Kırmızı Et Yemeyi Bırakmak Mı? Gündem Konularından Birine Yakından Bakalım...
Yıllardır kanserden kalp krizine kadar birçok hastalığın oluşmasına yardımcı olduğu söylenen kırmızı et konusu muamma. Gerçekten kırmızı eti tamamen kesmek doğru mu?
Demir alırken nitrite dikkat
Aslında et ürünlerinin tümü ciddi birer demir deposudur. İşlenmiş etlerde ise nitrit ve nitrat yoğun olarak bulunduğundan faydasından çok zararı vardır. Bazı araştırmalara göre vücut için oldukça zararlı olan serbest radikallerin işini kolaylaştıran nitrit ve nitrat, bir diğer çalışmaya göre de stresi artırıyor.
Bunun yanı sıra pişmiş ete eklenen ve yapısını tamamen değiştiren bazı katkı maddeleri de kolon kanseriyle ilişkilendiriliyor.
Etsizlik çözüm mü?
Kanser ve kırmızı et arasındaki bağlantı yeni değil. 2015’te 800’den fazla çalışmayı inceleyen Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir grup kırmızı eti “insanlar için muhtemel kanserojen” ilan etti. Aynı çalışmada her gün yenilen 50 gramlık işlenmiş etin kolon kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 18 artırdığının da altı çizildi. Ayrıca pankreas ve mide kanserleriyle de ilişkilendirildi.
Mangala dikkat!
İdeal olan kırmızı eti mutlaka güvendiğin bir kaynaktan almak ve sınırlı miktarda tüketmek. Az miktar da olsa kırmızı et tüketerek demir, çinko, B vitamini ve protein almak mümkün. Beslenme düzenini oluştururken ihtiyacın olan et miktarını dilersen diyetisyenine danışarak öğrenebilirsin. Ayrıca et tüketirken; kanserojen olan mangalda kızartılmadan küçük bir porsiyonla sınırlı kalınmalı. Mangalı genelde hepimiz çok seviyoruz dolayısıyla çözümümüz mangal yapmamak olursa pek uygulanası bir öneri olmayacaktır. Yine de mangal için şu tüyoyu unutmamak işe yarayabilir: et ve et ürünlerini mangalda uzun süre pişirmek maalesef kanserojen maddeleri ortaya çıkarıyor en azından mangaldan önce etleri fırında 5 dk. pişirerek hem mangal süresini azaltır hem de kanserojen maddelerden korunabilirsin.