Mantar kahvesi nedir?
Mantar kahvesi kilo kaybında etkisi var mı? Mantar kahvesinin faydaları nelerdir?
Diyetinize sağlıklı yaşam teşviki olarak mantar ekleme fikri yeni bir şey değildir. Her türden adaptojen, binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbının ve Ayurveda tıbbının bir parçası olmuştur.
Mantar kahvesi, şifalı mantar özleri ve ek sağlık faydaları ile normal kahveye daha sağlıklı bir alternatif olarak gösterilir. Şu anda trend olan bir kahve karışımı olmasına rağmen, bu konsept aslında uzun süredir bilinir.
Çevrimiçi kaynaklara göre, mantarlar İkinci Dünya Savaşı sırasında kahve çekirdeklerinin bulunmadığı Finlandiya'da kahve yerine kullanılmıştır. Ayrıca mantarların Asya ülkelerinde, özellikle Çin tıbbında, beslenme ve sağlık yararları için geniş bir mutfak ve tıbbi kullanım geçmişi vardır. Gelin, bakalım.
Eğer gözünüzde tepesinde mantarların yüzdüğü bir fincan kahve canlandırıyorsanız rahat bir nefes alın. Bu öyle bir şey değil!
Mantar kahvesi, koyu, pürüzsüz ve cevizli bir kahve hazırlamak için öğütülmüş mantar ve kahve çekirdeklerinin bir karışımıdır. Mantar kahvesinde genellikle shiitake ve portobello gibi mutfak mantarları yerine tıbbi mantar özleri kullanılır. Mantar kahvesi yapmak için kullanılan yaygın şifalı mantarlar şunlardır:
-
Chaga
-
Turkey tail
-
Lion’s mane
-
Reishi
-
Cordyceps
Bazı tüketici yorumları, mantar kahvesinin lezzet profilinin normal kahveden çok farklı olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, mantar kahvesinin anksiyeteyi azaltma ve bağışıklığı artırma gibi faydaları olduğu düşünülür.
Mantar Kahvesi Nasıl Üretiliyor?
Mantar kahvesi yapmak için mantarların meyve gövdeleri çıkarılır ve dolgu maddesi, taşıyıcı ve diğer katkı maddelerinden arındırılmış organik bir toz haline getirilir.
İkili bir ekstraksiyon işlemi ile mantarlar kurutulur, ince bir toz haline getirilir ve öğütülmüş kahve çekirdeklerine karıştırılır. Bu işlem genellikle 1:1 oranında yapılır.
Mantar kahvesini şu şekilde satın alabilirsiniz:
-
Hazır kahve paketleri
-
Öğütülmüş kahve karışımları
-
Kahve kapsülleri
Mantar kahvesi, lezzetli mocha, latte veya sade kahve içecekleri yapmak için normal kahve ile aynı yöntemler kullanılarak hazırlanabilir. Mantar kahvesi aslında mantar içerse de, temelde kahvedir. Tipik karışımlar, eşit miktarda öğütülmüş mantar ve öğütülmüş kahve çekirdeği içerir. Bu da tadının genellikle geleneksel bir fincan kahveye şaşırtıcı derecede benzediği anlamına gelir.
Aslında, mantarların varlığını fark etmek oldukça zordur. İçeceğin üreticileri çeşitli tıbbi mantarları (reishi, chaga gibi) alır, kurutur, öğütür ve ardından mantarların yararlı bileşenlerini çıkarır.
Mantarlardan elde edildiği iddia edilen sağlıklı bileşenler, adaptojenler adı verilen bitki bazlı bileşiklerdir. Adları, vücudun "uyum sağlamasına" ve stresli durumlara daha iyi yanıt vermesine yardımcı olma yeteneklerinden gelir. Adaptojenler, yüzyıllardır Çin tıbbı tedavilerinin bir parçası olarak kullanılmıştır.
Mantar Kahvesinin Kafein Oranı Normal Kahveden Daha Düşüktür
Mantar kahve karışımları, genellikle normal kahveden daha düşük kafeinli olarak pazarlanmaktadır. Kafein, kahve çekirdekleri, kakao çekirdekleri ve çay yaprakları gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunan psikoaktif bir maddedir ancak diğer yiyecek ve içeceklere sentetik bir formda da eklenir.
Hamile veya emziren kişiler, çocuklar ve altta yatan kalp sorunları olan bireylerin kafein tüketiminin olumsuz yan etkilerini yaşama riski daha yüksektir ve alımları konusunda dikkatli olmalıdırlar.
Günlük 400 mg'a kadar kafein tüketimi olumsuz etkilerle ilişkilendirilmezken, kafeine karşı hassasiyeti olan kişiler için durum farklı olabilir. Bu durumda, daha düşük kafein alımlarında bile anksiyete, hızlı kalp atış hızı, mide rahatsızlığı ve diğer yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.
