Koenzim Q10 nedir?
Son zamanlarda sıklıkla adını duyduğumuz ve en popüler besin takviyeleri arasında yerini alan koenzim q10 ne işe yarıyor?
Sağlıklı yaşam ve spora olan ilginin arttığı bugünlerde, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmak ve spor performansını yükseltmek için supplement kullanımında da artış söz konusudur. Ancak vitamin ve mineral ihtiyacının doğal besinler yerine bilinçsiz bir şekilde supplementlerden karşılanması genel sağlık durumu üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Özellikle sporcular tarafından ne işe yaradığı bilinmeden performans artırmak amacıyla kullanılan supplementlerden biri de koenzim Q10’dir. Sizler için Koenzim Q10 ve etkilerini araştırdık.
Koenzim Q10 nedir?
Vitamin benzeri bir bileşik olarak tanımlanabilen Koenzim Q10, vücut hücrelerinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonları hızlandıran enzimlerin etkisini artırmaya yardımcı bir kofaktördür. Besinlerin enerjiye çevrilmesini destekleyen bileşik, tüm vücut hücrelerinde yer alır. Hücrelerin enerji bakanı mitokondride depolanan koenzim Q10 güçlü antioksidan etkilere sahiptir. Vücut, sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmek, büyüme ve gelişme faaliyetlerini sürdürebilmek ve serbest radikallerle başa çıkabilmek için bu bileşene ihtiyaç duyar. Besinlerle dışarıdan alınabildiği gibi karaciğer tarafından da sentezlenen Koenzim Q10, yaş artışı ile birlikte hücrelerde azalır. Yetersizliğinde başta kalp ve beyin hücreleri olmak üzere tüm vücut hücreleri olumsuz etkilenir.
Koenzim Q10 Ne İşe Yarar?
Hücrelerin enerji üretimine katkıda bulunan Koenzim Q10, hücrelerin genç kalmasına ve yaşlanma sürecinde olası hastalık risklerinin azalmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma olasılığını azaltır. Günlük enerji seviyesini artırır ve depresyona karşı savunma gücünü destekler. Kas fonksiyonlarının düzenli bir şekilde işlemesine yardımcı olan Koenzim Q10, kasların ritmik bir şekilde kasılıp gevşemesinde önemli rol oynar. Bu özelliği sayesinde sporcuların ve kalp hastalarının beslenme programına dâhil edilmesi önerilir. Yağda çözünebilir bir bileşen olması sayesinde damar tıkanıklıkları oluşmasına engel olur. Ayrıca sinir hücrelerinin yapısını korur ve sinir sistemi fonksiyonlarına yardımcıdır.
Koenzim Q10 Neden Kullanılır?
Mitokondrinin enerji üretimini desteklemekle görevli olan Koenzim Q10, enerji transferinde önemli rol oynayan ATP üretimine yardımcı olur. Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanma etkilerini azaltır ve bu özelliğinden dolayı kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılır. Sporcu beslenmesinde özel bir yere sahip olan Koenzim Q10, enerji metabolizmasındaki etkinliği ile performans artışı sağlayabilir. Kolesterol ilacı kullananlarda Koenzim Q10 seviyesi düşer ve buna bağlı olarak da enerji dengeleri bozulur, kas ağrısı ve yorgunluk gibi yan etkiler oluşturur. Bu hastaların takviye olarak koenzim Q10 kullanmaları önerilir. Aynı şekilde yüksek tansiyon hastalarında Koenzim Q10 kullanımı kan basıncını düşürebilir. Genel kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu düşünülen bileşen, olası kalp krizi riskini engelleyebilir. Bu nedenle kalp hastaları takviye olarak Koenzim Q10 kullanabilir.
Koenzim Q10 ‘in Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Koenzim Q10; ıspanak , karnabahar , Antep fıstığı , susam , çilek ve portakal gibi bitkisel kaynaklar ile sardalya, uskumru , alabalık, kırmızı et, karaciğer, böbrek gibi hayvansal kaynaklarda yüksek oranda bulunur. Yeterli ve dengeli bir beslenme programında koenzim Q10 takviyesine ihtiyaç duyulmaz. Ancak enerji ihtiyacının fazla olduğu durumlarda konusunda uzman bir doktora danışılarak takviye alınabilir. Takviye çeşitlerini incelemek için FİT1001 ' i ziyaret edebilirsiniz. Koenzim Q10’in sağlık üzerindeki etkileri şunlardır:
· Yaşlanma etkilerini azaltır.
· Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur ve güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur.
· Serbest radikalleri baskılar ve sporcularda yapılan egzersizin kalitesini artırır.
· Damarların genişlemesine yardımcı olarak kalp krizi riskini ve iltihaplanmayı azaltır.
· Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak insülin direncini önleyebilir.
· Hem erkek hem de kadın üreme hücrelerinin fonksiyonlarını iyileştirerek doğurganlığı destekler.