Retinol nedir? Cam gibi bir cilt mümkün mü?
Cilt serumlarının hayatımıza girmesiyle birlikte retinolün adını sık sık duyar olduk. Peki retinol gerçekten pürüzsüz bir cildin sırrı mıdır?
Retinol, bir A vitamini türü olup cilde sağladığı olası faydalar sayesinde cilt bakımı endüstrisinde oldukça fazla kullanılan yağda çözünen bir vitamin türüdür. Retinol kullanımı, cildin hücresel yenilenmesini teşvik eden ve cilt sağlığını destekleyen birçok yararlı etkiye sahiptir. Ancak, retinolün kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu sebeple, retinol kullanmak isteyen kişinin, retinol kullanmadan önce retinolün ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve hangi içeriklerle kullanılmalı ya da kullanılmamalı gibi temel bilgilere sahip olmalıdır çünkü retinol, doğru şekilde kullanıldığı zaman cildin genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Retinol Kullanımının Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir?
Retinol kullanımının cilt üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır.
Retinolün cilt üzerindeki olası faydaları aşağıda maddelenmiş şekilde verilmiştir:
-
Kırışıklık ve İnce Çizgilerin Azalması: Retinol, ciltte bulunan hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak kolajen üretimini arttırır. Kolajen varlığı sayesinde ise kırışıklıkların ve ciltteki ince çizgilerin görünümü azalabilir.
-
Cilt Tonunu Eşitleme: Olası bir pigmentasyon sorununa karşı etkili rol oynayan retinol, düzenli ve doğru kullanımı sonrasında cilt tonunu eşitleyebilir ve ciltteki lekelerin görünümünü azaltabilir.
-
Akne ve Sivilce Tedavisinde Etkili Olması: Yapılan çalışmalarda, retinolün doğru ve düzenli kullanımı gözenekleri temizlediği ve cilt bariyerindeki yağ üretimini düzenlendiği söylenmektedir. Retinolün bu özelliği sayesinde, cildinizde oluşabilecek akne ve sivilce probleminde güncel tedavinize destek çıkabilir.
-
Ciltteki Genel Görünümü İyileştirme: Retinolün düzenli ve doğru kullanımı, cildin genel görünümünü iyileştirerek daha parlak, daha sağlıklı bir görünüm elde edilebilir.
-
Cilt Yapısını Güçlendirme ve Sıkılaştırma: İlk maddede de belirtildiği üzere, retinol, kolajen üretimini arttıracağından cilt yapısını güçlendirir ve cilde daha sıkı ve elastik bir yapı kazandırır.
-
Hücresel Yenilenmeyi Teşvik Etme: Retinol kullanımı, cilt hücrelerinin daha hızlı yenilenmesini teşvik ederek cilde daha canlı bir görüntü kazandırabilir.
-
Antioksidan Özellikler: Retinol, antioksidan özelliklere sahiptir ve içerisindeki antioksidan varlığı sayesinde, cildin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur.
Yukarıdaki maddeler, retinolün cilt üzerindeki faydalarına örnek olarak gösterilebilir.
Retinol Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Retinol, cilt sağlığı için oldukça fazla yarar sağlasa da retinol kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı başlıklar bulunmaktadır.
Kullanmaya yeni başlayanlar için, başlangıçta olası yan etkiler gözlemlenebilir. Retinol kullanmaya başladığınızda cildinizde; pul pul dökülmeler, kızarıklık oluşması ya da normale oranla daha fazla kuruluk görülebilir, cildiniz aşırı bir reaksiyon göstermediği müddetçe bu normal olarak kabul edilmektedir. Her zamanki gibi belirtmekte fayda vardır, beklenmeyen bir yan etkide bir sağlık uzmanına danışmanız gerekmektedir.
Cilt tipinize uygun retinolü seçmeniz de büyük önem taşımaktadır. Retinol ürünleri farklı formülasyonlarda ve konsantrasyonlarda bulunabilir. Bu sebeple, cilt tipinize ve cildinizin ihtiyacına göre seçilen retinol sizin için en uygun retinol olacaktır. Eğer hassas bir cilt yapısına sahipseniz, daha düşük konsantrasyon içeriğine sahip bir retinol ile retinol kullanımına başlamak ve zaman içerisine dozajını arttırmak cildiniz için daha sağlıklı olabilir.
Gece kullanımı ve güneşten koruma retinol kullanımında olmazsa olmazdır. Retinol, genellikle gece kullanımı için önerilmektedir çünkü retinol kullandıktan sonra güneş ışığına maruz kalmak, ciltte hassasiyet oluşturup yan etkilerini arttırmaktadır. Bu sebeple, retinol kullandığınız takdirde, beraberinde yeterli güneş koruma faktörü içeren temiz içerikli bir güneş kremi kullanmanız gerekir.
