Isıtılıp tekrar yenmesi tehlikeli olan 11 yiyecek
Bazı yemekleri ısıttığınızda bakterilere üremeleri için mükemmel bir ortam sağlıyorsunuz!

Her zaman tam olarak yiyeceğimiz kadar yemek pişirmemiz neredeyse imkansız. Bu da beraberinde kalan yemekleri sonraki öğünlerde ısıtarak tekrar yemeyi getiriyor tabii. Peki bu ne kadar doğru? Ne yazık ki birçok yemek tekrar ısıtılırken doğru iç sıcaklık seviyesine ulaşmadığı takdirde mikroorganizmalar için muhteşem bir üreme ortamı yaratıyor. Özellikle de et grubuna ait besinler. Bunun yanı sıra tekrar ısıtılan her besinin içerdiği besin değerlerinde kayıplar yaşanıyor.
Bu durumun önüne geçmenin iki yolu var. Birincisi elbette yemek pişirirken ne kadar yeneceğine dikkat ederek buna göre hazırlık yapmak. İkincisi ise en azından bazı besinleri ısıtmaktan kaçınmak.
1-Tavuk
Bu durumun sağlığımız üzerinde en ciddi etkisi et ve et ürünleri söz konusu olduğunda görülüyor. Zehirlenme konusunda en riskli besinlerden biri tavuk. Çünkü tavuk tekrar ısıtıldığında içeriğindeki protein yapısı değişerek bakteri üretmeye başlıyor. Bu durumdan kaçınmak için fazla satın aldığınız tavuğu pişirmeden derin dondurucuda saklayabilir, yiyeceğiniz zaman istediğiniz miktarda çıkarıp pişirebilirsiniz.
2-Balık
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
3-Et içeren yemekler
Tüm et ürünleri için şunu söyleyebiliriz: 65 derece ve üzeri sıcaklığa ulaşmadıklarında içerdikleri mikroorganizmalar ciddi boyutlarda üreyebiliyorlar. Sağlığınızı tehlikeye atmamak için buzdolabından çıkardığınız köfte ve benzeri diğer et içeren yemekleri ısıtırken balıkta uyguladığınız yöntemleri uygulamaya dikkat etmelisiniz.
4-Sakatatlar
Sakatatlar mikroorganizmaların en sevdiği besinlerden. Bu yüzden ciğer, böbrek, yürek gibi sakatat ürünlerini fazla miktarda hazırladıysanız öncelikle ilk pişirmeyi doğru yapmanız gerekiyor. İyi pişmiş, yani çiğ kalmamış bir sakatat ürününü doğru sıcaklıkta tekrar ısıttığınızda daha güvenli olsa da ısıtma işlemi sırasında ne olursa olsun bir miktar besin değeri kaybı yaşanıyor.
5-Kıymalı yemekler
Kıyma içeren yemekler özellikle sıcak havalarda bozulmaya çok müsait oldukları için tehlike barındırıyorlar. Örneğin börekte iç harcın uzun süre bekletilmesi bu ihtimali artırıyor. Kıymalı börek gibi et harcı içeren ürünlerin artan kısımlarını mutlaka buzlukta saklamalı ve yiyeceğiniz zaman 65 derece ve üzeri sıcaklıkta ısıtmalısınız.
6-Sebze yemekleri
Isıtılan yemeklerin besin değerlerinde kayıplar yaşanmasının sebebi DNA’larının değişmesi. Ayrıca hijyenik açıdan et kadar tehlikeli olmasalar da sebze yemeklerinin de gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamalısınız.
7-Yumurta
Yumurta kaynaklı zehirlenmelere çok sık rastlanmasa da ısıtıldığında protein yapısı değiştiğinden bu besini de dikkatli tüketmenizde fayda var. Tıpkı tavukta olduğu gibi… Özellikle yumurta içeren soslar söz konusu olduğunda bozulma ve zehirlenme ihtimali artıyor. Bu yüzden mayonez gibi yumurtalı sosları az miktarlarda hazırlamanız ve hemen buzdolabına kaldırmanız gerekiyor. Haşladığınız yumurtaları da oda sıcaklığında beklettikten sonra bir daha kesinlikle ısıtmamalısınız. Çünkü bu durumda da yumurtada bakteri oluşumu başlamış oluyor.
8-Ispanak
Ispanakta bol miktarda nitrat bulunuyor ve ısıtılan ıspanakta bu nitrat anında nitrite dönüşüyor. Özellikle çocuklarda nitritin etkisi daha fazla hissediliyor. Pişirildiği zaman hemen yenmesi bir yana, saklama koşulları nedeniyle çiğ hali de toksik olabileceğinden ıspanağı pişireceğiniz gün satın almanız çok daha doğru olur.
9-Pancar
Ispanakta olduğu gibi pancarda da tekrar ısıtma işleminin sonucunda nitrit çıkma olasılığı var. Hatta tüm kök sebzeler için bu tehlikenin var olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla pancarı da pişireceğiniz zaman buzdolabından çıkarmanız en sağlıklısı.
10-Mantar
Mantar da yeniden ısıtıldığında besin değerlerinde azalma yaşanıyor. Üstelik sindirim sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu etkilerinden uzak olmak için mantarı günlük tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer tüketemeyeceğiniz miktarda mantar aldıysanız bunları buzdolabı poşetlerine eşit miktarda paylaştırarak buzdolabınızda saklayabilirsiniz.
11-Kremalı yemekler
Kremalı yemekler de mikroorganizmalar açısından yüksek derecede risk taşıyor. Bu yüzden tıpkı balık ve et içeren yemeklerde olduğu gibi krema içeren yemekleri de pişirdiğiniz sıcaklıkta ve bir kereden fazla olmamak şartıyla ısıtmalısınız.