Sağlıklı sahur önerileri
Sahurda hangi besinleri tercih edeceğinize karar veremiyorsanız sizin için hazırladığımız birkaç öneriye göz atabilirsiniz.
Uykunun en güzel yerinde uyanıp ne hazırlayacağınızı düşünmekten sıkıldıysanız ya da sahura kadar uyumuyor ve sevdiklerinizi mutlu edecek sahur menüleri hazırlamak istiyorsanız sizin için birkaç küçük sahur önerisi hazırladık.
Sahurda beslenme nasıl olmalıdır?
Sahur öğünü yapılmadan tutulan oruç, hem gün içinde çabuk acıkmanıza neden olabilir hem de bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu öğünde tüketilen besinlerin hafif ve sindirimi kolay gıdalardan seçilmesi, yeniden uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Gün boyu tok tutucu ve lif içeriği yüksek besinlerden oluşan bir öğün planı yapılarak bağırsakların çalışması da sağlanmalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli, ertesi gün susama hissini en aza indiren yeterli ve dengeli bir öğün planlanmalıdır. Yumurta, peynir, lor, süt, yoğurt, et, tavuk ve balık gibi protein kaynakları ile yulaf, çavdar, tam buğday ekmeği gibi karbonhidrat kaynakları bir araya getirilebilir. Aynı zamanda ceviz, fındık, badem, avokado gibi sağlıklı yağ içeren besinler de sahur öğününde yer alabilir.
Sahur için menü önerileri
Sahur menüsünün pratik ve çabuk hazırlanabilen yemeklerden seçilmesi de önemlidir. Uykuya yeniden dalmayı zorlaştıran ağır yağ içeren börek, kızartma ve susamayı arttıran sucuk, salam sosis gibi besinlerden uzak durulmalıdır. İşte size sahur için hazırlayabileceğiniz özel, hafif ve yapımı pratik lezzetli öğün seçenekleri:
Kahvaltı
Haşlanmış yumurta, 1-2 dilim peynir, 2-3 adet ceviz, 1 bardak süt, yarım avokado ve birkaç dilim tam buğday ekmeği ile söğüş domates, salatalık, maydanoz, roka gibi sebzelerden oluşan bir menü tercih edebilirsiniz. Bu menü hem hafifliği sayesinde uykuya yeniden dalmanızı kolaylaştırır hem de yüksek lif ve protein içeriği sayesinde gün boyu açlık hissini bastırmanıza yardımcı olur.
Yulaflı menemen
Yüksek oranda lif içeriği ile dikkat çeken yulaf, sahur öğünü için iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurta ile birleştiğinde hem lezzetli hem de besleyici bir sahur öğünü oluşturan yulaflı omlet aynı zamanda pratik yapımı ile de iyi bir sahur seçeneğidir. Domates, biber, mantar ve baharatlarla da zenginleşen yulaflı menemen ise gün boyu tok hissettirerek oruç tutmayı daha rahat hale getirebilir.
Çorba menüsü
Hem besleyici hem de doyurucu bir sahur öğünü için lif oranı yüksek çorba çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Mercimek çorbası, yeşil mercimekle hazırlanan köylü çorbası, yayla çorbası ya da sebze çorbası ideal seçimler olabilir. Çorbanın yanında 1-2 dilim kepekli, tam buğday ya da çavdar ekmeği, zeytinyağlı bir sebze yemeği ile yoğurt ve 1 porsiyon meyve, lezzetli ve tok tutucu bir sahur menüsüdür.
Sağlıklı börek menüsü
Sahurda börek yemeği sevenlerdenseniz bu menü tam size göre. Kepekli lavaş ekmeği kullanarak peynirli bir börek hazırlayabilir, yanına 1 haşlanmış yumurta ve söğüş domates, salatalık, birkaç dal maydanoz ekleyebilirsiniz. Ayran, yoğurt ya da tercihe göre süt ve meyve de tüketerek sahur öğününü tamamlayabilirsiniz.
Smoothie kasesi
En pratik ve kolay sahur önerilerinden biri de smoothie kasesi hazırlamak olabilir. 1 su bardağı süt ya da yoğurt, yulaf ezmesi, taze ya da kuru meyveler ile ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardan oluşan bir smoothie kasesi, yüksek lif içeriğinin yanı sıra vitamin ve mineral açısından da zengindir. Dilerseniz smoothie’nize chia tohumu ya da keten tohumu da ekleyebilirsiniz