Karışık meyve çayı nedir?
Kış geldi, havalar soğudu boğaz ağrısı derdi başladı. Böyle zamanlarda en büyük yardımcı bitki çayları. Meyve çayı boğazınızı yumuşatacak lezzet olabilir!
Meyve çayı çeşitli meyve ve yapraklarının demlenmesi ile elde edilir. Elma çayı, armutlu yasemin çayı, şeftali çayı, nar çayı ve ayva çayı gibi çeşitli bitki çayları bulunmaktadır. Karışık meyve çayı ise bu meyve çaylarının karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Karışık meyve çayı, evinizde bulunan diğer meyve çayı çeşitlerini karıştırarak kolaylıkla hazırlanabilir. Karışık meyve çaylarının hücre yenileme etkisi vardır. Bu çay, aynı zamanda vücudun direncini ve gücünü de arttırır.
Meyve çayı doğal olarak tatlı ve meyvemsi lezzete sahiptir. Meyve çayı taze ve kuru meyvelerin suda haşlanmasıyla elde edilir. Karışık meyve çayı ferahlatıcı ve enerji verici etkiye olabilir. Aynı zamanda vitaminler ve antioksidanlar açısından zengindir ve toksinlerin vücuttan atılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında rol oynar.
Karışık Meyve Çayının Faydaları Nelerdir?
Meyve çayının faydaları içerdiği meyveye göre değişir, ancak çoğu, genel sağlığı iyileştirebilecek iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Karışık meyve çayının faydaları aşağıda listelenmiştir.
-
Bağışıklığı Güçlendirir: Karışık meyve çaylarının çoğu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C vitamini açısından yüksektir. Bununla birlikte antioksidanlar sağlayarak vücudu korurlar.
-
Cilt Sağlığını Destekler: Karışık meyve çayları cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu meyvelerdeki vitaminler sivilce ile savaşmaya, cildi nemli tutmaya veya doğal cilt bariyerini korumaya yardımcı olabilir. Örnek olarak, kiraz çayı cildi ve vücudu temizlemeye yardımcı olabileceği bilinmektedir. İçerdiği C vitamini aynı zamanda yaşlanma karşıtı özellikleri olan kolejini destekler.
-
Kalp Sağlığını İyileştirir: Antioksidanlar kuru meyvelerde, portakal kabuğunda ve ahudududa yüksek miktarda bulunur. Yapılan araştırmalar, antioksidanların kolesterolü düşürmede etkili olabileceğini göstermektedir. Pektin, kötü kolesterolü düşüren bir lif türüdür. Bu lif türü elma, çilek ve limon gibi meyvelerde bulunur.
-
Sindirime Yardımcı Olur: Karışık meyve çayı mide sorunlarını gidermeye yardımcı olabilir. Çilek yaprağı çayı mide ağrısına yardımcı olabilir ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Böğürtlen çayı da sindirim sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına yardımcı olabilir. Mide problemlerinin giderilmesinde bağırsak için iyi olan karışık bitki çayları tercih edilebilir.
-
Enflamasyonu Azaltır: Karışık meyve çayının iltihaplanma karşıtı etkileri vardır. Kiraz, şeftali ve kayısı gibi çekirdekli meyveler, iltihabı ve buna bağlı olarak oluşan ağrıyı veya şişmeyi azaltan fenolik bileşikler içerir.
Karışık Meyve Çayının Zararları Nelerdir?
Karışık meyve çayı, doğru meyve karışımı kullanılarak hazırlandığında vücuda faydalı olan bir çaydır. Ancak yanlış meyvelerin birlikte kullanımı karışık meyve çayının zararları etkilerine sebep olabilir. Bunun nedeni, farklı gruplardan bazı meyvelerin vücut için istenmeyen reaksiyonlara yol açmasıdır. Bu sebeple de bu bitki çayını yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Diğer yandan karışık meyve çayı çok fazla içilirse birtakım yan etkiler meydana gelebilir.
Karışık bitki çayının yan etkileri arasında kusma, mide bulantısı, baş dönmesi, vücudun bazı bölgelerinde alerjik reaksiyon, kaşıntı veya cilt kızarıklığı bulunur. Bu gibi durumlarda bir doktora danışılması gerekmektedir.
Karışık Meyve Çayı Nasıl Yapılır?
Karışık meyve çayı hazırlamak için gereken malzemeler şunlardır.
-
Ayva
-
Portakal
-
Limonu
-
Mandalina
Yapılışı
Karışık meyve çayı hazırlamak için bir tencerenin içerisine yarım ayva, bir adet portakal ve kabukları soyulmuş iki adet limonu sıkılır. Mandalinalar dilimlenerek tencereye eklenir. Elma kaynatıldığında yapısal özelliklerini bozduğu için eklenmez. Dilimlenerek tencereye alınan meyveler kaynamaya bırakılır. İçerisinde bir tane kabuk tarçın ve isteğe bağlı olarak aroma vermesi için 4 veya 6 tane karanfil ilave edilebilir. Suyu önceden kaynatılmış olması gerekir. Ardından meyveleri atıp 10 ila 15 dakika daha kaynatılır ve kenara alınarak demlemeye bırakılır. Meyvelerin yapısal özellikleri bozulmaması için kaynatılmış suyun içerisine meyveleri atıp 15 dakika demlenerek de hazırlanabilir. Karışık meyve çayı hazırlamak için demleme süresinin 15 dakikadan fazla olmaması gerekmektedir.
