Krizim geldi! Zamansız yakalayan tatlı krizleri nasıl atlatılır?
Onlar çoğumuzun zayıf noktası, bir anlık göz kararmasıyla diyete ilişkin aldığımız kararları kenara koyma sebebimiz... Peki bu durumu önlemek için tatlı krizi kapıya dayanmadan önce ne gibi önlemler alabiliriz?
Tatlılar hayatımızı güzelleştiren lezzetler olsa da diyet söz konusu olduğunda birdenbire korkulu rüyalara dönüşebiliyorlar. Hele ki söz konusu diyet olunca bir kriz anında bütün çabamızı bir kalemde silmek pişmanlığı da beraberinde getiriyor. Pişmanlık yaşamamak istiyorsanız ilk önce tatlı krizi nasıl önlenir ve neler sebep olur bunu bilmeli, tatlı krizine çözüm olabilecek bazı tüyoları cebinize koymalısınız.
İlk önce tatlı krizine nelerin sebep olduğuna ve bu krizlerin nasıl önlenebileceğine bakalım, daha sonra bu krizleri en az hasarla atlatmanın yollarına göz atalım.
Tatlı krizine neler sebep olur?
Tatlı krizlerinde çok kalorili alternatifler yerine az şekerli dondurma çeşitlerine yönelebilirsiniz
Tatlı krizine sebep olan pek çok faktör bulunuyor. Bunları öğrenmek de zaten “Tatlı krizi nasıl önlenir?” sorusunun cevapları için bize ipucu veriyor.
Kadınların en sık mücadele etmek zorunda kaldığı sebeple başlayalım. Regl öncesi dönemde hepimizin bildiği gibi kadınların çoğunda tatlı krizleri sık gözleniyor. Bu durum hormon seviyelerindeki değişimlerin kan şekerinin düzenlenmesini zorlaştırmasından kaynaklanıyor. Bu dönemde kan ve demir kaybının dengelenmesinde iyi bir demir kaynağı olan çikolata oldukça etkili oluyor.
Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de tatlı krizleriyle mücadeleyi oldukça zorlaştırıyor. Örneğin demir eksikliğiyle tatlı bağımlılığı arasında önemli bir ilişki bulunuyor. Rutin sağlık kontrollerinizi yaptırdığınız takdirde tatlıya olan düşkünlüğünüzün bu tip bir sağlık sebebinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı da ortaya çıkacaktır.
Baklava, burma gibi şerbetli ve dolayısıyla çok kalorili tatlıları bayramdan bayrama yemekte yarar var!
Bazı bağırsak paraziti türleri sindirim sonrasında vücuda kazandırılması gereken enerjiyi alıyor ve bu durum kişinin açlık hissetmesine sebep oluyor. Böyle bir durumun var olup olmadığını ortaya çıkarmak için bağırsak parazitinin normal seviyelerde olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer kan şekeriniz bir türlü dengelenemiyor, sürekli tatlı yeme isteği duyuyorsanız ve bu duruma yol açan başka herhangi bir sebep yoksa akla bu parazitler gelebilir.
Tatlı krizine sebep olan bir diğer sebep ise üzüntü, stres, mutsuzluk, depresyon ve hayal kırıklığı gibi olumsuz duygu durumlarının varlığıdır. Çünkü kişi bu tip duygu durumları içerisindeyken iştah merkezi tetikleniyor ve tatlı krizi yaşamaya olan eğilim artıyor.
Peki tatlı krizi hangi hastalığın habercisidir? Kadınlarda sıkça görülen polikistik over sendromu da kan şekerini büyük ölçüde etkileyerek tatlı krizine yol açıyor. Bu yüzden eğer polikistik over sendromu nuz varsa doktor kontrollerinizi zamanında yaptırmanız ve buna uygun bir diyet listesi uygulamanız gerekiyor.
Tatlı krizi nasıl önlenir?
Tatlı krizine yakalanmamak için basit karbonhidratlara hayır, kompleks karbonhidratlara evet!
Tatlı krizini önlemenin ya da ilk aşamada hiç değilse azaltmanın etkili yolları var. Bu yolların ilki ara öğünleri atlamamak. Ara öğünler uzun süreli açlıkların önüne geçiyor ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlıyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta şu: Ara öğünleri atıştırmalıklarla karıştırmamalısınız. Canınız her çektiğinde, düzensiz bir şekilde ara öğün yapmamalı, bunların her gün aynı saatlerde olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde düzensiz saatler uzun süreli insulin salınımında problem yaratacaktır. Bu durum ise insulin direncine sebep olabilir.
Tatlı krizini önlemenin bir diğer yolu ise basit karbonhidratlardan uzak durmak. Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat, pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, şekerli bisküvi, çikolata, helva gibi basit karbonhidratlar kan şekerinde aniden yükselip düşmelere yol açıyor. Bulgur, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kepekli ürünler gibi kompleks karbonhidrat içeren besinlerse kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Bu tip kompleks karbonhidratları tükettiğinizde tatlı krizleriyle daha az karşılaştığınızı göreceksiniz.
Son olarak, diyet listenizde lif oranı fazla olan besinlere yer vermek de tatlı krizinin önüne geçmede önemli bir adım. Sebze, meyve, tam tahıllı ve kepekli ürünler yüksek miktarda lif içeriyor ve midenizin boşalma hızını yavaşlatarak tok kalma sürenizi uzatıyor. Bu durum da kan şekerinizde meydana gelebilecek ani yükselmeleri engelliyor. Şunu da unutmamakta yarar var: Kuru baklagiller, yulaf ve portakal gibi çözünür lifler, kan şekerinizin düzenlenmesinde çözünmez liflere göre daha etkili oluyor.
Kriz anları için kurtarıcı tatlı tarifleri
Kendi sağlıklı tariflerinizi yaratırken şekere alternatif olarak bal, pekmez, hurma gibi besinleri değerlendirebilirsiniz.
Diyelim ki tatlı krizini önlemeyi başaramadınız ve ne yesem diye düşünmeye başlarken buldunuz kendinizi... Sonuçta iradeniz ne kadar güçlü olursa olsun onun da bir dayanma sınırı var. Bu durumda ihtiyacınız olan şey tatlı krizine çözüm olabilecek hem sağlıklı, hem lezzetli tatlı tarifleri öğrenmek ve kriz anlarında bu tatlılardan yardım almak.
Kim demiş sağlıklı tatlılar lezzetsiz olur diye! Sizin için birbirinden kolay ve birbirinden lezzetli 6 tarif hazırladık. İşte ilk tarifimiz vegan browni: Bir tatlı kaşığı rendelenmiş hindistan cevizini, bir paket vanilyayı, 100 gram badem sütünü, 100 gram keçiboynuzu pekmezini, 30 gram kakoyu ve 120 gram hindistan cevizi ununu bir kapta iyice karıştırın. Homojen bir şekilde karıştırdığınız hamurdan küçük toplar yapın ve dilerseniz bu topları hindistan ceviziyle kaplayın. Şeker yerine pekmez, beyaz un yerine hindistan cevizi unu tercih edildiği için normal bir browniden çok daha sağlıklı ve az kalorili olan bu tarifi mutlaka deneyin!
Diğer 5 tarifimiz için sizi şöyle alalım:
1-
Meyveli Vegan Pasta
2-
Muzlu Enerjik Dondurma
3-
Tatlandırıcılı Krepli Pasta
4-
Vegan Browni