Keten tohumu yağı faydaları nelerdir?
Keten tohumunun sindirime iyi geldiğini ve yüksek antioksidan içeriğiyle dikkat çektiğini biliyoruz. Peki keten tohumu yağının vücuttaki etkileri neler?
Keten yağı olarak da adlandırılan keten tohumu yağı, keten bitkisinin kurutulmuş, olgun tohumlarından elde edilir.
Keten tohumu, Linum usitatissimum bitkisinden elde edilmektedir. Keten tohumundan çeşitli yöntemlerle çıkarılan yağa ise keten tohumu yağı adı verilmektedir. Keten tohumu yağı piyasada kapsül ve sıvı formlarında bulunabilmektedir.
Keten tohumu yağı, yüksek miktarda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ile az miktarda doymuş yağ asiti içermektedir. Aynı zamanda yüksek lif oranı ile beraber bol miktarda potasyum içeriğine sahiptir. Ayrıca içeriğinde az miktarlarda bakır, çinko, magnezyum, demir ve çeşitli vitaminler bulundurmaktadır. Keten tohumu yağı, Omega-3 yağ asidinin (ALA) bir formu olan alfa-linolenik asit içerir.
Keten tohumu yağının vücuda faydaları aşağıda listelenmiştir.
- Enflamasyonu Azaltır
Enflamasyon ağrıya, şişmeye ve diğer semptomlara neden olabileceğinden, bunu vücutta minimumda tutmak oldukça önemlidir. Keten tohumu yağı, yüksek omega-3 yağ asidi içeriği nedeniyle iltihabı azaltmada etkilidir.
- Kolesterol ve kalp sağlığının iyileştirir.
Keten tohumu yağında bulunan alfa-linolenik asitler ( ALA), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) yani kötü kolesterolü düşürmede etkili olabilmektedir.
Keten tohumu yağı, kalp ve dolaşım sistemi için faydalı olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Bu asitler, iltihaplanmayı azaltmaya fayda sağlar. Bu sayede kan damarları açılır ve vücuda daha fazla omega-3 yağ asidi alındığı için kan akışı engellenmeden daha fazla kanın akmasına izin verir. Ayrıca Omega-3 yağ asitleri, kan basıncını düşürmeye ve düzensiz kalp atışı riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
- Kanser Riskini Azaltır.
Araştırmalara göre günde 25 gram keten tohumu tüketmenin meme ve prostat kanserinde tümör büyümesini azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca vücudun östrojen üretimini azaltmaktadır. Bu özelliği ile meme kanseri riskini azaltmaya yardımcıdır. Buna ek olarak keten tohumu lif açısından yüksek bir besin olduğu için kalp hastalığı ve felç riskini azaltmada rol oynamaktadır.
- İshal ve kabızlık tedavisinde etkilidir.
Araştırmalar, keten tohumlarının, genellikle ishal ve kabızlık gibi İrritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarına neden olan iltihabı azaltarak, hassas (irritabl) bağırsak sendromu olanlara da fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Keten tohumu yağı düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olmakla birlikte, aynı zamanda ishalin tedavisinde de etkili olmaktadır. Bu özelliği ile daha düzenli ve iyileştirilmiş bağırsak hareketleri sağlamaktadır.
- Kilo Kaybına Yardımcı Olur.
Lif içeren keten tohumu yağı, sindirim sisteminin düzenli ve etkin çalışmasını etkilemektedir. Bu özelliği ile kilo vermeye ve detoksifikasyona yardımcı olmaktadır. Keten tohumu, her ikisi de kilo kaybına yardımcı olabilecek çözünür ve çözünmez lif bakımından zengindir. Araştırmalara göre, keten tohumunun lifli yapısı, bireylerin iştahlarında azalmaya ve daha uzun süreli tokluk hissine neden olmaktadır. Bu özelliği ile keten tohumu yağının kilo kaybına yardımcı olduğu keşfedilmiştir.
Buna ek olarak keten tohumu yağı, kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenleyerek glisemik kontrolü iyileştirdiği bulunmuştur. Bu seviyeleri kontrol altında tutarak kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.
- Cilt Sağlığında İyileşmeye yardımcıdır.