En çok merak edilen bir diğer konu ise retinol kullanımının hamilelik ve emzirme dönemindeki etkisi, retinolün hamilelik ve emzirme döneminde kullanımıyla ilgili çelişkili bilgiler vardır. Bazı kaynaklar, yüksek dozda A vitamini tüketiminin gebelikte zararlı olabileceğini belirtirken bazı kaynaklar ise düşük dozlarda retinol kullanımının genellikle güvenli olduğunu söylemektedir. Bu konudaki en doğru cevabı doktorunuza danışarak alabilirsiniz.
Retinol ve Diğer Cilt Bakım İçerikleri
Retinolle kullanılması genellikle güvenilir sayılan içerikler:
-
Niasinamid
Niasinamid (diğer adıyla B3 vitamini) diğer tüm cilt bakımı aktif maddeleriyle iyi çalışan bileşenlerden biridir. Cilt bakımı hedefleriniz yaşlanma karşıtı ve sivilce tedavisini içeriyorsa, niasinamid, retinol ile eşleşecek harika bir bileşendir. Niasinamid ayrıca cilt bariyeri fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir, böylece retinol kullanımının neden olduğu tahriş olasılığını azaltır.
-
Hyaluronik asit
Hyaluronik asit (HA), dış ortamdan cilde su çekerek cildin nemini artıran bir nemlendiricidir. HA kullanımı, kuruluk, pullanma, kızarıklık ve tahrişi en aza indirmeye yardımcı olduğu için retinol ile aynı rutinde kullanılır ve retinolün olası yan etkilerine karşı savaşır.
-
Peptitler ve Seramidler
Peptitler ve seramidler gibi cilt bariyerini destekleyen bileşenler aynı rutinde retinolle birlikte güvenle kullanılabilir. Bu bileşenler cildin nem içeriğine yardımcı olduğundan, retinolün kuruyan, tahriş edici yan etkilerini daha iyi tolere etmenize yardımcı olabilirler.
-
Güneş kremi
Güneş kremi herkesin cilt bakımı rutini için gereklidir, özellikle de retinol kullanıyorsanız. Her gün güneş koruyucu kullanmak, özellikle güneş hasarını önlemede yardımcı olmaktadır. Cildinizi güneşten korumamak aslında retinol kullanımının cilde sağladığı tüm faydaları tersine çevirecektir. Bu nedenle, güneş kremi kullanmanızda fayda vardır.
Kullanılması genellikle önerilmeyen içerikler:
-
AHA ve BHA asitleri
-
Salisilik asit
-
C vitamini
-
Glikolik asit
Retinol Kullanımının Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Retinolün cilt sağlığı üzerine oldukça faydası olduğu gibi bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Retinol kullanmadan önce yan etkilerinin bilinmesinde de fayda vardır.
Kuruluk ve Pul Pul Dökülme: Retinol kullanımı cildi kurutabilir ve bu da özellikle başlangıçta istenmeyen kuruluk ve pul pul dökülme sorunlarına neden olabilir.
Kızarıklık ve Tahriş: Retinol kullanımı cildinizi hassaslaştırabilir ve bu da kızarıklık, tahriş ya da hafif yanma hissiyatı gibi günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecek reaksiyonlara yol açabilir.
Yanma ve Soğuk Algınlığı Benzeri Semptomlar: Bazı kişilerde retinol uygulaması sonrası ciltte hafif yanma ya da soğuk algınlığı benzeri semptomlar görülebilmektedir.
Güneş Hassasiyeti Artışı : Retinol kullanımı, cildin Güneş'e karşı hassasiyetini artırabilir. Bu nedenle, retinol içeren ürünleri kullanırken güneşten koruyucusu kullanmak önemlidir.
Kaşıntı ya da Soyulma: Nadiren de olsa, retinol kullanımı kişide kaşıntı ya da cilt soyulması gibi daha ciddi reaksiyonlara neden olabilir, bu gibi beklenmedik aşırı reaksiyonlarda, sağlık uzmanına muayene olmak büyük önem taşımaktadır.
Göz Çevresinde Hassasiyet : Retinolün göz çevresine uygulanması, göz çevresinde kızarıklık, tahriş ya da kuruluk gibi problemlere yol açabilir. Retinol kullanırken göz ve göz çevresine temasından olabildiğince kaçınmalısınız.
Retinol kullanırken bu yan etkilerin bazıları normal olarak kabul edilir ve genellikle zamanla bu semptomlar azalır ya da cildiniz retinole alıştıkça geçer. Ancak, ciddi reaksiyonlar ya da uzun süreli rahatsızlıklarınız varsa, bir dermatologdan yardım almak oldukça önemlidir. Ayrıca, retinol kullanmadan önce ürünün kullanım talimatlarını dikkatlice okuyup öyle uygulamanızda da yarar vardır.