Belirtildiği gibi, mantar kahvesinde, bir miktar mantar tozu genellikle eşit miktarda öğütülmüş kahve çekirdeği ile birleştirilir. Mantar tozu kafein içermediğinden, normal kahveye kıyasla nihai ürünün kafein içeriğini yarı yarıya azaltır. Ancak bu durum tüm mantar kahvesi markaları için geçerli olmayabilir. Kafein içeriği genellikle ürünlerin paketlerinde listelenmez.
Mantar Kahvesinin Faydaları Nedir?
Şifalı mantarlar geleneksel Çin tıbbında yüzlerce yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıbbi mantarlardan elde edilen bileşiklere adaptojen adı verilir ve bu bileşikler vücudun strese karşı tepkisini iyileştirebilir.
1970'lerden bu yana araştırmacılar, potansiyel sağlık yararları nedeniyle tıbbi mantarlardan elde edilen adaptojenlerle ilgilenmektedir. Bununla birlikte, tıbbi mantarlar üzerine yapılan çalışmaların çoğunun hayvanlara dayandığını veya laboratuvar ortamında gerçekleştirildiğini belirtmek önemlidir. İnsanları da içeren iyi tasarlanmış klinik çalışmaların az olması, bu çalışmaların sonuçlarını insanlara veya insan hastalıklarına uygulayamayacağımız anlamına gelir.
Ayrıca, bu çalışmalar mantarlı kahveye özgü değildir ve mantarlarla kahve çekirdeklerinin karıştırılmasının sağlık üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olup olmadığı belirsizdir. Tıbbi mantarların ve kahvenin kendi başlarına bazı faydaları olsa da, mantar kahvesinin faydaları hakkında doğrulanmamış birçok sağlık iddiası bulunmaktadır.
Aşağıda, tıbbi mantarların sağlığa faydaları olduğu iddia edilen bazı bilimsel bulgular yer almaktadır:
-
Geliştirilmiş bağışıklık: Test tüpü çalışmalarında, Turkey Tail ve fermente edilmiş substratları bazı bağışıklık artırıcı özellikler göstermiştir.
-
Kanser önleme potansiyeli: Çalışmalar, Lion’s mane , Reishi, Turkey Tail, Chaga ve Cordyceps'in bulantı ve kusma ile mücadeleye yardımcı olmak gibi kanser hastaları için destekleyici tedaviler olarak bazı potansiyelleri olduğunu göstermiştir.
-
Antiülser : Sıçanlarda yapılan çalışmalar, Chaga mantarlarının ülserle mücadeleye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
-
Anti-alerjenik (gıda alerjileri): Test tüpü çalışmalarında, Chaga mantarının bazı gıdalara karşı alerjik tepkiden sorumlu bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskıladığına dair kanıtlar göstermiştir.
-
Daha iyi uyku: Daha az kafein içmek uykunuza fayda sağlayabilir. Mantar kahvesinin savunucuları, içecekteki adaptojenlerin uyku kalitesini de iyileştirdiğini iddia ediyor.
-
Daha az stres: Adaptojenler, vücudunuzun stres zamanlarında üretilen bir hormon olan kortizolün ne kadarını salgıladığını etkileyebilir. Mantar kahvesindeki adaptojenler sisteminizdeki kortizol miktarını azaltırsa, bu stresin vücudunuz üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
-
Azaltılmış iltihap: Mantarlar polifenol adı verilen bileşiklerin yanı sıra çeşitli antioksidanlar içerir. Birlikte vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilirler.
-
Kalp hastalığı : Reishi özleri, kan kolesterol seviyelerini düşürme ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini azaltma potansiyeli göstermektedir.
Umut verici bazı kanıtlar mevcut olsa da, özellikle mantarlı kahve karışımlarında bu sağlık etkilerini doğrulamak için insanları da içeren daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Mantar Kahvesi İçmenin Zararları Var mı?
Mantarlı kahve denemek heyecan verici olabilir ancak dikkate alınması gereken bazı dezavantajlar vardır.
En önemli dezavantajı, sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin insan çalışmalarının şu anda eksik olmasıdır. Araştırma çalışmalarının çoğu test tüplerinde veya hayvanlarda yapılmıştır ve bu sağlık iddialarını doğrulamak için insan araştırmalarına ihtiyaç vardır. Bu da güvenli dozaj, bu üründen kimlerin faydalanacağı, kimlerin bundan kaçınması gerektiği ve tıbbi mantarların ilaçlarla etkileşime girip girmediği gibi bilgilerin büyük ölçüde bilinmediği anlamına gelir ve bu da bazı güvenlik endişelerine yol açabilir.
Genel olarak mantar kahvesi, normal kahve ile Chaga, Cordyceps, Reishi, Lion’s mane ve Turkey tail gibi tıbbi mantar özlerinin karışımından yapılan trend bir kahve demlemesidir.
Mantarların ve mantar kahvesinin çeşitli sağlık durumları için kullanımına ilişkin birçok sağlık iddiası bulunmasına rağmen, şu anda bunların çoğu doğrulanmamıştır ve daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır. Çoğu insan için mantar kahvesini denemek güvenli olsa da, ilaç kullanıyorsanız veya önceden var olan bir sağlık durumunuz varsa, denemeden önce bir uzmana danışmayı atlamayın.