Düzenli olarak keten tohumu yağı tüketiminin cilt sağlığına olumlu etkisi bulunmaktadır. Bir araştırmaya göre, 12 hafta boyunca düzenli keten tohumu yağı kullanmanın, daha iyi hidrasyon ve cilt pürüzsüzlüğü sağladığı görülmüştür.
Keten Tohumu Yağı Nasıl Çıkarılır?
Bitki tohumlarından yağ iki yöntem ile elde edilir. Birinci yöntem de yağ ısı, buhar ve yüksek basınçlı bir yöntem kullanılarak tohumlardan elde edilir. İkinci yöntem de ise soğuk pres yöntemi kullanılmaktadır. Çıkarılan yağ filtreleme ve rafine edilme işlemlerinden geçmez ve kokusunu giderilmez. Bu yağ % 90 doymamış asitleri içermektedir.
Isı ile elde edilen yağlar daha çok sanayi'de vernik, muşamba ve macun yapımında ve ahşap koruyucu olarak kullanılmaktadır.. Ayrıca boyacılıkta kullanılan keten tohumu yağı, ressamların kullandığı çeşitli yağlı boyaların ve ahşap vernik boyaların ana hammaddesi olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde soğuk pres yöntemi ile çıkarılan yağlar, bitkisel besinlere ek olarak kullanılır. Isı kullanılarak elde edilen keten yağının kimyasal yapısında bozulmaktadır. Bu sebeple de gıda takviyesi olarak tüketilmektedir. Soğuk pres yöntemi ile çıkarılan yağları tüketmek ise sağlık açısından oldukça yararlıdır.
Bir miktar su tencereye alınır ve kaynatılır. Kaynayan suya keten tohumları eklenir. Tohumlar bu şekilde bir süre pişirilir. Yağ hazır olduğunda, su katılaşarak, parlak hale gelir. Ardından karışım bir süre soğumaya bırakılır. Soğuma işleminin sonrasında pişirme işlemi sırasında parçalanan tohumlar yağdan ayrılır. Bu aşamada soğuyan yağ süzgeçten geçirilebilir. Elde edilen yağ cam bir kavanoza aktarılarak buzdolabında saklanır.
Keten Tohumu Yağının Bir Zararı Var mıdır?
Keten tohumu yağı kullanımında veya tüketiminde dikkatli olmak önemlidir. Bu nedenle de dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Keten tohumu yağının kalitesi ve içeriği değişebilmektedir. Yağın kullanım öncesinde içeriğinin ve kalitesinin kontrol edilmesi önemlidir.
Keten tohumu yağı kullanımı kan şekerinin düşmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de şeker hastalığı veya kan şekerini etkileyen herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin keten tohumu yağı tüketiminde dikkatli olmalıdır. Ayrıca kan şekeri seviyesini değiştiren ilaçlar kullanan kişiler tarafından keten tohumu yağının kontrollü şekilde tüketilmesi önerilir.
Keten tohumu yağı tüketmek kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Bu sebeple de düşük tansiyon problemi olan veya bir ilaç kullanan kişilerin, keten tohumu yağını diyetlerine eklediklerinde bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Hamilelikte veya emzirme döneminde bazı olumsuz etkilere neden olabilir.
Keten tohumu yağı kanama riskini artırabilir, bu nedenle kanama bozukluğu olan kişilerin kullanmadan önce bir uzmana danışmanları tavsiye edilir.
Keten tohumu ve keten tohumu yağı bazı bireylerde alerjiye yol açabilmektedir. Tüketildiğinde kaşıntı, kızarıklık, ve şişlik fark edildiğinde keten tohumu yağını keten tohumu yağının tüketiminden kaçınılmalıdır. Alerji belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma gibi mide rahatsızları oluşabilmektedir. Keten tohumu yağı tüketiminin sonucunda boğazda sıkışması veya nefes darlığı gibi problemler ortaya çıktığında hemen bir hekime başvurulmalıdır.
Keten Tohumu Yağı Buharı Cilt İçin Faydalı mıdır?
Protein cildin bir bileşenidir ve cilt sağlığını korumak için gereklidir. Keten tohumu yağında bulunan omega-3 proteini, cilt hücrelerinin onarımına yardımcı olarak kırışıklıkların görünümünü en aza indirmeye yardımcı olur.
