Proteinli sütler gerçekten faydalı mı?
Sağlıklı beslenme trendlerine her geçen gün bir yenisi eklenirken, protein diyetine ve yüksek proteinli sütlere ilgi giderek artıyor. Peki proteinli sütlerin diğer sütlerden farkı ne? Bu sütleri kimler kullanmalı?
Proteinli süt çeşitlerini son dönemde marketlerde çok daha sık görür olduk. Proteinli sütler, protein barlar gibi protein içeren besinlerin ilgi odağı olmasının bir sebebi de yüksek protein temeline dayanan diyet çeşitlerinin giderek popülerleşmesi, birçok kişinin protein diyetini uyguluyor olması.
Sağlıklı beslenmeye ilginin artmasıyla birlikte sporu hayatına katanların sayısı da ciddi şekilde artıyor. Her zaman söylediğimiz gibi, herkesin yaşam şekline, kişisel özelliklerine göre yapması gereken diyet çeşidi farklı olmalı. Dolayısıyla yoğun bir şekilde egzersiz yapanların da diyetlerinde dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Diyetlerinde yüksek proteinli yiyeceklere yer vermek de bu noktaların başlıcası diyebiliriz. Ancak yüksek proteinli sütleri tercih edebilecekler sadece sporculardan ibaret değil.
Yüksek proteinli sütleri kimler tercih etmeli? Kimler etmemeli?
Metabolizmayı hızlandırma özelliği bulunan, diyetisyenlerin de önerdiği ve sık sık kullandığı proteinli sütlerin hitap ettiği en önemli kitle spor yapanlar desek yanlış olmaz. Spor yapan kişilerin protein ihtiyacı fiziksel aktivitesi daha düşük olan insanlara kıyasla çok daha fazla. Spor yapan kişiler ihtiyaçları olan proteinin bir kısmını yüksek proteinli sütlerden alarak kas gelişimini desteklerken, spor sonrası yıpranan kaslarının onarılmasına yardım etmiş oluyorlar.
Yüksek proteinli sütleri tercih edebilecek bir diğer kesim ise emziren anneler. Emziren annelerin de protein ve enerji ihtiyaçları normal bireylere göre daha fazla olduğundan proteinli sütlere diyetlerinde yer verebilirler.
Yakın geçmişte ameliyat olmuş kişiler de proteinli sütleri beslenme programlarına dahil edebilecekler arasında yer alıyor. Çünkü proteinli sütler doku onarımını ve iyileşmeyi hızlandırıyor.
Yoğun bir spor hayatınız yoksa, emziren anne değilseniz ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinde içinde bulunmuyorsanız da metabolizmanızı hızlandırmak için proteinli sütleri içebilirsiniz. Ancak diyet programınıza dahil ederken günlük almanız gereken kalori miktarını ve protein değerlerini göz önüne almak şartıyla...
Yüksek proteinli sütleri tercih etmemesi gereken bazı gruplar bulunuyor: Bunlar bebek ve çocuklar ile böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar.
Yüksek proteinli süt çeşitleri
Proteinli sütlerin sade, kakaolu, vanilyalı ve çilekli gibi pek çok çeşidi bulunsa da bunlar kalori, karbonhidrat ve protein değerleri açısından ciddi farklılıklar göstermiyor. Laktoz intoleransı olanlar için bazı firmalar proteinli sütleri laktozsuz şekilde de üretiyor. Ayrıca söylemeden geçmeyelim: Proteinli sütlerin neredeyse hiçbiri ilave şeker içermiyor.
Proteinli sütlerin besin değerleri
Proteinli sütlerin içeriği incelendiğinde diğer besinlere kıyasla oldukça yüksek miktarda protein içerdiği görülüyor. 1 su bardağı proteinli sütün içinde ortalama olarak 10.3 gram protein, 13 gram karbonhidrat ve 0.6 gram kadar yağ bulunuyor.