İyilik halinin 6 boyutu
İyilik hali, hepsi birbirine bağlı olan altı boyuttan oluşur. Her bir boyut hayatının içinde dengeli bir şekilde var olduğunda, daha kaliteli bir yaşam sürmeye başlarsın. Kendi potansiyelinin en yüksek noktasına ulaşabilmen için bu altı boyutun tümünü ele alarak kendi varlığını anlamlandırman ve tutarlı bir biçimde yaşaman gerekir. Hayatının her alanında tutarlı olmak, senin iyi ve güçlü yanlarını ortaya çıkarır.
1. Mesleki Boyut
Kişisel değerlerinin, inançlarının ve ilgi alanlarının kariyerinle uyumlu olması, senin becerilerini geliştirerek kendini işine daha hakim hissetmende ve de aidiyet duygunun gelişmesinde rol oynar. Bu da mesleki iyilik halinin gelişmesini sağlar.
2. Fiziksel Boyut
Fiziksel gelişim ve sağlık, iyilik hâlindeki diğer bütün boyutları, yani hayatını doğrudan etkiler. Sağlığını korumak için öncelikle düzenli egzersiz ve beslenme hakkında bilgilenmen önemlidir. Örneğin sigara, aşırı alkol ve fazla ilaç tüketiminden kaçınarak, doğru beslenme ve egzersizi bir yaşam biçimi hâline getirmen gerekir.
Fiziksel iyilik hali geliştikçe fiziksel gücün, esnekliğin ve dayanıklılığın da artar. Böylelikle vücudunu dinlemeyi öğrenir ve daha kaliteli bir hayata sahip olursun.
3. Sosyal Boyut
Genel olarak iyilik hâline katkıda bulunan faktörlerden bir tanesi de çevrenle kurduğun ilişkidir. Başkalarıyla iyi iletişim kurmak, arkadaşlık/aile bağlarını güçlendirmek bu anlamda önemlidir. Sosyal çevrene ve doğa ya yapacağın yatırımlar (geri dönüşüme katkıda bulunmak vb.) senin iyilik hâlinin gelişimini olumlu yönde etkiler.
4. Entelektüel Boyut
Öğrenmek ve farklı deneyimler kazanmak senin hayatını zenginleştirir. Yeni bilgiler öğrenip yeni beceriler keşfettikçe, sorunlarla baş etme yetin artar, hayatın üzerindeki kontrol hissin güçlenir ve stres seviyen azalır. Öğrenmeye duyduğun ilgi ile iyilik hali, karşılıklı olarak birbirini etkiler.
5. Ruhsal Boyut
Yaşamın boyunca edindiğin deneyimleri ve hissettiğin duyguları anlamlandırarak belli bir bakış açısı ve hayat felsefesi oluşturursun. Belirlediğin bu değer yargılarına uygun olarak yaşamak seni daha dingin ve huzurlu bir birey haline getirir, kabullenme ve şükran duygularını geliştirir.
6. Duygusal Boyut
Duygu ve düşüncelerinin farkına varıp bunları kabul etmek, senin gelişimine olumlu katkı sağlar ve kendi hayatın üzerindeki hakimiyetini artırmana yardımcı olur. Duygu ve düşüncelerinin farkında olduğunda daha derin ve kaliteli ilişkiler kurabilir, sorunlarla daha iyi başa çıkabilir ve de ne zaman yardım istemen gerektiğinin farkına daha iyi varabilirsin. Bu da hayata daha olumlu bakmanı sağlayarak, iyilik hâlini geliştirir.