüz toniği olarak günlük rutininize ekleyebilirsiniz.
6- Detoks etkili vücut peelingi
Her türlü ölü deriyi soyup atacak kadar güçlü bir peelinge ihtiyacınız varsa bu tarif tam sizlik:
Malzemeler:
●½ su bardağı öğütülmüş pirinç
●½ su bardağı Hindistan cevizi sütü
●¼ su bardağı esmer şeker
●1.5 yemek kaşığı öğütülmüş zencefil
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve uygulayacağınız bölgelere dairesel hareketlerle birkaç dakika boyunca masaj yapın.
7- Pürüzsüzleştirici dudak peelingi
Dudaklarınız çatlak, soyulmuş ve soluk gözüküyorsa iyileştirmenin çok basit bir yolu var:
Malzemeler:
●1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı
●1 çay kaşığı bal
●2 yemek kaşığı şeker
●2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir kapta birleştirin ve yeni bir diş fırçası yardımıyla dairesel hareketlerle uygulayın. Durulayın ve üzerine en sevdiğiniz dudak balsamından sürün.
8- Şekerli yüz peelingi
Bu ev yapımı peeling ciltten ölü derileri atarken cildi beslemeye yardımcı olur fakat eğer hassas bir cilde sahipseniz bu tarif sizin için uygun olmayabilir.
Malzemeler:
●½ su bardağı esmer şeker
●3 yemek kaşığı bal
●2 yemek kaşığı zeytinyağı veya badem yağı veya Hindistan cevizi yağı
Hazırlanışı:
Şeker ve balı bir kasede birleştirin ve koyu bir macun oluşuncaya kadar karıştırın. İçerisine seçtiğiniz bir yağdan ekleyin ve homojen bir kıvam oluncaya kadar karıştırın. Macunu temiz cildinizin her yerine (yüzünüze, boynunuza ve dekoltenize) yayıp 5-10 dakika kadar bekletin ve ılık suyla durulayın.
9- Yatıştırıcı aloe vera yüz maskesi
Aloe vera yatıştırıcı etkisinin yanı sıra antiinflamutar, antiseptik ve nemlendirici özellikleriyle de bilinir, aynı zamanda dolgunlaştırıcı ve parlaklaştırıcı bir etkiye de sahiptir.
Malzemeler:
●½ yemek kaşığı badem sütü
●1 yemek kaşığı esmer şeker
●4 yemek kaşığı aloe vera jeli
Hazırlanışı:
Badem sütü ve esmer şekeri şeker eriyene kadar karıştırın, içerisine aloe verayı ekleyip homojen bir kıvama getirin, karışımı yüzünüze uygulayıp 15-30 dakika kadar bekletin, ılık su ve yumuşak bir havlu yardımıyla nazikçe arındırın.
10- Göz maskesi
Çoğu insan salatayı dilimleyip soğutarak gözüne uygulasa da aslında salatalığı rendelemek aktif enzimlerin serbest bırakılmasına yardımcı olur, bu göz maskesi cildin hassas bölgesini sakinleştirip rahatlattığı için şişkinlik ve alerjilere yardımcı olacaktır.
Malzemeler:
1 adet salatalık
Hazırlanışı:
Salatalığı buzdolabında biraz bekletip soğutun ve bir kağıt havlu üzerine rendeleyin. Rendeleme işlemi bittikten sonra parçaları sarıp sıkıştırın ve başınızı geriye yaslayıp kapalı haldeki gözlerinize uygulayın.
11- Gece kremi
Rutininize doğal bir gece kremi eklemek, kaçınılmaz yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur. Bu tarif siz uyurken cildinizi pürüzsüzleştirecek ve arındıracak besleyici, doğal içeriklerle doludur.
