Şeker Vücudumuza Ne Yapar?
Şekerin pek çok zararlı etkisi olduğunu bilsek de o etkilerin neler olduğundan çoğumuzun haberi yok. Bakalım şeker organlarımıza nasıl etki ediyor...
Beyne Etkisi
Dopamin, beyindeki ödül mekanizmasının en önemli parçalarından biri. Aynı zamanda bağımlılığın ortaya çıkmasına sebep olan kimyasal.
Çok fazla ve sık şeker almak dopamin seviyesinin dengelenememesine neden olur. Başka bir deyişle kendini mutlu ve ödüllendirilmiş hissetmenin tek yolu beslenmende şekere daha çok yer vermek haline gelir. Bu durum da şeker bağımlısı haline gelmene yol açar.
Karaciğere Etkisi
Vücuda fazla şeker alımı trigliserid seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Aynı zamanda fazla trigliserid birikimi yağlı bir karaciğer oluşumunu tetikler. Sonuç olarak vücuda alınan fazla şeker, karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Aynı zamanda kilo artışı ve obeziteyle birlikte gelişen insülin direnci de karaciğer yağlanmasını tetikleyen etkenlerden bir tanesidir.
Kalbe Etkisi
Vücuttaki trigliserid miktarının ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin artması zamanla damar tıkanıklığına neden olabilmektedir. Damarların içinde biriken bu maddelerin artması kalp krizi riskini artırır. Yüksek miktardaki şeker alımının tetiklediği LDL ve trigliserid miktarındaki artış kalp sağlığını olumsuz etkiler.
İnsülin Hormonu Üzerindeki Etkisi
İnsülin hormonu, pankreastan salgılanan ve kan şekerini düzenleyen hormondur. Fazla şeker, vücutta yeterli insülin olmasına rağmen kullanılamamasına, yani insülin direncinin oluşmasına neden olur. İnsülin direnci oluştuğunda kandaki şeker kullanılamaz hale gelir ve şeker miktarındaki yükselmeyle beraber zaman içerisinde Tip-2 Diyabet denilen şeker hastalığı ortaya çıkar.
Vücut Ağırlığına Etkisi
Çağımızın en önemli hastalıklarından biri obezite. Aşırı şeker, boş ve fazladan kalori alımına neden olur. Vücuda sık ve fazla miktarda alınan şeker vücutta yakılamaz ve yağ olarak depolanmaya başlar. Bu süreçte özellikle bel bölgesinde yağlanma başlar. Şekeri sık ve fazla miktarda almaya devam etmek obeziteye neden olur.
Dişlere Etkisi
Ağızda diş çürümesine neden olan bakteriler yediklerimizden, özellikle de şekerden beslenirler ve bunları sindirerek diş çürüklerine neden olan asitleri üretirler. Bu asitler de diş minesini zedelemeye başlayarak dişin çürümesine neden olurlar. Yani gün içerisinde ne kadar çok şekerli besin alınırsa, diş çürüklerinin oluşma ihtimali de o kadar artar.
Cilde Etkisi
Vücutta fazla miktarda şeker bulunması glikasyona neden olur. Glikasyon, şeker moleküllerinin proteinlere bağlanarak onların yapısını değiştirmesidir. Cilt sağlığının en önemli proteinlerinden olan, cildin esnekliğini ve sıkılığını sağlayan kollajen ve elastin proteinleri de glikasyon sonucunda şeker molekülleri tarafından zarar görebilir. Dolayısıyla şeker moleküllerinin cilt sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söylemek yanlış olmaz.