Kış Aylarında Bizi Bekleyen Tehlikeler
Sen de her sohbahar depresyonun kıyısından dönenlerden misin? Yok yok, depresyon değildir o… Depresyon olsa yerinde duramazsın! O olsa olsa güneş ışığı eksikliğidir!
Sonbahar ve kış aylarında günlerin kısalması ve güneş ışığına hasret kalmamızla beraber psikolojik birçok değişim yaşarız. Daha az güneş ışığının ruh halimizde gerçekten büyük etkisi olur. Ama başımıza gelebilecekleri önceden bilirsek kendimizi bu etkilere hazırlar ve güneşin yeniden kendini gösterdiği bahar aylarını sakince bekleriz!
Depresyon Eğilimi
Tanıştıralım: İlk tehlikemiz depresyon eğilimi. Hiç memnun olmadın değil mi? Erkenden kararan hava, sürekli üşüme hali ve çok daha fazlası… Bu etkiler uyku düzenini bozabilir ve umutsuz, karamsar bir ruh haline bürünmen bazen dakikalar içinde gerçekleşebilir. Kendini telkin ederek bu ruh haline kapılmamak senin elinde. Unutma: Her gecenin sabahı, her kışın bir baharı vardır!
Motivasyon Eksikliği
Erken kararan ve soğuk havaların getirdiği bir diğer etki de motivasyon kaybı. İşten çıktıktan sonra güneşin hala tepede olduğu o yaz akşamları gibisi var mı? Yok ama maalesef yapacak bir şey de yok! Bu durumu değiştiremeyeceğine göre söylenmeyi bırak ve soğuk falan demeden kış aylarında daha fazla sosyalleş. Arkadaşlarınla daha çok vakit geçirmek ya da daha sık sinemaya gitmek günlerini akışına, hiçbir şey yapmadan geçiriyormuş gibi hissetmemene yol açacaktır.
Konsantrasyon Bozukluğu
Kış aylarında işlerine ya da derslerine daha az ilgili ve konsantrasyonunu toparlamakta daha başarısız olman da mümkün. Dikkatini bir türlü toparlayamıyorsan balık yağı içmek gibi daha somut önlemler alabilir ya da sorumluluklarını gerçekleştirmek için kendini sevdiğin şeylerle motive edebilirsin.
Duygusal Durumda Dengesizlikler
Güneş ışığının yokluğu elbette hormonları da etkiler. Birdenbire sinirleniyor ya da hiç olmadık bir anda ağlamaya başlıyorsan gönül rahatlığıyla suçu havalara atabilirsin. Tabii fazla abartmamak şartıyla! Duygu durumundaki bu tip dengesizliklerin mevsimsel sebeplerden de kaynaklanabileceğini bilirsen sorunlarını gözünde fazla büyütmez ve durumun farkında olursun.
Serotonin Hormonu Düşüklüğü
Güneş ışığı eksikliğinin hormonları etkilediğini söylemiştik. Seretonin, yani mutluluk hormonu da havalardan nasibini alıyor tabii! İşte sürekli depresyonda olduğunu iddia eden kişilerin derdi aslında bu hormon seviyesindeki azalma. Güneş yüzünü göstersin, nasıl da yükselecek bu hormon!
Güneş ışığı azalır, artar… Yeter ki sen hayattan yaz da olsa, kış da olsa keyif almasını bil…
Ne demiş şair:
Ömür dediğin üç gündür
Dün geldi geçti, yarın meçhuldür
O halde ömür dediğin bir gündür
O da bugündür.