Kefir nedir? Bağırsak problemlerinizin çözümü olabilir mi?
Bağırsak floranızın düzenlenmesi sağlıklı bir sindirimin anahtarı. Peki kilidi açmak için kefir ne kadar etkili? Gelin kefirin tüm detaylarını konuşalım.
Kefir, kefir mayası olarak adlandırılan özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle yapılan, ekşimsi tada sahip bir içecektir. Yapılan bilimsel araştırmalarda kefirin sağlığa birçok faydası bulunduğu kanıtlanmıştır. Sütün yararlarının tümünü içeren kefir, aynı zamanda probiyotik özelliğine de sahiptir.
Bağırsaklarda birçok bakteri bulunur. Bağırsak florası terimi, bu organizmaların oluşturduğu sağlıklı ekosistemi ifade eder. Bu floradaki bazı canlı bakteriler faydalı olsa da, bazıları sağlık açısından tehlikeli olabilir. Genellikle bu iyi ve kötü bakteri oranları dengelidir.
Sindirim sisteminde bulunan faydalı bakteriler probiyotik olarak adlandırılır. Probiyotikler zararlı bakterilerin sayısını azaltmak, bağışıklık sistemini ve bağırsak fonksiyonlarını güçlendirmek gibi çok çeşitli önemli işlevlere sahiptir.
Bağırsak florası vücuda alınan besinlerden doğrudan etkilenir. Bu nedenle de bağısak florasını desteklemek sağlık için oldukça önemlidir. Kefir tüketimi, bağırsak florasındaki faydalı bakterilere destek olur. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirmek ile birlikte çeşitli faydalar sağlar.
Kefir genellikle keçi veya inek sütünden elde edilir. Bu içecek yüksek oranda kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum, potasyum ve demir içerir. Aynı zamanda A, B, D, K ve B12 vitaminleri açısından da zengindir. Bunlara ek olarak, organik asitler ve peptitler gibi birçok farklı biyoaktif bileşenler içerir. Bunlar, kefirin vücut sağlığını desteklemesinde rol oynar.
Kefir, farklı süt türleri kullanılarak vegan veya çeşitli diyetler için uygun şekilde yapılabilir. Soya, badem ve hindistan cevizi gibi besinlerden kefir elde edilebilir. Bu sayede laktoz intoleransı olan kişiler tarafından tüketilebilir. İnek ve diğer hayvan sütlerinden elde edilen kefirin laktoz içeriği önemli ölçüde azalmasına rağmen, üretim sürecinde kullanılan sütün çeşidine göre laktoz içerikleri farklılık gösterebilmektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir, sütün fermente edilmesiyle elde edilen bir içecek çeşididir. Bu fermantasyon, süte maya ve laktik asit bakterilerinin eklenmesinden meydana gelir. Probiyotik olarak da adlandırılan bu canlı mikroorganizmalar, süt içerisinde bulunan şeker ile beslenirler. Laktoz şekerinin parçalanması sonucu laktik asit oluşur. Sağlığa birçok fayda sağlayan çeşitli biyoaktif maddelerin ve antibiyotiğin ortaya çıkması aynı süreç içerisinde gerçekleşir.
Kefir iyi bir kalsiyum kaynağdır. Bununla birlikte B grubu vitaminleri, K vitamini ve bazı diğer vitamin ve minerallerden açısından da oldukça yüksektir. Süt tükettikten sonra hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerde kefir tüketimi hazımsızlığa yol açmadan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunabilir. Kefir, 75'in üzerinde farklı probiyotik bakteri çeşidine sahiptir ve vücuda birçok fayda sağlayan fonksiyonel bir besindir. Kefirin faydaları aşağıda listelenmiştir.
-
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kefir, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça yardımcı olan probiyotik bakteriler içerir. Bağırsaktaki bakteri florasını güçlendirerek, disbiyoz olarak bilinen faydalı bakterilerin artmasını ve tehlikeli bakterilerin büyümesini engeller. Böylece bağışıklık sistemi güçlendirilir ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
-
Sindirimi Düzenler: Sindirim fonksiyonlarının düzenli şekilde işleyebilmesi için bağırsaktaki faydalı bakterilere ihtiyaç duyulur. Önemli bir probiyotik olan kefir, bu bakteri florasını desteklemeyi sağlar. Bu sayede ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlar ve bağırsaklarda meydana gelen krampların önlenmesine yardımcı olur.
