Krill yağı nedir? Zayıflamak için iyi bir seçenek mi?
Krill yağını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak yakın zamanda daha çok duyacağınıza eminiz. Haydi önce bizden dinleyin!
Euphausiacea familyasının karides benzeri kabukluları genellikle "Krill" olarak adlandırılır ve 86 tür içerir. "Antarktika Krili" olarak da bilinen Euphausia süperba, Antarktika çevresindeki bozulmamış okyanuslarda en yaygın krilldir. Diğer suda yaşayan canlılar için vazgeçilmez bir besin kaynağı oldukları için besin zincirinin en altında bulunurlar.
Krill yağı, balık yağı gibi, EPA ve DHA omega 3 asitlerini içerir. Ancak krill yağı ve balık yağı içerdikleri yağ asitlerinin kimyasal yapısında farklılık gösterirler. Alıştığımız balık yağının parlak altın sarısının aksine, krill yağı kırmızı bir renge sahiptir. Krill yağı, bileşimindeki doğal antioksidanlar sayesinde eşsiz bir kırmızı renge sahiptir.
Krill Yağının Özellikleri Nedir?
Krill yağı omega 3 yağ asitleri açısından zengindir ve bu yağ asitleri fosfolipit formundadır. Aynı zamanda astaksantin, A vitamini ve E vitamini içeren bir besin takviyesidir. Astaksantin, güçlü antioksidan özelliklere sahip bir maddedir. Omega 3 yağ asidi takviyeleri; Beyin gelişimi, hiperlipidemi, premenstrüel sendrom, inflamatuar hastalıklar ve kardiyovasküler hastalıklarda önemli olduğu bilinmektedir. Krill yağı ayrıca doğal antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallerle savaşır.
Krill Yağı Ne İşe Yarar?
Krill yağının omega-3 yağ asidi konsantrasyonu, avantajlarının kaynağı gibi görülmektedir. Vücut kendi başına pek çok omega-3 yağ asidi oluşturmaz. Omega-3 yağ asitleri, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ve bir çok vücut işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirmeye yardımcı olmaktadır.
Krill yağı kuru gözleri tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca yüksek kan trigliseridlerin, yüksek kolesterolü, diyabeti, depresyonu ve diğer çeşitli rahatsızlıkları tedavi ettiği iddia edilmektedir, ancak bu iddiaların çoğunu destekleyecek çok az bilimsel kanıt vardır.
Krill Yağının Faydaları Nelerdir?
Krill yağının faydaları şunlardır :
-
Vücut için gerekli olan sağlıklı yağların en iyi kaynaklarından biridir.
-
Enflamasyonla mücadele etmeye yardımcı olur.
-
Kemik doku ve eklem ağrılarını azaltır.
-
Kalp sağlığına önemli seviyede iyi gelir.
-
PMS belirtilerine iyi gelmektedir.
Krill Yağının Zararları Nelerdir?
Krill yağı, ambalajın üzerinde yazılı olan miktar kadar kullanıldığında ya da doktorunuzun önerdiği miktarda kullanıldığında zararlı değildir. Ancak aşırı kullanımda bazı yan etkiler gösterebilir. Bu yan etkiler aşağıda listelenmiştir.
-
Mide rahatsızlıkları.
-
İştah azalması.
-
Mide ekşimesi.
-
İshal.
-
Şişkinlik.
-
Mide bulantısı.
Krill Yağı Kilo Aldırır mı?
Krill yağının içeriğinde bulunan Omega 3, kilo vermek için çok iyi bir besindir. Ancak aşırı kullanımda bu ters tepki gösterebilir ve kilo aldırabilir. Sağlıklı yağ bakımında zengin olan krill yağı aşırı tüketimde kalorisi yüksek olduğundan kaynaklı kilo aldırabilir.
Krill Yağı Zayıflatır mı?
Krill yağı, düzenli ve önerilen miktarda kullanıldığında, karaciğerin yağ yakımını kolaylaştırır ve karın bölgesinde oluşan yağlanmayı önler. Aynı zamanda krill yağı, açlık kan şekerini düşürerek, insülin direncini azaltır. Bu sayede krill yağı kullanan kişi daha az besin tüketerek kilo alımını yavaşlatmış olur.
Krill Yağı Nasıl Kullanılır?
