Mide balonu zayıflamak için iyi bir tercih mi?
Hızlı kilo vermek için birçok yola başvuruyor olabilirsiniz. Peki mide balonu iyi bir çözüm mü? Ne kadar etkili?
Hareketsizlik, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hazır gıdaya olan eğilimin artması, tüm dünyada obezite oranının yükselmesine neden olur. Bu durum kilo verme ile ilgili pek çok farklı diyet çeşidinin ve cerrahi uygulamaların da ortaya çıkmasına yol açar. Zayıflamaya olan ilginin artışına paralel olarak artan bu yenilikçi uygulamaların bir kısmı işe yararken bir kısmı da kilo verme konusunda sonuçsuz kalır. Son dönemlerin popüler uygulamalardan biri de mide balonudur. Mide balonu nedir ve kimler için uygundur, yaptıran kişilerin yorumları nelerdir gibi sorularınızın cevaplarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Mide Balonu Zayıflamayı Etkiler mi?
Gastric balon olarak da bilinen mide balonu, mideye endoskopik yöntemlerle yerleştirilen silikon bazlı bir balondur. Mideye yerleştirildikten sonra şişirilir ve mide hacminin kaplayarak kişiye tokluk hissi verir. Mide hacminin yanı sıra midenin kasılma işlemleri de yavaşladığı için besinlerin sindirimi de yavaşlar ve iştah kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olur. Günlük kalori alımını azalttığı için kilo verme konusunda başarılı bir yöntem olarak kabul edilir. Ancak balon takıldıktan sonra kişi diyetine dikkat etmeli ve fiziksel aktivitesine devam etmelidir. Mide balonu ortalama 6-12 ay midede kalabilir ve bu dönem boyunca kişinin kilo verme sürecine destek olabilir.
Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
Mide balonu uygulaması iki şekilde gerçekleştirilir. Ağızdan endoskopi yöntemiyle mide balonu sönük halde kateter eşliğinde mideye yerleştirilir ve özel yöntemlerle içine mavi steril bir sıvı verilerek balon şişirilir. Bu işlem sırasında kişiye hafif anestezi etkisi gösteren sedatif ilaçlar verilir. Genel anestezi uygulanmaz. Eğer mide balonu herhangi bir nedenden dolayı hasar görüp mide içinde patlarsa idrar mavi renk alır ve böyle bir durumda endoskopik yöntemlerle hemen çıkarılması gerekir. Yutulabilir mide balonu uygulamasında ise kişi kapsül şeklinde balonu yutar ve röntgen cihazında balonun mideye yerleşimi gözlenir. Mideye yerleşen balon özel yöntemlerle beyaz bir sıvı verilerek şişirilir. Yutulabilir mide balonu yönteminde endoskopi yöntemine gerek duyulmaz ve herhangi bir anestezi işlevine sahip ilaç kullanılmaz. Yutulabilir mide balonu patladığında idrarda herhangi bir renk söz konusu olmaz. Bu durumda balon idrarla dışarı atılır.
Mide Balonu Kimler için Uygundur?
Diyet ve egzersiz programı ile kilo vermekte zorlanan ve başarılı olamayan 18 yaş üstü ve 70 yaş altı kişilere mide balonu uygulanabilir. Ancak bu kişilerin vücut kitle indeksinin 30-40 arasında olması gerekir. Aşağıdaki rahatsızlıklara sahip olan kişilerde mide balonu uygulaması tercih edilmez:
- Endoskopik bir işlem olduğu için ağız ve boğaz bölgesinde daralma ya da normal anatomik farklılıkları olanlar
- Kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olanlar
- Kansızlık ve kontrol altına alınamayan tiroit hastalığı olanlar
- Kronik alkol tüketimine sahip olanlar
- Anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluğu yaşayanlar
- Gebeler ve emziren kadınlar
Mide balonu uygulamasından sonra mide krampları, ağrı ya da bulantı yaşanması normaldir. Ancak bu durum 2 haftadan uzun sürerse yapılan tıbbi değerlendirme sonucunda uygulamadan vazgeçilebilir ve balon çıkarılabilir. Mide balonu uygulaması yaptıranların büyük bir kısmı kilo fazlalıklarından kısa sürede kurtulmayı başarmıştır. Başaran kişilerin en büyük avantajı mide balonu takılıyken iştah kontrolünü yapabilmesi ve yaşam tarzı değişikliklerine daha kolay adapte olabilmesidir. Bununla birlikte mide balonunun plasebo etkisiyle kilo vermeye destek olduğu da düşünülmektedir. Başarılı mide balonu hikayeleri gibi başarısız hikayeler de mevcuttur. Bu yüzden en doğru kilo verme biçiminin size özel hazırlanmış diyet programlarıyla ilerlemek olduğu unutulmamalıdır.
Mide balonu çıkarıldıktan sonra da yemek yeme düzenine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Yaşam tarzı değişikliği yapmadan ve düzenli fiziksel aktiviteyi hayatınıza dâhil etmeden, bu sürecin başarıyla devam etmesi ve kilo kontrolünün ömür boyu sürdürülebilmesi oldukça zordur.