Kuru incirin faydaları nedir?
Tatlı isteğini anında kesen kuru incirin şeker oranı zararlı mı? Yoksa kabızlıkla mücadelede baş savaşçı mı?
Kuru incir, içerdiği flavonoidler ile koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Bunun yanı sıra omega-3 ve omega-6 gibi iyi doymamış yağlar içerir .
Kuru incir, hipertansiyon nedenlerinden biri olan yüksek elemental potasyum ve düşük sodyum element oranı içerdiğinden yüksek tansiyona karşı koruma sağlar. Aynı zamanda kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan yüksek potasyum içeriği nedeniyle diyabet tedavisinde kullanılır. Ayrıca yüksek kalsiyum konsantrasyonu sayesinde kemikleri güçlendirir.
Lif açısından da zengin bir besin olan kuru incirin, 3-4 adedi yaklaşık 5 gr lif içerir. American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırmaya göre, lif içeriği yüksek bir diyet programı uygulamak kilo kaybına yardımcı olur. Lif açısından zengin gıdalar bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler ve kiloların yağ olarak depolanmasını engeller. Lifli besinler ayrıca uzun süreli tokluk sağlar ve gereksiz kalori alımını engellemeye yardımcı olur.
1. Tansiyon Hastalığına İyi Gelir.
Kuru incir, iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncını ve tansiyon dengelemeyi sağlayan bir maddedir. Bu özelliği sayesinde yeterli miktarda tüketilen kuru incir tansiyon hastalığına iyi gelir.
Bir araştırmada 8 hafta boyunca potasyum ve kalsiyum oranı yüksek bir beslenme planı uygulamanın, kişilerin tansiyonu 5.5/3 puan azalttığı gösterilmiştir. Günde bir adet kuru incir tüketmek, potasyum ihtiyacının %7’sini karşılamaktadır.
2. Cilde İyi Gelir.
Kuru incir, antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Cildin yaşlanmasına neden olan faktörler, hücreleri zayıflatan ve öldüren serbest radikallerdir. Vücudun serbest radikallerle savaşabilmesi için antioksidanlar açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Düzenli olarak kuru incir tüketmek, cilt hücrelerinin hasar görmesini engeller ve cildin yaşlamasını yavaşlatır.
3. Kan Yapar.
Antioksidan bir meyve olan incirden hazırlanan kür, kan yapıcı özelliğe sahiptir. Yemeklerden önce aç karnına incir kürü tüketmek kansızlık tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir.
4. Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir.
İncir lif bakımından yüksek bir meyvedir. Bu sebeple de düzenli incir tüketmek kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca incir, yüksek oranda potasyum içerdiğinden dolayı tansiyon dengesizliklerini engeller ve özellikle de yüksek tansiyondan kaynaklanan kalp hastalıklarının oluşumunu önler.
5. Kanser Hastalığına İyi Gelir.
Kuru incir, içerdiği yüksek orandaki vitamin, mineral ve proteinler hücrelerin yenilenmesini sağlayarak kanser başta olmak üzere birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olur.
6. Bağışıklığı Güçlendirir.
kuru incir vitamin, mineral ve antioksidan deposudur. Bu özelliği sayesinde bedeni zararlı bileşenlerden korur ve ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Kuru İncir Nasıl Tüketilmelidir?
Kuru incir tek başına tüketilebileceği gibi farklı şekillerde de tüketilebilir. Örneğin, kahvaltılık gevrek, yulaf lapası ve yoğurda eklenerek yenilebilir. Aynı zamanda kuru incir hamur işlerine eklenebilir. Kuru incir ile kür hazırlanabilir veya zeytinyağı ile birlikte tüketilebilir.
Bebekler Kuru İnciri Ne Zaman Tüketmelidir?
Bebeklere kuru meyve verilmeye genel olarak altıncı aydan sonra başlanmalıdır. Bu, bebeklerin katı yiyecekler yemeye başladığı ve güçlü bir tıkama refleksi geliştirdiği zamandır. Ancak, bebeklere herhangi bir katı meyveler verilmeye başlamadan önce bir uzmana danışılmalıdır.
Kuru İncir Nasıl Yapılır?
Kuru için yapmak için kullanılan en kolay yöntemlerden biri de güneşte kurutma yöntemidir.
Bunun için ilk olarak sağlam ve çürük olmayan incirler seçilmelidir. Seçilen incirler bol suyla yıkanmalı ve ardından suyu süzülene kadar bekletilmelidir. Bu sırada isteğe bağlı olarak incirlerin sapları kesilebilir. Temizlenen incirler incirler ikiye kesip kurutulabilir. Kuru incir yapmak için bir fırın teli veya ince bir tül kullanılabilir. İncirler fırın telinin üzerine aralarında boşluklar kalacak şekilde yerleştirilir. Dizilen incirlerin üzerine bir tül serilmesi önerilmektedir.