Krill yağı kapsüller halinde üretilir. Bu kapsüller ambalajın üzerinde yazılan kadar ya da doktorunuzun size önerdiği miktarda kullanılmalıdır. Yemek ile beraber tüketmek daha faydalı olacaktır. Krill yağı düzenli olarak kullanılmalıdır ve en fazla 3 ay kadar tüketilmelidir.
Krill Yağı Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Krill yağı kullanımı için belirli bir zaman dilimi yoktur. Ancak reflü, krill yağı kullanmanın yan etkilerinden biridir. Bu nedenle krill yağı dozunu sabah ve akşam öğünlerinden önce bölmek reflü ve hazımsızlık gibi semptomları önlemektedir.
Takviyeleri kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta, emilimi artırmaya çalışmak ve bundan en iyi şekilde yararlanmaktır. Krill yağının vücutta emilimini artırmak için yemeklerle birlikte alınması önerilir. Özellikle sağlıklı bir yağ kaynağının alınması, omega 3 yağ asitlerinin biyoyararlanımını ve etkinliğini artırır.
En önemli nokta düzenli kullanmaktır. Ne zaman balık yağı alırsan al, o zaman boyunca her gün düzenli olarak al. Balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden yararlanmak için uzun süreli kullanım gereklidir. İlk kez kullanıldığında, hemen olumlu bir etkisi yoktur.
Krill Yağı Hangi Miktarlarda Kullanılmalıdır?
Krill yağının ne kadar kullanılması gerektiği konusunda kesin bir yanıt yoktur. Tavsiye edilen tüketim miktarı üründen ürüne değişmektedir. Ambalajın üzerinde yazılı olan miktar kadar tüketilmeli ya da doktorunuzun önerdiği miktar kadar tüketilmelidir.
3 aydan fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda krill yağının kan sulandırıcı özelliği olduğu için ameliyata girecek olan hastaların ameliyat zamanından 2 hafta önce krill yağı kullanımını bırakması gerekmektedir.
Krill Yağı ve Balık Yağı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Aşağıda krill yağı ve balık yağının arasındaki farklar listelenmiştir :
-
Yağ asitleri, kimyasal yapıları ve fiziksel görünümleri bakımından birbirinden farklıdır. Balık yağı sarı veya altın rengidir, krill yağı ise kırmızıdır.
-
Krill yağının keskin kırmızı renginin nedeni, antioksidan özelliklerini sağlayan astaksantin pigmentinin yapısıdır.
-
Balık yağı, lipid oksitleyici bir işleve sahiptir. Krill yağı antioksidan bir yapıya sahiptir ve krill yağı, balık yağından 48 kat daha fazla antioksidan özelliğine sahiptir.
-
Balık yağının raf ömrü krill yağından daha kısadır. Çünkü oksidasyon nedeniyle hızla bozulma eğilimi gösterir.
-
Balık yağı A ve D vitaminleri bakımından zengindir, krill yağı ise A ve E vitaminlerini içerir.
-
Balık yağının özü antioksidan bir yapıya sahip olmadığı için E vitamini gibi antioksidanların alınması gerekir.
Krill Yağı mı Balık Yağımı Daha Etkili?
Krill yağı ve balık yağının birbirleri üzerine çeşitli üstünlükleri vardır. Ancak krill yağı balık yağına göre daha etkili bir besin kaynağıdır.
Krill yağının içeriğinde, doğası gereği balık yağında bulunmayan fosfolipidler vardır. Krill yağının doğasında balık yağında bulunmayan fosfolipidler vardır. Krill yağı, astaksantin adı verilen çok güçlü bir antioksidan içerirken balık yağı, astaksantin içermez. Krill yağındaki EPA ve DHA, fosfolipitlere bağlıdır ve emilimleri balık yağına göre çok yüksektir. Krill yağı doğal olarak karaciğer sağlığı için çok önemli olan kolin içerir. Krill, yalnızca Kuzey Buz Denizinde bulunur, bu nedenle ağır metallere maruz kalması pek olası değildir.
Vücudun yüksek dozda EPA ve DHA‘ya ihtiyaç olması halinde balık yağı kullanmak daha iyi olmaktadır. Aynı zamanda balık yağı, krill yağına oranla daha ekonomiktir. Bunun nedeni, nüfus olarak balık yağının elde edildiği balıkların, krill canlısına göre daha çok doğada bulunmasıdır.