Keto-flu nedir? Nasıl tedavi edilir?
En sık duyduğumuz diyetlerden biri olan ketojenik diyetin ilk haftaları biraz sancılı geçebilir. Buna sebep olan etkenlerden ve keto-gribi nasıl en kolay atlatabileceğinizden bahsediyoruz!
Vücuda karbonhidrat alımını kısıtlayarak gerekli enerjiyi sağlıklı yağlardan ve proteinlerden sağladığımız ketojenik diyet bu yılın en çok denenen diyetler listesinde başı çekti. Kimimiz hızlı kilo vermek için heves ettik, kimimiz direnç kilolarından kurtulmak için bir yol gördük, kimimiz sadece merak ettik ve başladık. Ancak bazılarımız için diyetin ilk aşaması biraz zorlayıcı geçmiş olabilir. Ketojenik diyette vücuda kısıtlı karbonhidrat alımına bağlı olarak beyin ihtiyaç duyduğu enerjiyi glikozdan sağlayamaz ve kendine alternatif bir seçenek arar. En sonunda kendi seçeneğini kendi yaratır ve gerekli enerji için keton cisimciklerini üretir. İşte vücuttaki bu değişime adapte sürecinde ketojenik diyet bazılarımız için biraz zorlayıcı olabilir. Gelin bu zorlayıcılıktan biraz bahsedelim.
Keto gribi nedir?
Vücudunuz ketojenik bir diyete adapte olurken bir dizi değişiklik meydana gelebilir. Bu değişiklikler genellikle ‘’keto gribi’’ olarak adlandırılır. Eğer siz de ketojenik diyete başladıysanız ve vücudunuzda birazdan sıralayacağımız semptomlara rastlıyorsanız, korkmayın. Çünkü bu değişiklikler tehlikeli değil vücuttaki karbonhidrat depoları tükenmeye başladıkça ve siz yüksek karbonhidrattan düşük karbonhidratlı bir yaşam tarzına geçtiğinizde vücudunuzun farklı hissetmesi gayet normal. Bu durum genellikle bir veya iki hafta sonra azalır. Ancak tabiki rahatsız edici olabilir.
Vücut karbonhidrat yokluğunda vücuda alınan yağı metabolize etmeye başlar ve keton cisimleri oluşur. Araştırmacılar keton üretimindeki ilk artışla birlikte bunun mikrobiyomunuzu değiştirebileceğini ve çeşitli bağışıklık tepkilerini tetikleyebileceğini söylüyor. Aynı zamanda ketonların böbrekleriniz üzerinde idrar söktürücü etkisi vardır, bu durum da işledikleri tuz ve su miktarını hızlandırır. Bu, bazılarınız için dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğiyle birlikte çeşitli semptomlara sebep olabilir.
Keto gribinin belirtileri nelerdir?
Her vücut birbirinden farklı olduğundan, yalnızca bir veya iki semptom ya da birkaçının kombinasyonunu yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte hiçbirini deneyimlememeniz de mümkün. Keto gribi semptomları birkaç gün veya iki haftaya kadar sürebilir.
Keto gribinin yaygın belirtileri şunları içerebilir;
- Sinirlilik
- Kabızlık
- Konsantrasyon bozukluğu (beyin sisi)
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Artan yeme isteği
- Kas ağrısı ve krampları
- Baş dönmesi
- Uykusuzluk problemi
Kendiniz için doğru keto gribi ilacını bulun
Egzersiz rutininizi ayarlayın
Hafif hareketler kas ağrısına ve kramplarına yardımcı olabilir, ancak aşırıya kaçmayın! Diyetinizi elden geçirdikten kısa bir süre sonra yeni ve yoğun bir egzersiz programına girmek semptomları şiddetlendirebilir. Bu yüzden çok yoğun olmayan sadece odağınızı değiştirecek hafif bir egzersiz programı iyi hissettirebilir.
Hidrasyonunuzu sağlayın
Su alımınızı artırmak birçok keto gribi semptomunu hafifletebilir. Daha iyi bir etki için suyunuzda limon veya salatalık demlemeyi deneyin.
Elektrolitlerinizi dengeleyin
Elektrolitler sodyum, potasyum ve magnezyum gibi önemli minerallerdir. Bazın insanlar vücutları ketojenik diyete uyum sağladığında bir eksiklik yaşayabilir. Yine de şekerli elektrolit içeceklerine güvenmek yerine bir bardak tam tuzlu suyu deneyin.
Temel sebzeler
Beyaz mantarlar, karnabahar , brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler gibi keto dostu sebzelerin lif ve değerli minerallerle doludur. Bu yüzden ketojenik diyetinizde uygun miktarda yer vererek kabızlık veya kramp sorunlarınızı en aza indirebilirsiniz.
Uykunuzu düzenleyin
Uyku zorlukları genellikle keto gribi sırasında en çok rapor edilen semptomlardan. Bu nedenle şekerleme programınızda fazladan yer açmak veya erken yatmak enerji seviyelerini düşürmek için faydalı olabilir.
Daha fazla yağ tüketin
Avokado gibi sağlıklı yağlar, ketozisi teşvik etme avantajıyla birlikte iştahınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı şekilde badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarla da iştah kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.
Alternatif alışverişler yapın
Ketojenik diyetin en keyifli yönlerinden biri keşfedicek besinlerin çok olmasıdır. Badem sütünü sevmediğinizde hindistan cevizi sütünü deneyebilirsiniz ya da avokadonuzla çeşitli tarifler geliştirebilirsiniz. Herkesin vücudu farklıdır ve her insan için tek bir keto gribi tedavisi yoktur. Deneyin, keşfedin ve vücudunuz için en iyi olanı bulun.
Gıda alımını kısıtlamayın
Bazı insanlar diyetin ilk haftası mide bulantısı ve baş ağrısıyla birlikte iştahının kesildiğini hissedebilir. Buna bağlı olarak listesinde yazan sağlıklı yağları ve protein kaynaklarını da azaltarak yetersiz enerji alabilir. Ama iyi planlanmış bir ketojenik diyete bağlı kalarak ilerlemek keto gribinin semptomlarını azaltabilir.
Vazgeçmeyin
Orada kalın! Keto gribinin semptomları rahatsız edici ve sinir bozucu olsa da kalıcı değildir. Sıklıkla, bu adaptasyon süreci geçtiğinde keto gribi ile ilişkili rahatsızlık bir hafta sonra kaybolur ve kısa süre sonra ketojenik diyetin yüksek enerjili zinde hissettiğiniz, kilo verdiren etkileriyle karşılaşmaya başlayabilirsiniz.
Eğer ketojenik diyetle ilgili daha fazla şey öğrenmek isterseniz Yağ yakmak için yağ ağırlıklı beslenmek: artıları ve eksileriyle ketojenik diyet yazımıza göz atabilirsiniz.