-
Bilişsel Fonksiyonları iyileştirir: Yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli olarak kefir tüketmek çocuklarda bilişsel gelişimin, dil gelişimin ve bilişsel fonksiyonların geliştirilmesi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte yetişkinlerde de gün içerisinde hissedilen yorgunluk ve uyku hali gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca konsantrasyonu ve zindeliği arttırmaya katkıda bulunur.
-
Alerji ve alerjik astıma karşı faydalıdır: Bağışıklık sistemi çeşitli besinlere ve maddelere karşı reaksiyon gösterebilir. Vücudun gösterdiği bu reaksiyon alerji olarak adlandırılır. Bazı durumlarda bu alerjik reaksiyon ile birlikte astım da oluşabilir. Yapılan çalışmalarda, kefirin bağışıklık sisteminin bazı maddelere karşı gösterdiği aşırı tepkime üzerinde yavaşlatıcı etkiye sahip olduğu belirtilmiştir.
-
Kas ve Kemik Sağlığını Korur: Kemiklerin büyük bir bölümü kalsiyum mineralinden meydana gelir. Vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu minerallerden biri olan kalsiyum, gelişim döneminde kemik yapımının devamlılığını, ileri yaşlarda ise kemik yıkımının önlenmesi için vücudun ihtiyaç duyulduğu kadar alınmalıdır. Vücuda yeterli miktarda kalsiyum almak, kas faaliyetlerinin normal şekilde sürdürülmesi, krampların önlenmesi ve kas gücünün arttırılması için gereklidir. İyi bir kalsiyum kaynağı olan kefir, kas ve kemik sağlığının korunması için oldukça faydalıdır.
-
Karaciğer ve Böbrek Hastalıklarına karşı koruma sağlar: Karaciğer ve böbrek sağlığı için faydalı bir besin olan kefir, ilaçların zararlı yan etkilerinin önlenmesine katkıda bulunur. Böbrek ve safra kesesi taşlarının çözülmesinde rol oynar. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve karaciğer enfeksiyonlarını önler ve karaciğer ve böbrek sağlığını destekler.
-
Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur: Diyabet, kan şekeri düzeyinin normalden yüksek olduğu durumdur. Diyabet vücutta çok çeşitli sorunlara yol açabilir. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, düzenli olarak kefir ve fermente süt tükettikten sonra diyabet hastalarının kan şekeri seviyeleri incelenmiştir. Çalışmaya göre, üç ay boyunca düzenli olarak günde iki buçuk bardak kefir içen grubun, kontrol grubuna göre daha düşük açlık kan şekerine sahip olduğu belirtilmiştir.
-
Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur: 2012 yılında yapılan bir çalışmada, kefirin içerdiği laktik asit, asetik asit, polisakkaritler ve diğer bileşenlerin yaraların iyileşme sürecine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kefir aynı zamanda sivilce, kızarıklıklar, egzama gibi cilt sorunlarının sonrasında meydana gelen cilt yaralarının iyileşmesine katkıda bulunur. Ayrıca cilt sağlığını iyileştirerek, diğer deri rahatsızlıklarının tedavi sürecini hızlandırdığı bilinmektedir. Hücreleri canlandırma yeteneği sayesinde saç ve tırnaklar dahil olmak üzere vücudun protein yapılarının büyümesi ve sağlığı için faydalı olduğu belirtilmiştir.
Kefir Nasıl Yapılır?
