Mikrodalga Zararlı Mıdır?
En tartışılan ısıtma yöntemlerinden biri mikrodalga fırının etkilerini inceleyelim.

MİKRODALGALAR ZARARLI MIDIR?
Mikrodalga fırının yaydığı dalgalar besinlerin içerisinde kalmazlar. Dolayısıyla radyoaktif maddelerle aynı etkiye sahip değildirler. Bu yüzden mikrodalga fırınları kullanmanın, sanılanın aksine, zararlı bir etkisi olduğu söylenemez.
Aman dikkat : Mikrodalga fırınlardan daha çok etrafımızda radyasyona çok daha fazla maruz kaldığımız ve yanımızdan ayırmadığımız telefonlar gibi etmenler var. Bu yüzden yapmamız gereken kapağı kapalı ve güvenli bir şekilde çalıştırmak.
MİKRODALGA FIRINLAR NASIL ÇALIŞIR?
Mikrodalga fırınlar adından da anlaşıldığı gibi mikrodalgalar sayesinde gıdaların ısınmasını sağlar. Bu dalgalar, gıda içerisindeki suyu saniyede yaklaşık 5 milyon kez ileri geri hareketlerle titreştirirler. Bu titreşimlerin oluşturduğu sürtünmeyle birlikte gıda ısınmış olur.
Su miktarı daha fazla olan gıdalar mikrodalga fırında daha hızlı ısınır. Daha az su içeren yemeklere mikrodalga fırına koymadan önce mutlaka su eklenmelidir.
Mikrodalga fırınların tasarımı, kapalıyken mikrodalgaların fırının dışına sızması engellenecek şekilde yapılmıştır. Ancak yine de her türlü sızıntı ihtimaline karşı mikrodalga fırın çalışırken, fırının çok yakınında durulmaması tavsiye edilir.
MİKRODALGA KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Porselen, seramik ve cam kaplar mikrodalga fırına konabilirler. Bu kapların ısınmamasının sebebi su içermiyor olmalarıdır.
Metaller mikrodalgaları yansıtma özelliğine sahip oldukları için metal mutfak gereçleri (çatal-bıçak vb.) mikrodalga fırın içerisine kesinlikle konulmamalıdır. Aksi durumda çok tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir. Ayrıca kullanılan kaplarda metal kulp olmamasına da dikkat edilmelidir. Alüminyum folyo da mikrodalga fırına asla konmaması gereken şeyler arasındadır.
Kapaklı bir kap kullanıldığında, ısınma işlemi sırasında buharlaşma olacağı için kapak üzerinde buhar çıkışını sağlayacak delikler bulunmalıdır.
Bir diğer önemli noktada plastik kap kullanımına ilişkindir. Plastik maddeler yüksek ısıya maruz kaldıklarında kanserojen madde olan BPA açığa çıktığı için, mikrodalga fırınlarda plastik kap kullanılmamalıdır.
BESİNLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Kısa sürede istenilen sıcaklığa ulaşıldığı için, mikrodalga fırında geleneksel pişirme ve ısıtma yöntemlerine göre özellikle C vitamini ve B1, B2 ve B3 vitamin kaybı daha az olur.
Yapılan araştırmalarda mikrodalga ile pişirilen etlerdeki protein oranının, geleneksel yöntemle pişirilen etlere göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Mikrodalga fırında ısıtılan yemekler ısıtma yönteminden ötürü bozulmazlar. Mikrodalgada ısıtıldığında bozulabilecek her besinin diğer ısıtma yöntemleriyle de bozulacağı unutulmamalıdır.