Krom iştahı baskılıyor mu?
Sizce krom mineralinin iştah mekanizmasında etkili olması mümkün mü? Gelin birlikte öğrenelim.
Krom, karbonhidrat ve yağ metabolizmasının düzenlenmesinde rolü olduğu düşünülen doğal bir elementtir. İnsan vücudunda belirli oranlarda bulunan krom, farklı formlara sahiptir. Vücut tarafından kullanılan formu üç değerliklidir. Kromun vücutta bir çok etkisi olduğu bilinse de son zamanlarda takviye olarak kullanımının yaygınlaşması faydalarının daha çok merak edilmesine yol açtı.
Kromun Faydaları Nelerdir?
Vücudun enerji metabolizması üzerinde önemli rol oynayan krom, yağ ve protein sentezinde yer alır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bazı çalışmalar kromun insülin dengesinin sağlanması, kilo yönetimi, polikistik over sendromu gibi durumlarda faydalı olduğunu gösterir. Glikoz, insülin ve yağ metabolizması üzerindeki etkilerine ek olarak kromun yağsız vücut kütlesini arttırdığı, vücut yağ yüzdesini azalttığı ve bunun insanlarda kilo kaybına yol açabileceği bildirilmiştir. Krom un vücut kompozisyonu üzerindeki etkileri tartışmalıdır ancak geçerliliğini arttıran hayvan çalışmaları ile desteklenmektedir. Krom, kilo kaybı ve vücut kompozisyonunun kontrolünde bulmacanın sadece küçük bir parçasıdır ve eğer varsa, etki oranı egzersiz ve dengeli beslenme ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.
Krom ve Diyabet Üzerindeki Etkisi
Diyabet, kandaki glikozun hücrelere girmesini sağlayan insülin hormonu yetersizliği ya da hiç bulunamamasından kaynaklı kronik bir hastalıktır. Glikoz, hücrelerin kullanabildiği bir enerji formu olarak düşünülebilir. Vücut fonksiyonları için gerekli olan enerjiyi sağlayarak tüm vücut sistemlerinin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Krom hücrelere insülin bağlanmasını destekler, insülin reseptör sayısını artırır ve insülin reseptör kinazı aktive ederek glikozun hücre içine alınmasını sağlar. Başka bir deyişle, insülin hormonunun etkisini artırarak diyabet riskini azaltabilir ve diyabet tedavisini destekleyici rol oynayabilir.
Krom ve Kilo Yönetimi Üzerindeki Etkisi
İnsülin üzerindeki etkilerinden dolayı enerji metabolizmasının da dengelenmesine yardımcı olan krom, kilo yönetiminde de önemli rol oynayabilir. Kan şekerinin düzensiz oluşu iştah artışına ve açlık krizlerine neden olabilir. Özellikle krom eksikliği yaşayanlarda iştah artışı gözlenir. Örneğin, aşırı antrenman sırasında idrarla krom atımı yükselir ve idman sonrası sporcularda kan şekeri yükselerek tatlıya karşı aşırı istek gözlenebilir. İştahın bastırılması ve açlık krizlerinin önlenmesinde krom takviyelerinin faydalı olduğuna dair çalışmalar vardır. Ayrıca krom, protein emilimini arttırarak kas üretimini uyarabilir. Kas dokusunun artması metabolizma hızını yükselterek kilo vermeyi destekler. Ancak unutulmamalıdır ki asıl kilo kontrolü her zaman sağlıklı bir beslenme programı ve egzersizle sağlanabilmektedir.
Yetişkin bir bireyin günlük krom ihtiyacı 25-35 mikrogram arasındadır. Maya, brokoli, taze fasulye, patates, üzüm suyu, portakal suyu, yumurta sarısı, tahıl embriyosu, bira mayası ve organ etleri kromdan zengin besin kaynaklarıdır. Besinlerle alınan kromun emilim oranı düşük olduğundan krom eksikliğinde uzman kontrolü altında krom takviyeleri kullanılabilir. Krom takviyeleri için doktorunuzla görüştükten sonra FİT1001 adresini ziyaret edebilirsiniz.