Kilom değişmiyor kollarım ve bacaklarım inceliyor!
Tartıda gördüğünüz rakamlar değişiklik göstermiyor olsa bile vücut ölçülerinizin değişmesi doğru yolda olduğunuzu gösterir. Peki vücut ölçümü nasıl yapılır?
Spor ve kilo verme söz konusu olduğunda, motivasyonunuzu artırmak için incelmelerinizi takip etmek oldukça önemlidir. Tabii ki, ilk akla gelen yol tartılardan yararlanmaktır. Ancak evlerinizde kullandığınız tartılar kaç kilo olduğunuzu gösterse de ne yazık ki, ilerlemeniz hakkında detaylı bilgi veremez. Düzenli aralıklarla yapılan vücut ölçüleri ise bel, bacak, kol, kalça gibi vücudunuzun belli bölgelerindeki kas ve yağ oranınızı en ince ayrıntısına kadar gösterir. Üstelik, kilo verme süreçlerinde mezura ile ölçümler yapmak sağlık açısından da bazı referanslar verir. Örneğin; eğer ölçümlerin sonucu ideal sınırlarda ise bu durum metabolik hastalıklara yakalanma riskinizin de o derece az olduğunu gösterir.
Üst Kol Ölçümü Nasıl Yapılır?
Vücut ölçülerinizi alırken dikkat edebileceğiniz bazı unsurlar vardır. İlk olarak, ölçüm yapmadan önce üzerinize oturan giysiler giyebilirsiniz. Tüm ölçümler esnasında ayaklarınız bitişik olmalı ve vücudunuzu kasmadan ayakta durmalısınız. Peki üst kol ölçümü nasıl yapılır sorusu için şu adımları uygulayabilirsiniz:
· Esnek, olmayan bir şerit metre kullandığınızdan emin olun.
· Kolunuzu gevşemiş halde düz bir şekilde tutun ve omuz kemiği ile dirseğiniz arasındaki orta noktayı bulun.
· Mezurayı belirlediğiniz noktadan kolunuzu sıkıştırmayacak şekilde sarın ve ölçün.
· Doğru ölçüm yaptığınızdan emin olmak için ölçümlerinizi en az iki kez yapın.
Üst Bacak Ölçümü Nasıl Yapılır?
Genellikle kas geliştirme veya kilo verme çabalarınızın nasıl gittiğinin en güvenilir cevabı mezura sonuçlarıdır. Üst bacağınızın çevresini ölçmek, zaman içindeki ilerlemenizi kaydetmek açısından hem pratik hem de kolay bir yöntemdir. O halde üst bacak ölçümü nasıl yapılır sorusu için aşağıdaki adımları dikkate alabilirsiniz:
· Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve sırtınızı bükmeden olabildiğince dik bir şekilde durmaya çalışın.
· Kalça kemiğiniz ile diz kemiğiniz arasındaki orta noktayı belirleyin.
· Belirlediğiniz noktadan üst bacak çevrenizi bir mezura yardımıyla sıkmadan ve çok gevşek bırakmadan ölçün.
· Kesin sonuç için birkaç defa ölçüm yapabilir ya da başka birinden yardım alabilirsiniz.
Verdiğiniz kiloların yağ oranında eksilip eksilmediğini anlamak için her dört haftada bir vücut ölçülerinizi alarak süreci takip edebilirsiniz. Böylece çıkan sonuçları ilerleme tablonuza bakarak kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte, ölçümlerinizi her defasında aynı şekilde ve aynı şartlarda aldığınız sürece, mezura vücudunuzun zaman içinde nasıl değiştiğini anlayabilmenize yardımcı olabilir. Bu sayede ölçülerinizin ideal sınırlar içinde yer alıp almadığından emin olabilir, metabolik hastalıkların riskini azaltma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.
Yalnızca kol ve bacak ölçülerinizi değil, obezitenin önemli bir göstergesi olan Bel-Kalça ölçümlerinizi de takip etmeyi unutmayın. Doğru bel-kalça ölçümü nasıl yapılır? adlı makalemizden yararlanabilirsiniz.