Buna ek olarak keten tohumu yağı, cildin nem dengesini korumaya ve cildi pürüzsüz tutmaya yardımcı olan önemli yağ asitlerini içerir.
Keten tohumu yağı, cilde doğrudan uygulanabileceği gibi ciltteki gözenekleri açmak amacıyla buhar yöntemi kullanılabilir. Bu işlem ciltteki gözeneklerin ve siyah noktaların temizlenmesine, cildin daha sıkı ve canlı görünmesine yardımcı olur.
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?
Keten tohumu yağı ışığa ve ısıya duyarlı olduğundan, opak veya koyu cam bir şişede satın almak ve soğuk, karanlık bir yerde saklamak gerekmektedir.
Keten tohumu yağını öğünlerde tüketmek kolaydır. Bu sebeple de birçok farklı şekilde kullanılabilir. Salata soslarında ve soslarda eklenebilir. Yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler meydana getirebileceğinden yemek pişirmek için kullanılması önerilmez. Bu nedenle de soğuk yiyeceklere eklenerek tüketilebilir. Ayrıca içeceklerin içerisine ilave edilerek daha kolay bir şekilde tüketilebilir.
Keten tohumu yağının öğünlerde kullanılmasının yanı sıra, cilt sağlığını iyileştirmek ve cilt nemini arttırmak cilde uygulanabilir. Ayrıca saç uçlarına veya tamamına uygulanabilir.
Keten Tohumu Yağı İçilir mi?
Keten tohumu yağı, smoothie'lere veya shake'lara bir çorba kaşığı eklenerek tüketilebilir. Kilo kaybı için yemeklerden 30-45 dakika önce doğrudan veya su ile karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca tatlandırmak amacıyla bal veya yoğurda eklenerek de tüketilebilmektedir.
Keten Tohumu Yağı Zayıflatır mı?
Araştırmalara göre keten tohumu yağı ile kilo kaybı arasında olumlu bir ilişki bulunmaktadır. İçerdiği iyi yağlar ile son derece besleyici bir yağ olan keten tohumu yağı, aynı zamanda iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Diyet lifi ikiye ayrılmaktadır. Bunlar çözünebilir ve çözünemez liflerdir. Çözünebilir lif, suyla karşılaştığında, gıda emilimini yavaşlatan jel benzeri bir madde oluşturarak, daha uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Çözünmeyen lif, sindirim sağlığını iyileştirmeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca enerji seviyelerini artırma ve yağ hücrelerini yakmaya yardımcı olur.
Keten tohumu omega-3'leri anti-inflamatuardır. Bu nedenle de bazı araştırmalara göre kilo kaybına yardımcı katkı sağlamaktadırlar. Keten tohumu yağı aynı zamanda kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenleyerek glisemik kontrolü iyileştirmeye yardımcıdır. Bu seviyelerin kontrolü kilo verme sürecini olumlu etkilemektedir.
Keten Tohumu Yağı Fiyatı Ne Kadardır?
Keten tohumu fiyatları, yağın elde ediliş biçimine, yöntemine ve kalitesine göre değişmektedir. Keten tohumu yağı 50, 100, 250 ml ve 1 lt’lik cam şişelerde satılmaktadır. 50 ml’lik soğuk pres keten tohumu yağı fiyatı 10 tl ile 55 tl arasındadır. 100 ml’lik şişelerde bulunan yağın fiyatı ise 15 tl ile 90 tl arasında değişmektedir. 250 ml’lik soğuk pres keten tohumu yağı, 45 tl ile 200 tl fiyat aralığındadır. 1 lt’lik şişelerde bulunan keten tohumu yağının ortalama fiyat aralığı ise 120 tl ile 300 tl’dir.
Keten Tohumu Yağına Benzer Diğer Ürünler Nelerdir?
- Hindistan cevizi yağı
- Kabak çekirdeği yağı
- Susam yağı
- Nane yağı
- Zeytin yağı
- Kekik yağı
- Tarçın yağı
- Avokado yağı
- Sarı kantaron yağı
- Acı Badem yağı
- Kayısı yağı
- Sarımsak yağı
- Okaliptüs yağı
- At kestanesi yağı
- Sarı kantaron yağı
- Ayçiçek yağı
- Nane yağı
- Çörek otu yağı