Evde kefir yapımı için gereken malzemeler
-
100 gram kefir tanesi
-
2 litre çiğ süt
Yapılışı
Evde kefir yapmak için ilk olarak derin bir tencereye süt eklenir ve kısık ateşte ateşte kaynatmaya başlanır. Süt kaynadığında ocaktan alınır ve soğuması için bir süre bekletilir. Süt ılık olmaya başladığında üzerinde kaymak plastik kaşıkla alınır. Süt soğuktan sonra içerisine kefir tanelerini ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılır. Hazırlanan karışım cam bir kavanoza alınır ve üzerini bezle örtülerek hafif şekilde kapatılır. Kavanozu oda sıcaklığında 24 saat bekletilir. Bir gün sonra bezi kaldırılır. Bu noktada sütün üzerinde pıhtılaşmalar görülür. Bunlar görüldüğünde kavanozun kapağını kapatılır ve buzdolabında bir gece bekletilir. Bir gece sonra kefir plastik süzgeçten geçirilir ve pıhtılardan arındırılır. Elde edilen kefir cam bir şişe içerisinde buzdolabında saklanabilir.
Kefir Hangi Maddeden Yapılır?
Ayrana benzer bir tat ve kıvama sahip olan kefir, inek, koyun veya keçi sütünün kefir mayası olarak adlandırılan özel bir maya türü ile fermente edilmesiyle elde edilir. Kefir, yüksek probiyotik içeriğine ve sütte bulunan tüm faydalara sahiptir. Yararlı bakteriler olarak da bilinen probiyotik bakteriler, bağışıklığı iyileştirmek, sindirimi düzenlemek ve kolesterolü düşürmek gibi vücuda çeşitli faydaları olan bir mikroorganizma sınıfıdır.
Kefir Bakterisi Nereden Alınır?
Kefir mayası bazı üniversitelerin ziraat fakültelerinden alınabileceği gibi internet sitesi üzerinden de satın alınabilir. Bununla birlikte organik ürün satışı yapan aktarlardan ve marketlerden de satın alınabilir.
Kefirin Bir Zararı Var mıdır?
Kefirin bilinen bir yan etkisi veya zararı bulunmamaktadır. Kefir, genellikle çok güvenli kabul edilen bir besindir, ancak aşırı tüketildiğinde veya belirli sağlık problemleri ile birlikte tüketildiğinde bazı olumsuz etkileri olabilir.
Kefir, bir hekim veya diyetisyen tarafından yasaklanmadığı sürece rahatlıkla tüketilebilir. Güvenilirliğinden emin olunmayan ürünleri tüketmek, kefirin faydalarından çok zararlarına neden olabilir. Sonuç olarak, kefirin uygun miktarda tüketimi sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Oldukça sağlıklı olan kefirin nadir olarak bazı yan etkilere sebep olabilir. Kefir bazı durumlarda bağırsak kramplarına yol açabileceği gibi kabızlığa da neden olabilir. Bununla birlikte kefirde aktif bir şekilde büyüyen maya ve bakteri bulunur. Bu sebeple de kefir bağışıklık sisteminden kaynaklanan rahatsızlıkların tedavi sürecinde enfeksiyonlara yol açabilir.
Özellikle hamile ve emziren anneler için kefir tüketimi tavsiye edilmemektedir Herhangi bir rahatsızlığı bulunan ve sindirim sistemi rahatsızlığına sahip kişilerin kefir tüketmeden önce doktora danışmaları önerilir.
Kefir Nasıl Kullanılmalıdır?
Kefir tüketimi için belirli bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Bu nedenle de günün herhangi bir saatinde tüketmekte ilgili herhangi bir sakınca yoktur. Ancak günde iki bardaktan fazla kefir içilmesi tavsiye edilmemektedir. Kefir aç veya tok karnına tüketilebilir. Ancak sabah aç karnına kefir içmek çeşitli faydaları ile öne çıkar. Kefir içerek güne başlamak, bağırsakların daha hızlı çalışmasına ve kabızlık gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kefir tüketimi için uzmanlar tarafından tavsiye edilen miktar ise günde bir bardaktır. Kefir sade bir şekilde tüketilebilir. Ancak kefirin sahip olduğu ekşi tat bazı kişileri rahatsız edebilir. Bu nedenle de kefir taze meyve, bal ve kuruyemişlerle tatlandırılarak da tüketilebilir. Kefire eklenen bu tatlandırıcılar özellikle çocukların kefir tüketimini daha kolaylaştırmayı sağlar.
Çok Fazla Kefir Tüketiminin Zararı Var mıdır?
