İçtiğimiz kahve ve çaylar su yerine geçiyor mu?
Çoğumuz gün içinde sudan daha çok çay ve kahve içiyoruz. Peki bunun vücudumuza etkileri neler? Sudan yapılan bu içecekler su yerine geçiyor mu?
Hadi itiraf edelim: Çoğumuz çay ve kahve bağımlısıyız. Fakat ne yazık ki her şeyde olduğu gibi çay ve kahve tüketiminde de belirli bir miktarı aşmak D vitamini eksikliği gibi pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Ama biz bugün olumsuz etkilerinden değil faydalarından, ne kadarla sınırlamamız gerektiğinden ve su tüketimimize olan etkisinden bahsedeceğiz.
Çay ve kahvenin faydaları neler?
Kafein içeriği yüksek olan kahve kan şekerinizin düzenlenmesinde, enflamasyonun azalmasında ve metabolizmanızın hızlanmasında etki gösteriyor. Bunların yanı sıra oldukça iyi bir antioksidan kaynağı. Kahve kadar kafein içermeyen çay da yine kan basıncının düşürülmesine yardımcı oluyor ve güçlü antioksidanlar barındırıyor. Ayrıca bazı çalışmalar çayın antrenman sonrasında toparlanmayı hızlandırdığını ortaya koydu.
Peki çay ve kahve tüketimini ne kadarla sınırlandırmak gerekiyor? Eğer bu içeceklerin tüketimini ekstra sınırlandırmanızı gerektiren herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde 400 miligrama kadar kafein alabilirsiniz. Bu da yaklaşık 2-3 bardak çay ve 1-2 fincan kahveye tekabül ediyor. Ancak unutmayın ki yeşil çayda ve kakao içeren tatlılarda da kafein bulunuyor. Bu yüzden beslenme programınızda bu besinler yer aldığı takdirde çay ve kahve tüketiminizi daha da azaltmalısınız. Kafein tüketiminizi azaltmak için " Kafein bağımlılığımızdan 5 günde kurtuluyoruz " başlıklı içeriğimizden yararlanabilirsiniz. Ayrıca kahve hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için " Kahvenin faydaları ve zararları " isimli yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz.
Kahve ve çayı çok içmenin vücuda etkileri
Çay ve kahveleri de sudan yaptığımız için bunlar da gün içinde içtiğimiz su miktarına ekleniyor mu? Yoksa tam tersi mi? Bu sorunun cevabını vermek için kafeinin diüretik etkisini anlamamız gerekiyor. Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin diüretik etkisi şu sonucu doğuruyor: Bu içeceklere beslenmenizde ne kadar çok yer verirseniz vücudunuzdan sıvı atılımı o kadar çok oluyor. Sıvı kaybının çok olması ise vücudunuzun ödem tutmasına yol açıyor.
Kahve ve çay su yerine geçer mi?
Yukarı da değindiğimiz gibi çay ve kahvenin vücudunuza birçok olumlu etkisi olsa da su tüketiminize herhangi bir olumlu etkisi olduğunu söylemek mümkün değil. Tam tersine, içtiğiniz çay ve kahveler vücudunuza aldığınız su miktarından yiyor diyebiliriz. Su dışında hiçbir sıvı suyun yerini tutmuyor ve suyun gösterdiği etkileri göstermiyor.
Yeterli miktarda su içmediğinizde ya da fazla su kaybı yaşadığınızda vücudunuz susuz kalıyor. Bu ise vücut fonksiyonlarınızda aksamaların yaşanmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra kendinizi kötü hissetmenize, duygu durumunuzda dengesizliklere ve dikkat dağınıklığına sebep olabiliyor. Tüm bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için susamayı beklemeden düzenli aralıklarla su içmeyi ihmal etmemelisiniz.