Ramazanda vegan beslenme nasıl olmalıdır?
Hem oruç tutmak istiyor hem de vegan besleniyorsanız içeriğimize göz atmadan geçmeyin!
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bir çoğumuz beslenme alışkanlıklarımız bozulacak mı diye endişeleniriz. Fakat her zaman söylediğimiz gibi doğru bilgi ışığında yapılan araştırmalar bu endişelerimizin önüne geçecek ve endişelerimizi ortadan kaldıracaktır. Bu endişelerin başında, uygulanması güç olan beslenme tarzları merak konusu oluyor, örneğin vegan beslenmesi gibi. Bu yazımızda sizlere Ramazan ayında vegan beslenme nasıl olmalıdır konusuna değineceğiz.
Vegan beslenme nedir?
Öncelikle, vegan beslenme nedir? Veganlık ya da diğer bir deyişle ‘’Veganizm’’ beslenme tarzında hiçbir hayvansal ürünü (et, yumurta, süt ve süt ürünleri, bal gibi) tüketmeyen bir beslenme tarzıdır. Sağlıklı olmak, vegan beslenmenin tek nedeni olmamakla birlikte diğerlerinin yanına ek bir nedendir. Bu tarzı benimseyen kişiler öncelikle canlı eşitliğini savunma, canlı yaşamına saygı duyma ve dünyamıza verilen zararı azaltmayı amaçlamanın yanı sıra beslenme tarzından daha çok yaşam biçimi olarak kabul edilir. Hayvansal kaynakları tüketmeyi reddeden veganlar, protein kaynağı olarak ne kullanıyor derseniz, proteinden zengin mercimek, bezelye, nohut gibi kurubaklagiller ve tam tahıllar örnek verilebilir.
Peki oruç tutmak veganlığı benimseme açısından bir sorun yaratır mı? Tabi ki hayır! Oruç tutmayı diyet olarak değil de bir beslenme şekli olarak düşündüğümüzde, vegan beslenmenizi sürdürebilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken noktalar var : Oruç tutulan sürede sizi tok tutacak sağlıklı gıdalara dengeli bir şekilde yer vermeniz gerekiyor; sahurda ve iftardaki menünüze bitki bazlı proteinler, işlenmemiş karbonhidratlar ve sağlıklı yağlara yer vermelisiniz. Çünkü vegan beslenmesinde, besin sınırlamasının çok olmasıyla birlikte Ramazan ayında yemek yenilen sürenin kısıtlı olması, istemsizce alınan kalorinin ve tüketilen besin çeşitliliğinin azalmasına neden olabilir. Öğünlerinizde kurubaklagillerle tam tahılları beraber tüketip protein kalitesini arttırabilirsiniz. Öğünlerinizde bitkisel sütlerden faydalanıp yağlı tohum tüketmeye ve vegan dostu probiyotik kullanımına özen gösterebilirsiniz. Dengeli ve düzenli beslenildiğinde vegan beslenme ve oruç tutulmasının ortak faydaları da mevcuttur. İki beslenme şeklinin birlikte uygulanması bu faydaların etkilerini de arttıracaktır.
Faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Kilo verme,
- Kan şekeri kontrolü
- Enflamasyonda azalma
- Kalp sağlığında iyileşme ve vücut kitle indeksi (VKİ)’nde azalma.
Bunlara ek olarak, vegan beslenmesinde hayvansal kaynakların kullanılmamasından ötürü bazı vitamin ve mineral eksikliği görülmesi de olasıdır. Örneğin demir, çinko, kalsiyum, D ve B12 vitaminleri gibi. Bu nedenle, öğünlerinizi planlarken daha çok dikkat etmeniz gerekebilir. Bu eksikliğin giderilmesi için doktorunuza danışarak vegan multivitaminleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, unutmayalım ki zararlı olan vegan beslenmek değil sağlıklı beslenmemektir.