Neden midem bulanıyor?
Hayat kalitemizi düşüren ve yiyeceklerle aramıza mesafe koyan problem; mide bulantısı! Gelin sebeplerine göz atalım.
Günlük hayatta sık sık yaşanan sorunlardan biri mide bulantısıdır. Mide bulantısı, bazı sağlık sorunlarından dolayı olabileceği gibi psikolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Pek çok farklı nedenden meydana gelen mide bulantısı, herhangi bir hastalığa özel değildir. Her hastalıkta, her rahatsızlıkta ve birçok çeşitli durumda oluşabilir. Genelde kendini üst karın bölgesinde belli eder ve kimi zaman kusmayla devam edebilir. Mide bulantısına iyi gelen birçok bitkisel ürün de vardır.
Mide Bulantısı Nedir?
Pek çok farklı nedenden dolayı meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Genelde iştah kaybıyla karakterize edilir. Mide bulantısı, karın bölgesinde ve genelde üst kısımda hoş olmayan bir his olarak da tanımlanabilir. Maalesef mide bulantısı hayat kalitesini düşüren ve
Midede meydana gelen bulantı hissi, tüm vücudu etkileyebilir. Mide bulantısıyla beraber baş ağrısı , hazımsızlık, yanma ve kusma da meydana gelebilir. Mide bulantısının en temel sebebi sindirim sistemi sorunlarıdır.
Mide Bulantısı Sebepleri Nelerdir?
Mide bulantısı en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olduğundan sebebi herhangi bir hastalığa özel değildir. Birçok durum mide bulantısını tetikleyebilir. Mide bulantısının başlıca sebepleri ise şunlardır:
- Zehirlenme
- Aşırı alkol tüketimi
- Sigara
- Kafeinli içeceklerin tüketimi
- İlaç zehirlenmesi
- Gıda intoleransı
- Ülser
- Gastrit
- Apandisit
- Pankreas hastalıkları
Mide bulantısı tüm bu sebeplere ek olarak sıklıkla psikolojik olarak da oluşabilir. Psikolojik kökenli oluşan mide bulantısının en önemli nedeni, duygularımızı karşı tarafa veya kendimize tam ve doğru şekilde ifade etmememizdir. Hissedilen ve ifade edilemeyen duygular, kişilerde mide bulantısı şeklinde kendini gösterebilir.
Psikolojik gerginliğin bir tür dışavurumu olan mide bulantısı; kusma, ishal, uykusuzluk, stres , sıkıntı ve hayattan keyif alamama gibi sorunlarla devam edebilir. Bu durum ilerlediğinde toplumdan uzaklaşma gibi problemler oluşabilir.
Psikolojik mide bulantısı çok sık ve uzun süreli yaşandığı zamanlarda, günlük hayatı olumsuz etkilerse bir uzmandan yardım almak en iyisidir. Ne yazık ki çoğu zaman nedenlerin psikolojik değil, fizyolojik olduğu düşünülür. Bu da tedavi süresini uzatır ve geciktirir. Bu sorunu yaşayan kişi, çoğu zaman tedaviyi psikolojik destekte aramaz ve diğer branşlara başvurur.
Burada hastanın mide bulantısının sebebini ve kökenini bulması zordur. Bu nedenle uzman doktora başvuran hastanın tetkikleri yapıldığında herhangi bir sorun görünmüyorsa psikolog veya psikiyatriye yönlendirme yapılması önemlidir.
Psikolojik kökenli mide bulantısından kurtulmanın en kolay yolu ise duyguları ifade etmeyi öğrenmektir. Hissettiklerinizi, düşüncelerinizi karşınızdaki kişiye doğru ve etkili aktardığınızda, hislerin kendinizde oluşturduğu doluluktan kurtulduğunuzda psikolojik mide bulantısı hissini de atlatabilirsiniz. Bu konuda uzman bir psikologdan destek almayı da ihmal etmemelisiniz.