Malzemeler:
●1 yemek kaşığı siyah hint yağı
●1 yemek kaşığı kuşburnu yağı
●2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
●1 yemek kaşığı balmumu
●1 yemek kaşığı mango yağı
●5 damla E vitamini yağı
●3 damla sardunya yağı (isteğe bağlı)
●1 damla sandal ağacı yağı (isteğe bağlı)
●ısıya dayanıklı cam kavanoz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri (E vitamini yağı ve uçucu yağlar hariç) küçük, geniş ağızlı bir kavanoza ekleyin. Kavanozu küçük bir su tenceresine yerleştirin. Düşük ateşte eritin. Malzemeler eridikten sonra ocaktan alın. Malzemelerin hafifçe soğumasını bekleyip ardından E vitamini yağını ve esansiyel yağları ekleyin ve iyice birleşene kadar karıştırın. Soğuduktan sonra kapağını kapatın ve serin bir yerde saklayın.
Kreminiz sertleştikten sonra bir el mikseri kullanarak krem kıvamına gelinceye kadar birkaç dakika çırpın, serin ve kuru bir yerde saklandığında 6 aya kadar kullanılabilir.
Eğer yağlı bir cildiniz varsa gece kreminizin içeriğini birkaç malzemeyle değiştirebilirsiniz:
●Siyah hint yağı yerine argan yağı kullanın
●Kuşburnu yağı yerine üzüm çekirdeği yağı kullanın
●Mango yağı yerine shea yağı kullanın
●İsteğe bağlı: 3-4 damla biberiye esansiyel yağı ekleyin
●İsteğe bağlı: 1 yemek kaşığı ararot tozu ekleyin
12- Yüz serumu
Özellikle yüz serumlarında cilt tipine uygun bir serum seçmek çok önemlidir, biz aşağıya normal, kuru, yağlı, akneye meyilli ve hassas ciltler için ayrı yüz serumu tarifleri bırakıyoruz, sizin için en uygun olanı seçebilirsiniz:
Normal ciltler için yüz serumu
Malzemeler:
●2 yemek kaşığı fraksiyonlanmış Hindistan cevizi yağı
●3-5 damla E vitamini yağı (isteğe bağlı)
●5 damla helichrysum esansiyel yağı
●4 damla sandal ağacı esansiyel yağı
●3 damla lavanta esansiyel yağı
Kuru ciltler için yüz serumu
Malzemeler:
●2 yemek kaşığı avokado yağı
●3-5 damla E vitamini yağı (isteğe bağlı)
●5 damla mür esansiyel yağı
●4 damla lavanta esansiyel yağı
●3 damla sığla esansiyel yağı
Yağlı ciltler için yüz serumu
Malzemeler:
●2 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı
●3-5 damla E vitamini yağı (isteğe bağlı)
●5 damla limon esansiyel yağı
●4 damla Roma papatyası esansiyel yağı
●3 damla gül esansiyel yağı
Not: Limon esansiyel yağı ışığa duyarlıdır, dışarıda doğrudan güneş ışığı altında olmayı planlıyorsanız cilde uygulanmamalıdır. Limon esansiyel yağı kullanıyorsanız herhangi bir sorunu önlemek için serumunuzu gece yatmadan önce uygulayın.
Akneye meyilli ciltler için yüz serumu
Malzemeler:
●2 yemek kaşığı argan yağı
●3-5 damla E vitamini yağı (isteğe bağlı)
●5 damla çay ağacı esansiyel yağı
●4 damla sığla esansiyel yağı
●3 damla lavanta esansiyel yağı
Hassas ciltler için yüz serumu
Malzemeler:
●2 yemek kaşığı jojoba yağı
●3-5 damla E vitamini yağı (isteğe bağlı)
●5 damla gül esansiyel yağı
●4 damla lavanta esansiyel yağı
●3 damla sığla esansiyel yağı
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri ağzı kapaklı bir şişede karıştırın, gece yatmadan önce rutininize dahil edin, avucunuza az miktarda serumu alın ve yüzünüze dairesel hareketlerle yedirerek masaj yapın, gözlerinize yaklaştırmadığınızdan emin olun.
En iyi saklama şekli hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında saklamaktır, uygun şekilde saklandığında 1 yıl kadar dayanır.
Hepinize cildinizin güneş gibi parladığı sağlık günler dileriz.