PMS döneminde beslenme
Birçok kadının muzdarip olduğu PMS Dönemi sizin için sinir bozucu bir hal almaktan çıkıyor. Sizin için bu dönemi daha rahat atlatmanızı sağlayacak beslenme önerilerini derledik.
Yazının başlığını okuduğunuzda sizin de üzerinize bir gerginlik yüklenmedi mi? Ya da önce şöyle soralım; PMS döneminde fazla duygusal ve sinirli oluyor musunuz? ‘’O filmde o çocuk kızı nasıl terketti?’’ diye başlayan ağlama modunuz çikolata kavonozlarıyla mı son buluyor? Yoksa evde eşinizle ‘’Çabuk çoraplarını oradan al!’’ kriziyle başlayan sinir kriziniz yastık savaşlarıyla mı duruluyor? Aslında etkilerini farklı şekillerde gösterse de hemen her kadın PMS döneminde normalde olduğundan daha duygusal ve daha şişkin hisseder ve bu son derece normaldir. Yani problem sizde değil. Sinirlilik, karın ağrısı, ödem gibi belirtilerle kendini gösteren bu dönemde doğru beslenmek ve kendimize her zamankinden biraz daha fazla şefkat göstermek süreci daha kolay atlatmamıza yardımcı olur.
PMS Dönemi nedir?
PreMenstrual Sendrom kelimesinin kısaltması olan PMS dönemi, adet kanaması öncesinde başlayan ve genellikle kanamanın ilk günlerinde sona eren, yaklaşık bir hafta, on günlük bir süreci işaret eder. Adet öncesi gerginlik sendromu olarak da adlandırılan bu dönemde, ruhsal ve fiziksel bazı etkiler görülmesi son derece normaldir. Her kadında kendine özgü bir şekilde ortaya çıkan bu dönemde, bedenimizin sesine kulak vermek, kendimizi fazla yormamak ve beslenmemize dikkat etmek hem ruhsal hem de bedensel rahatlık için büyük önem taşır.
PMS Dönemi belirtileri nelerdir?
Fiziksel ya da psikolojik etkilerle beraber, günlük yaşantımızı da etkileyen PMS döneminin başlıca belirtilerini fiziksel ve psikolojik olarak inceleyebiliriz.
Fiziksel belirtiler:
- Vücutta ödemden kaynaklanan şişkinlik
- Gögüslerde hassasiyet
- Eklem ve kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Bulantı-kusma
Psikolojik belirtiler:
- Gerginlik
- Depresif ve karamsar ruh hali
- Aşırı duygusallık
- Sebepsiz ağlama nöbetleri
- Konsantrasyon zorluğu
- Melankoli
- Anksiyete
- Duygu durumunda dalgalanma
- Unutkanlık
- Özgüven kaybı
PMS Döneminde beslenme
Farklı belirtilerle birlikte, çoğu kadında rastlanan sinirlilik hali ve şişkinlik PMS döneminde baş etmek zorunda kaldığımız durumların başında gelir. Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak ufak değişiklikler, süreci daha sağlıklı ve daha rahat atlatmamıza yardımcı olur.
- Özellikle bu dönemde, ödeme bağlı şişliklerden fazla etkilenmemek için tuz ve rafine şeker tüketimine her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir.
- Aynı şekilde alkol ve kafein tüketimi de azaltılmalı hatta mümkünse tüketilmemelidir. Yapılan araştırmalara göre kafein PMS kaynaklı ağrıları tetiklemektedir.
- Hayvansal gıdalardan uzak durmak, bitkisel beslenmeye ağırlık vermek ve diyetinize yağ asitlerini eklemek adet öncesi dönemin daha rahat geçmesine yardımcı olur. Omega 3 başta olmak üzere, değerli yağları tüketmek eklemlerde meydana gelebilecek ağrıları azaltır ve krampları engeller. Bu dönemde iyi omega-3 kaynaklarından destek almak için keten tohumu yağı ve ceviz tüketebilirsiniz.
- Uzun süre aç kalmamak, PMS döneminde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Zaten gergin olan sinirler, açlık sonucu kan şekerinin düşmesiyle daha fazla gerilir ve asabiyet tetiklenir.3 saat aralıklarla yemek yemek ya da hafif atıştırmalıklar tüketmek, hem ruh hem beden sağlığınıza iyi gelecektir.
Özetle; bu dönemde sağlıklı beslenmeye her zamankinden daha çok özen göstermek PMS Dönemi'ni sizin için sinir bozucu olmaktan çıkaracak. Bununla birlikte 21 Ocak saat 19.00'da Dyt.Seda Özder sunumuyla PMS Döneminde ve PCOS'ta Beslenme konularını daha detaylı konuşmak için webinarımıza davetlisiniz!