Özellikle de sıcak havalarda incirlerin tozdan ve sineklerden korunması için üzerine mutlaka ince bir tül örtülmelidir. Ardından incirler güneş gören bir ortamda bekletilmelidir. İncirler 5 ila 7 gün arasında kurumuş olmaktadır.
Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?
Kuru incir reçeli için gereken malzemeler
- Yarım kilo kuru incir
- 2, 5 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
Kuru incir reçeli hazırlamak için ilk olarak incirleri bir şekilde dilimlenir. Ardından üzerine şeker ve su ilave edilerek 2 saat bekletilir. Bekletilen incirler ocağa alınarak yüksek ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Yaklaşık 30 dakika pişirildikten sonra içerisine 2 yemek kaşığı limon suyu eklenerek 5 dakika daha kaynatılır. Ardından ocağın altı kapatılır. Soğuduktan sonra cam kavanozlara alınır.
Cevizli Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?
Cevizli kuru incir reçeli için gereken malzemeler
- 3,5 su bardağı su
- 2,5 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- Yarım kilo kuru incir
- 1 adet çubuk tarçın
- 3-4 adet karanfil
- 1 kase ceviz içi
Yapılışı
Cevizli kuru incir reçeli hazırlamak için öncelikle bir tencereye su ve şeker eklenir ve ocağın altı açılarak kaynamaya bırakılır. Bu sırada incirlerin iyice yıkanır. Kullanılar incirler çok fazla sert ise yumuşaması için bir süre suda bekletilebilir. Temizlenen incirlerin sap kısımları kesilir ve çok fazla küçük olmayacak şekilde dilimlenir. Kaynayarak kıvamı yoğunlaşan şerbete limon tuzu, karanfil ve tarçını ilave edilir. Bu şekilde 2-3 dakika daha kaynatılır. Ardından karışıma incirler eklenir. İncirlere yumuşayana ve renk değiştirene kadar kaynatılır. Ocağın altı kapatılır ve büyük parçalara bölünmüş cevizler tencereye eklenir. İncirlerin dağılmasına izin vermeden karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra cam kavanozlara alınır ve buzdolabında saklanır.
Kuru İncir Kürü Nasıl Yapılır?
Kuru incir kürü hazırlamak için gereken malzemeler
- 15 adet kuru incir
- 1 litre klorsuz su
Yapılışı
Kuru incir kürü hazırlamak için ilk olarak incirlerin dış bölümünde yer alan pudrası soğuk su ile yıkanmalıdır. Temizlenen incirler bıçak yardımıyla iki parçaya ayrılır. Ardından kaynayan suyun içerisine incirler eklenir. Yirmi dakika süresince tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde kaynatılır. Bu sürenin sonunda ocağın altı kapatılır altını kapatılır ve ılık hale gelmesi için bekletilir. Daha sonra süzülerek incirler çıkarılır. Hazırlanan su üçe bölünerek her öğünden 15 dakika önce aç karnına içilmelidir. Kuru incir kürü 50 gün boyunca tüketilmelidir. Başlangıçta kürün 25 gün uygulanması ve ardından 7 gün ara verilmesi gereklidir. Aranın ardından 25 gün daha kür düzenli olarak içilmelidir.
Kuru İncir Pestili Nasıl Yapılır?
Kuru incir pestili için gereken malzemeler
15 adet kuru incir
1 bardak sıcak su
1 çay bardağı ceviz
Yapılışı
Kuru incir pestili için incirler bol su ile yıkanır ve 3-4 parçaya dilimlenir. Dilimlenen incirler bir tencereye alınır ve üzerine su ilave edilir. Ocağın altı açılarak incirler yumuşayana kadar aralıklarla karıştırılır. İncirler yumuşadıktan sonra el blenderı yardımı ile püre haline getirilir. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirilir ve hazırlanan püre yayılır. Üzerine parçalara ayrılmış sevizler serpilir ve güneş gören bir ortama alınır. Hazırlanan pestil 3-4 gün boyunca kurutulur. Ardından rulo haline getirilerek şeritler halinde dilimlenir.
Kuru İncirin Besin Değeri Nedir?
100 gram kuru incir 249 kaloridir. 100 gram kuru incir 63.87 gram karbonhidrat, 3.3 gram protein, 0.93 gram yağ ve 9.8 gram lif içermektedir. Kuru incirin 1 adedinde ise 50 kalori bulunmaktadır. Bir adet kuru İncir içeriğinde 12 gram karbonhidrat, 0,66 gram protein, 0,19 gram yağ, 1.96 gram lif, 2.00 mg Sodyum, 136.00 gram potasyum, 32.40 mg, 2.00 mg A Vitamini , 0,24 mg C Vitamini ve 0,41 mg demir bulunur.