Karışık Meyve Çayı Yapmanın Püf Noktası Nedir?
Meyve çayları en sık tüketilen çaylar arasında yer alır. Vücuda birçok faydası olan bitki çaylarının demleme şekli de oldukça önemlidir. Bazı meyve çayları demlenerek yapılırken bazıları kaynatılarak içilmektedir. Karışık meyve çayı demleme süresi istenilen aromaya bağlı olarak 5 ile 20 dakika arasında olmalıdır.
Karışık Meyve Çayı Nerelerden Alınabilir?
Karışık meyve çayı, marketlerden, aktarlardan veya online alışveriş sitelerinden satın alınabilir.
Karışık Meyve Çayı Sağlıklı mıdır?
Karışık meyve çaylarında bulunan C vitamini deposu meyveler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olarak vücutta meydana gelen sağlık sorunlarının giderilmesinde etkili olur. C vitamini içeriği aynı zamanda nezle, soğuk algınlığı ve öksürük gibi birçok gribal sorunda tüketilerek hastalığın daha hafifletilmesine yardımcı olur.
Karışık meyve çayında bulunan antioksidan içeriğine sahip meyveler, hücre yenilenmesini destekler.
Hasarlı hücrelerin yenilenmesini sağlamanın yanı sıra cildin iyileşmesine de yardımcı olur. İçeriğinde kırmızı orman meyve bulunan karışık meyve çayları, lif kaynağı olduğu için sindirim sistemine de iyi gelir. Ayrıca yaşlanma etkilerinin yavaşlatılmasında veya durdurulmasında etkilidir.
Karışık Meyve Çayı Kaç Kaloridir?
Karışık meyve çayının 100 gramında 2 kalori bulunur. 1 Adet (2 gr) karışık meyve çayı ise 0.04 kcal kalori, 0 gr protein, 0.01 gr karbonhidrat ve 0 gr yağ içerir.
Karışık Meyve Çayı Nelere İyi Gelir?
Karışık meyve çayının vücuda olumlu etkileri aşağıda verilmiştir.
-
Karışık bitki çayları antioksidan özelliğini sahiptir.
-
Vücuttaki zararlı toksinlerin kolay bir şekilde atılmasına yardımcı olur.
-
Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.
-
Sindirim sistemini sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
-
Bağırsakların işlevini destekler.
-
Karışık bitki çayları mineral ve vitamin açısından yüksektir.
-
Enfeksiyonları iyileştirir ve yeni enfeksiyonların oluşumunu önler.
-
Vücuda enerji verir.
-
Kan şekerini düzenlemede etkilidir.
-
Vücutta iltihap oluşumunu önler.
-
Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
-
Gaz sıkıntısı ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine katkıda bulunur.
-
Tokluk hissi vererek fazla kalori alımını engeller.
-
Ağız kokusunu engeller ve diş sağlığını destekler.
-
Kan dolaşımını düzenler.
-
Vücutta yağ yakımını hızlandırır.
-
Cilt sorunlarına iyi gelir.
-
Saç köklerini güçlendirir.
Hamilelikte Karışık Meyve Çayı İçebilir mi?
Hamilelik süresince hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için beslenme çok önemlidir. Hamilelerin tüketirken dikkat etmesi gerektiği gıdalardan biri de bitki çaylarıdır.Soğuk algınlığı ve nezle gibi sağlık sorunlarında sıkça tercih edilen bitki çayları, hamilelik döneminde riskli oluşturabilir. Bu nedenle de hamilelerin karışık meyve çayı tüketmeden önce bir uzmana danışmaları tavsiye edilir.
Emziren Anneler Karışık Meyve Çayı İçebilir mi?
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde yenilen ve içilen her şey önemlidir. Bitki çayları kilo verme ve alma, ödem atma, metabolizmayı hızlandırma veya stresi azaltma gibi günümüzde oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak hamilelik ve emzirme döneminde bitki çayı etkileri ile ilgili kesin kanıtlanmış güvenilir bilgiler bulunmamaktadır. Bu nedenle de güvenli olduğu bir uzman tarafından onaylanmış olan bitkiler haricinde diğer ot ve bitkilerden hamilelik ve emzirme döneminde kaçınmak gereklidir. Emziren annelerin karışık bitki çayı tüketmeden önce doktora danışmaları gereklidir.
Çocuklar Karışık Meyve Çayı İçebilir mi?
Bitkilerden elde edildiği için doğal ve güvenli olduğu düşünülen bitki çayları, çocuklara farkında olmadan verildiğinde, çeşitli rahatsızlıklara ve ciddi yan etkilere sebep olabilir. Aynı zamanda herhangi bir ilaç alan kullanan çocuklara bitki çayı verilmesi, bitkilerdeki etken maddelerin ilacın etkisini artırmasına veya azalmasına sebep olabilir. Bu nedenle de çocuklara karışık meyve çayı verilirken dikkatli olunması gerekmektedir.