FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
14.04.20213 dakikada okunur.
begenmeler
32
yorumlar
3
kaydet

Oruç tutmak sağlıklı mı?

Oruç tutmanın vücut üzerindeki etkilerini gelin beraber tartışalım.

Oruç tutmak sağlıklı mı?

Eski alışkanlıklarımızdan uzak geçirdiğimiz ikinci ramazan ayına giriş yaptık. Bütün ailenin davetli olduğu iftar sofraları kuramıyor, arkadaşlarımızla dışarıda sahuru bekleyerek sabahlayamıyoruz. Ancak bu alışkanlıkların hepsinden kendi sağlığımız için feragat ediyoruz. Peki sağlığımız için evimizden çıkmadığımız bu günlerde kendi sağlığımızı bozmayı ister miyiz? Hayır dediğinizi duyar gibiyiz. İşte tam da buna bağlı olarak ramazan ayında yediklerimize dikkat etmemiz bizim için oldukça önemli. Çünkü aynı ziyafet sofralarını kendiniz veya karantinayı geçirdiğiniz diğer insanlar için de hazırlayabilir, keyifli sahurlar için motivasyon sağlayabilirsiniz. Bu öğünlere hangi besinleri dahil ettiğiniz sağlığınız için kritik noktayı oluşturuyor. Ramazan ayı boyunca sizinle sağlıklı iftar, sahur önerilerinde bulunmaya devam edeceğiz ancak önce orucun vücudumuzdaki etkilerini konuştuğumuz bu yazıya göz atmadan geçmeyin.

Oruç vücudu nasıl etkiler?

Oruç tutmak sağlıklı mı?

Yiyecek veya içecek tüketilmeyen oruç saatlerinde vücut, gece boyunca tüketilen gıdalardan gelen tüm kaloriler tükendikten sonra glikojen (karbonhidratın karaciğer ve kasta depolanması) ve yağ depolarını kullanır. Vücudun su depolama gibi bir yetisi olmadığı için böbrekler idrarla kaybedilen su miktarını azaltarak mümkün olduğunca fazla su tasarrufu sağlar. Yine de terleme, nefes alma gibi fonksiyonlarla biraz su kaybetmekten kaçınamaz.

Hava durumuna ve oruç süresinin uzunluğuna bağlı olarak Ramazan ayında oruç tutarken hafif baş ağrısı, yorgunluk ve konsantre olma zorluğuna neden olabilecek hafif dehidratasyonla karşılaşabilirsiniz. Ama endişelenmenize gerek yok. Yapılan çalışmalar gün içinde kaybedilen su miktarını iftar-sahur aralığında yeterli sıvı tüketerek kapatabileceğinizi ve böylece sağlığa herhangi bir zararı olmadığını göstermiştir.

Bununla birlikte rutin hayatınızda gün içerisinde çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri düzenli olarak tüketiyorsanız başlangıçta kafein yoksunluğuna bağlı olarak baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir. Bu süreç kafein bağımlılığınızı azaltmaya yardım edebilir, zaman geçtikçe şikayetlerinizin azaldığını gözlemleyeceksiniz.

Oruç sağlığa faydalı mıdır?

Oruç tutmak sağlıklı mı?

Ramazan orucunun sağlık üzerindeki etkilerinin sonuçlarının biraz karışık olduğunu söyleyebiliriz. Hava şartları, yılın zamanı ve ülke değişikliğine bağlı olarak çalışmalar değişiklik gösteriyor. Şöyle ki oruç tutmak neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağlıyor ve yediklerimiz üzerindeki irademizi sınıyor. Bu sayede aslında bilinçsiz tüketim konusunda kendimizi frenleyebileceğimizi daha net görebiliyoruz. Ek olarak, bazı çalışmalar obezite sahibi bireylerin bilinçli yönetilen ramazan ayında kilo kaybının arttığını ve yağ kaybının hızlandığını gösteriyor.

Bazı küçük çalışmalar ramazan orucunun kan kolesterolü ve trigliseritler (kandaki yağ) gibi faktörler üzerindeki etkisini incelemiş ve bazılarında etki gözlenmemesine rağmen bazı durumlarda kısa süreli bir iyileşme bulunmuştur. Ramazan orucunun bağışıklık sistemi üzerinde kısa vadeli faydalı bir etkisi olabileceğini gösteren farklı çalışmalar da mevcuttur. Tabi dikkat edilmesi gereken nokta vücutta gözlenecek etkiyi bizim yönetiyor olmamız. Eğer biz yediklerimizi dikkatli seçer ve ihtar-sahur öğünlerini doğru yönetirsek olumlu etkileri gözlemlemeye başlarız.

Özetle bu süreçteki uzun açlık periyotlarında vücudun kendini onarmasına izin verip sonrasında doğru besinlerle ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaya özen göstermeliyiz.

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail