Negatif kalorili besinler kilo verdiriyor mu?
Aldığınız enerjiden daha fazlasını yaktığınızda kilo vermenin anahtarını elinizde tutabilirsiniz. Peki bu mekanizmada negatif kalorili besinler kilo vermeyi destekliyor mu?
Yıllarca birçok diyet efsanesi geldi ve geçti. Ancak bazıları zamana karşı direncini hala sürdürüyor. Örneğin kereviz, marul ya da diğer meyve ve sebzelere verdiğimiz isim olan negatif kalorililer. 'Negatif kalorili besin' tanımını hiç duymadıysanız biz açıklayalım, negatif besinler alınan enerjiden daha fazlasını yakmaya yardımcı olan gıdalardır. Birçok meyve ve sebze çeşidinin kalorisi çok düşük olsa da yine de kalori olarak sayılırlar. Yani aslında negatif kalorili besin değildirler.
Peki metabolizma nasıl çalışır?
Vücut dinlenme anında belirli miktarda enerji harcar. Buna dinlenme metabolizma hızı ya da RMR diyoruz. Dinlenme metabolizma hızı hesaplanırken vücudun normal işlevlerinin yanı sıra boy, kilo ve yaş gibi faktörler etkilidir.
Metabolizma ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir sonraki nokta ise besinlerin termik etkisidir. Her gün yaktığımız kalorinin yaklaşık olarak %10’u besinleri çiğnemek ve sindirmek için kullanırız. Bu nedenle yemek yedikten birkaç saat sonra harcanan enerji de artış olsa da bu ekstra kilo kaybını sağlayacak bir artış değildir.
Bilimsel gerçekler böyleyken negatif kalorili besinler veya kalori yakan diyet listeler hala internet listelerinde bir numarada.
Kereviz genelde negatif kalorili besinlerin başında gelir. Kerevizi ise marul, salatalık ve narenciyeler takip eder. Sıralanan besinler benzer profile sahip aslında. Her birinin kalorisi düşük, lif oranı yüksek ve %90’dan fazla su içeriyor. Bu besinler dengeli diyet listelerine mükemmel katkı sağlar ancak yeterli protein ve yağ içermedikleri için tek beslenme kaynağı olarak görülmemeli.
Beslenmenize esnek bir yaklaşım oluşturun
Beslenme programınızı oluştururken tekdüzelikten kaçının, çeşitli gıdaları içeren sürdürülebilir ve esnek bir planı benimseyin. Bu sayede diyetinize bağlılığın arttığını göreceksiniz.
Türkiye’ de obezite görülme sıklığı %30 civarlarında seyrediyor. Bu sonuca göre kilo verme yaklaşımlarında biraz daha netlik kazanmak gerekiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme programı oluşturmak, ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getiren bir yaklaşımdır.
Kilo kaybı için herhangi bir diyete başlamadan önce tıbbi geçmişinize, kişisel tercih ve yaşam tarzınıza göre sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak için bir diyetisyene danışmanızı öneriyoruz.