Keten tohumu gerçekleri
Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri bilinen keten tohumuna dair tüm noktaları inceledik. Olası sağlık yararları ve hangi koşullarda tüketime dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için yazımızı okumaya davetlisiniz!
Zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besinleri arasında yer alan keten tohumu, kökeni M.Ö 3000 yıllarına dayanan bir bitkidir. Bazı çevreler tarafından fonksiyonel gıda olarak tanımlanan keten tohumu gerçekten söylendiği gibi sağlığa faydalı mıdır? Neden zayıflama diyetlerinde önerilir? Sizin için keten tohumu ile ilgili tüm gerçekleri kaleme aldık.
Keten tohumu nedir?
Keten tohumu, ketengiller familyasına ait mavimsi sarı renkli çiçeklere sahip keten bitkisinin çekirdeğidir. Eski Mısır ve Çin’de yüzyıllardan beri yetiştirilen ve Ayurveda tıbbında önemli bir yere sahip olan keten tohumunu farklı kılan en önemli özelliği besin değeridir. Lignanlar (hem bitkisel östrojen hem de antioksidan), antioksidanlar (lutein ve zeaksantin), posa, protein, alfa linoleik asit ve omega 3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Günümüzde krakerden gofrete, hazır gıdalardan tavuk yemine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan keten tohumu; hem tohum hem de öğütülerek un halinde kullanılabilir.
1 porsiyon, yaklaşık 1 yemek kaşığı (10 gram) keten tohumu besin değeri:
- Enerji: 52.3 kalori
- Protein: 1.8 g
- Yağ: 4.13 g
- Karbonhidrat: 2.6 g
- Lif: 2.8 g
- Kalsiyum: 24.9 mg
- Magnezyum: 38.3 mg
- Fosfor: 62.8 mg
- Potasyum: 79.6 mg
- Folat: 8.5mikrogram (mcg)
- Lutein ve zeaksantin: 63.8 mcg
Keten tohumu faydaları nelerdir?
Besin değeri oldukça yüksek olan keten tohumu genel vücut sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Diğer tüm bitki bazlı besinlerde olduğu gibi keten tohumu da antioksidan açısından zengindir. Antioksidanlar vücutta serbest radikal denen ve hücre hasarına neden olan moleküllerin vücut dışına atılmasını sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Antioksidan özelliği dışında keten tohumunun diğer sağlık yararlarını okumaya devam edin.
· Kanserden koruyabilir
Yapılan çalışmalar keten tohumunun kolon, meme, prostat ve mide kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olabileceğini gösterir. Keten tohumunda yer alan omega 3 yağ asidi kanser hücresi oluşumu ve oluşan hücrelerin gelişmesini engelleyebilir. Ayrıca östrojen açısından zengin olan keten tohumu, özellikle meme kanserine karşı koruyucu etki gösterebilir.
· Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir
Omega 3 açısından zengin keten tohumu antienflamatuar etkiye sahiptir ve kan basıncını düşürebilir. Yapılan çalışmalarda; keten tohumundan zengin diyetlerin, beyaz kan hücrelerinin kan damarlarının iç yüzeylerine yapışmasını ve arterlerin sertleşmesini önlemeye yardımcı olduğunu ileri sürer. Keten tohumundaki lignanların kalbin doğal ritmini korumada da rol oynayabileceği, aritmi (düzensiz kalp atışı) ve kalp yetmezliğinin tedavisinde yararlı olabileceği düşünülür.
· Kolesterolü düşürebilir
Düzenli olarak keten tohumu tüketmek, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur. İçeriğindeki omega 3 yağ asidi, posa ve lignanlar kan dolaşımındaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini azalmasını destekler.
· Kabızlığı önleyebilir
Keten tohumu çözünür ve çözünmez olmak üzere her iki tip posa çeşidini içerir. Bağırsak hacmini artırarak bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ancak keten tohumu tüketirken bol su içmeye de dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde çözünmez posa da içerdiğinden dolayı bağırsakta tıkanıklığa neden olabilir.
· Kilo vermeye yardımcı olabilir
Bitkisel protein ve lif açısından zengin bir kaynak olan keten tohumunu beslenme programınıza ekleyerek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Yüksek posa içeriği sayesinde mideyi geç terk ederek uzun süre tokluk hissi sağlayan keten tohumu, kan şekerini yavaş yavaş yükselttiği için de kan şekeri düşüklüğünü önleyerek tatlı isteğini azaltır. Aynı zamanda yüksek antioksidan ile vitamin ve mineral içeriği sayesinde metabolizmayı da hızlandıran keten tohumu diyet listelerinde yerini alabilir. Ancak 1 tatlı kaşığı keten tohumu neredeyse 1 tatlı kaşığı yağ kadar enerjiye sahip olduğu için kontrollü tüketimi önemlidir.
Keten tohumunun zararları var mıdır?
Tüm besinlerde olduğu gibi keten tohumunun da aşırı tüketimi zararlı etkilere sahiptir. Ayrıca kronik hastalığa sahip olanların ve düzenli ilaç kullananların keten tohumu tüketmeden önce doktora danışması önerilir. İşte, keten tohumunun olası yan etkileri ve zararlı olabileceği durumlar:
· Keten tohumu içeriğindeki yüksek posa nedeniyle kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Diyabet ilacı kullananlarda kan şekerini aşırı düşürerek hipoglisemiye neden olabilir.
· Keten tohumu kan basıncını düşürür. Özellikle tansiyonu düşük olanlar ve yüksek tansiyondan dolayı ilaç kullananların keten tohumunu dikkatli tüketmeleri gerekir.
· Kanın pıhtılaşma mekanizmasını yavaşlatabilir. Özellikle kanama bozukluğu olanların keten tohumu tüketmemeleri, keten tohumu tablet, yağ ya da unu kullanmamaları önerilir.
· Keten tohumu östrojen benzeri etkiye sahiptir. Östrojen hormonunu taklit eder ve adet döngüsü etkileyebilir. Bu yüzden çocuk sahibi olmak isteyenlerin, gebelik ve emziklilik dönemindeki kadınların keten tohumu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. Ayrıca meme, yumurtalık ya da rahim kanseri tedavisi görenlerin de tüketmemesi önerilir.