Vücuda çok çeşitli faydaları bulunan kefir aşırı miktarda tüketildiğinde bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Çok fazla kefir tüketmek, bağırsak, mide krampları ve kabızlığa yol açabilir.
Uyumadan Önce Kefir İçmek Faydalı mıdır?
Kefirin özellikle büyüme çağındaki çocuklar tarafından yatmadan önce tüketilmesi önerilir. Uyumadan önce tüketilen 1 bardak kefir, çocukların zihinsel gelişimine ve kemik gelişimine yardımcı olur. Ancak mide sorunu yaşayan çocukların kefiri yatmadan en az 2 saat önce içmesi tavsiye edilir. Böylece oluşabilecek mide rahatsızlıklarının önüne geçilir.
Vücudumuzun gece dinlediğinde kalsiyumu daha iyi emer. Bu sebeple de uyumadan önce tüketilen kefirden alınan kalsiyum miktarı daha yüksek olur.
Kefir ve yoğurt gibi süt ürünleri sinir sistemi için yararlı maddeler içerir. Bu da yatmadan önce içilen kefirin kişinin daha hızlı rahatlamasına ve uykuya dalmasına yardımcı olur.
Uykudan hemen önce tüketilen kefir, sindirim sistemini toksinlerden temizler, yararlı bakterilerin sayısını artırır.
İstatistiklere göre, yatmadan önce bir bardak kefir tüketen kişilerin sindirim sistemlerinin iyi oluğu, metabolizma hızının yüksek, hastalık oranlarının düşük ve neredeyse hiç yorgun ve zayıf hissetmediklerini belirtmektedir. Aynı zamanda uyumadan önce kefir içen kişiler, geceleri daha iyi uyudukları, depresyon ve uykusuzluk rahatsızlıklarından kurtuldukları belirtmiştir.
Kefir Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Kefirin özellikle tüketilmesi gerektiği bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Bu nedenle de günün istenilen saatinde rahatlıkla tüketilebilir. Ancak demir eksikliği anemisi sorunu bulunan kişilerin yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kefiri demir içeriği yüksek olan besinlerle bir arada tüketmemesi önerilir. Aynı zamanda midesinde hassasiyet veya reflü sorunu bulunan kişilerin de yatmadan az önce 2 saat önce kefiri tüketmesi tavsiye edilir. Bu kişiler kefiri ara öğünde tüketebilir veya yatmadan en az 2 saat önce yapılacak olan bir ara öğünde kefir içebilir.
Kefir Zayıflatır mı?
Son yıllarda popüler hale gelen kefirin içindeki mayalar sayesinde hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği maya sayesinde besinlerin hızlı sindirilmesini ve kana kolayca karışmasını sağlar. Diğer yandan vücut, ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için kanla birleşen bu besinleri kullanır. Böylece besinler vücudun bekletilmeden doğrudan kullanılır. Bu durum da kilo alımı engellenir.
Kefir, içerdiği kaliteli ve zengin proteinler sayesinde kısa sürede kilo vermeyi sağlar. Bununla birlikte diyet sırasında kefir tüketmek, diyetin sağlıklı ve etkili bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda düşük kaloriye sahip kefirdeki kalori miktarı düşük olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Uzun süre tok tutma özelliğine sahip kefir diyet için iyi bir alternatiftir.
Kefirin Cilde Faydası Var mıdır?
Kefir cildin elastikiyetinin artırır. Aynı zamanda cildin nem dengesini sağlar ve yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının geciktirilmesine yardımcı olur. Cildin daha parlak bir görünüme sahip olmasını sağlarken aynı zamanda yara ve yanıkların daha hızlı bir şekilde iyileştirilmesine katkı sağlar. Ayrıca egzama gibi dermatolojik hastalıkların tedavi edilmesinde de rol oynar. Kefir, saç ve tırnakların sağlıklı ve hızlı bir şekilde uzamasına katkıda bulunur.
Kefir Fiyatı Ne Kadardır?
1 litre sade kefirin fiyatı 9 TL ile 50 TL arasında farklılık göstermektedir. 200 ml meyveli kefirin fiyatı ise 6 TL ile 60 TL arasında farklılık değişmektedir.