Rendelenerek yenebileceğini hiç düşünmediğiniz 10 besin
Bu malzemeleri tariflerinizde bir de rendeleyerek kullanmayı deneyin. Pişman olmayacaksınız!
Mutfak söz konusu olduğunda hazırlanan tarifler kadar, malzemelerin nasıl kullanıldığı da büyük önem taşıyor. Tariflerinizde doğrayarak ya da başka yöntemlerle kullandığınız bazı malzemeleri aslında rendeleyerek de kullanabilirsiniz.
Şimdi sizden genelgeçer kuralları bir kenara koymanızı ve sıralayacağımız malzemelere yeni bir bakış açısıyla bakmanızı istiyoruz.
Kırmızı lahana
Can sıkıcı bir doğrama işlemi yapmadan, kırmızı lahanayı da kolayca parçalara ayırabilirsiniz. Lahananın yapraklarını temizledikten sonra dört parçaya ayırın ve bu dört parçayı ayrı ayrı rendeleyin. Emin olun, bu işlem doğramaya kıyasla çok daha kolay ve hızlı olacak.
Muz
Muzun pişmiş halini hiç denediniz mi? Olgunlaşmış muzları buzlukta dondurun. Normalde pişirmeden önce ezmeniz ve ezene kadar da çözünmeleri için biraz beklemeniz gerekiyor. Fakat zaman kaybetmemek için beklemek yerine, dondurulmuş muzları rendeleyebilir, muzlu tariflerinizi bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
Yağ
Önce bir parça tereyağını ya da margarini dondurun. Daha sonra bir hamur işi yapacağınız zaman, buzluktan çıkarın ve rendeleyin. Bu sayede rendelenmiş yağ, hamurun içerisine hızlıca karışacak ve istediğiniz lezzete ulaşmanızda sana yardımcı olacak.
Yumurta
Yumurta salatası yaptığınızda yumurtalarınızın düzgün ve küçük parçalar halinde olmasını istiyorsanız kesinlikle bir bıçak yerine bir rende kullanmayı denemelisiniz. Rendeleme işlemini daha kolay yapmak için de ufak bir püf noktası verelim: haşlanmış ve soyulmuş yumurtaları rendelemeden önce kısa bir süre buzlukta bekletmelisiniz.
Soğan
Yüksek su içeriğine sahip olan soğanın, bir rende yardımı ile suyunu çıkarabilir ve bu suyla soğan parçacıkları olmadan lezzetli soslar hazırlayabilirsiniz. Soğanın kökünü ve ucunu kesip soyduktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş soğan hamur kıvamında bir form alacaktır. Bu hamuru ince bir süzgecin üzerine koyun ve spatula yardımı ile süzün. Bu sıvıdan daha fazla çıkarmak için, kalan kısmı bir tülbentin içerisine koyun ve elinizle sıkarak bir kabın içine süzün.
Domates
Konserve ya da çeşitli soslar yapmak için genellikle domatesler soyulduktan sonra doğranır. Fakat domatesleri de rendelemek aslında çok daha iyi bir yöntem!
Çikolata
Eğer yapacağınız tarif için çikolata eritmeniz gerekiyorsa, çikolatayı rendeleyerek eritmek bütün olarak eritmekten çok daha hızlı olur. Aynı zamanda rendelenmiş çikolatayı hazırlayacağınız tatlıları süslemekte de kullanabilirsiniz.
Ekmek
Yapacağınız yemek tarifi için ekmek kırıntısına mı ihtiyacınız var? Bir rende yardımıyla kendi ekmek kırıntınızı kendiniz yapabilirsiniz. Kesilmemiş halde olan bütün ekmekleri buzdolabınızda birkaç gün bekletin ya da bütün ekmeği fırında 180 derecede 10 dakika kadar ısıtın. Ardından rendeleme işlemini yapın.
Sarımsak
Sarımsak ezme aletine sahip değilseniz, sarımsakları doğrama yöntemine başvurmanıza gerek yok. Tadıyla ve kokusuyla yemeklerinizi lezzetlendiren sarımsağı rendelemek çok daha iyi bir yöntem. Böylece yemek sırasında ağzınıza sarımsak taneleri gelmeyecek ve sarımsak yemeğe eşit şekilde dağılacaktır.
Baharatlar
Hindistan cevizi ya da zencefil gibi baharatları toz hale getirmek için de rendeleme yöntemini kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız bitki çaylarının içine koymak için de taze baharatlarınızı rendeleme yoluna gidebilirsiniz.