FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
24.05.20244 dakikada okunur.
begenmeler
5
yorumlar
0
kaydet

Sınava hazırlanırken nasıl beslenilmelidir?

Sınav stresinizi azaltmak ve odaklanmayı artırmak beslenmeyle mümkün! Peki sınava hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?

Sınava hazırlanırken nasıl beslenilmelidir?

Yemek deyip geçmeyin, beslenme sınav başarınızı etkiliyor! Sınav hazırlıkları çok sayıda planlama ve yeterli zaman yönetimi gerektirir. Ancak bunlar tek başına yeterli değildir! Sınav hazırlık sürecinde ne yediğiniz, nasıl beslendiğiniz de en az bunlar kadar önemlidir.

Bazı yiyecek türleri uyanıklığı artırır, hafızayı güçlendirir ve enerji düzeylerini ve genel refahı artırabilir. Bazıları ise halsizlik ve enerji dengesizliklerine yol açarak çalışma azminizi söndürebilir. İşte sınav hazırlıklarında size yardımcı olabilecek, dikkat etmeniz gereken genel beslenme tavsiyeleri:

1. Susuz Kalmayın

Su, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonları hızlandırır ve beynimizin bilgiyi işleme hızını artırabilir. Dehidrasyon (su kaybı) ise yorgunluğa, unutkanlığa ve halsizliğe neden olabilir. İyi bir zihinsel sağlık ve genel refah için günde yaklaşık 1-2 litre su içilmesi gerekmektedir. O halde bugün çalışma masanızın yanına kullanışlı bir su şişesi alın ve yanınızdan eksik etmeyerek günlük su tüketim miktarını yakalayın.

2. Şekere Dikkat Edin

Ders çalışırken genellikle şekerli yiyecekleri atıştırma isteği vardır. Ancak aşırı şeker tüketimi, geçici bir enerji akışına neden olur ve daha sonra kan şekeri seviyelerinin hızla düşmesi ve halsiz, yorgun hissetme gibi semptomlar izler.

3. Sağlıklı Atıştırmalıklar Tercih Edin

Şekerli yiyecekler yerine fındık, süzme peynir, incir, kuru meyve, yulaf ezmesi, yumurta ve yoğurt gibi besinleri tercih edin. Protein açısından zengin bu gıdalar, hafızayı ve zihinsel uyanıklığı iyileştirir, enerji seviyelerini artırır.

4. Kafein Yerine Yeşil Çayı Deneyin

Sınav döneminde öğrenciler sıklıkla kafeine başvururlar. Ancak kafeinin bilinenin aksine yalnızca kısa süreli bir destek sağladığı ve uzun vadede sıklıkla migren ve yorgunluk gibi yan etkilere neden olduğu keşfedilmiştir. Sınav hazırlığında yeşil çay, antioksidan sağlamasının yanı sıra konsantrasyonunuzu artırması nedeniyle yüksek kafeinli seçeneklere göre daha iyi bir alternatiftir.

5. Beslenmenizde Yeşil Yapraklı Sebzelere Yer Verin

 Brokoli, ıspanak ve lahana gibi sebzeler doğal olarak oluşan nitratlar ve antioksidanların yanı sıra beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olan K vitamini ile doludur. Ayrıca uyanıklık ve hafızadaki gelişmelerle ilişkilendirilen B6 ve B12 vitaminlerini içerirler.

Sınavdan Önceki Gün Nasıl Beslenilmelidir?

Sınav öncesi tavsiyeler;

Yeterince uyumamak, hafızanızı olumsuz etkileyebilir ve tepkilerinizi yavaşlatabilir. Uzmanlar, kısa süreli anıları uzun süreli anılara dönüştürmekten sorumlu olan bellek nöronlarının uykudayken en etkili şekilde çalıştığını bildiriyor. Günde yedi saat uyuyan öğrencilerin daha az uyuyanlara göre daha iyi performans gösterdiğine dair kanıtlar var. Peki, uykuyu teşvik etmek için yatmadan önce ne yemeli ve içmelisiniz?

Yatma saatine çok yakın bir zamanda ağır bir yemek uykunuzu etkileyebilir; bu nedenle son yemeğinizi yatmadan en az üç saat önce yemeye çalışın. Daha sonra yatmadan hemen önce bir kase yulaf lapası gibi yüksek lifli tahıl gevreği gibi küçük bir atıştırmalık yiyin. Tatlandırıcıya ihtiyacınız varsa şeker yerine kurutulmuş meyveleri tercih edin.

Yatmadan en az dört saat önce çay, kahve, kola ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının. Kafeine karşı çok hassas olan bazı kişiler, etkileri 12 saat sonra bile hissedebilirler. Yatmadan önce bir bardak ılık süt daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.

Sınavdan önceki gün mutlaka evde beslenmelisiniz. Gaz yapıcı kuru baklagiller, lahana, bezelye gibi besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmez. Aşırı yağlı, kızartma gibi ağır soslu yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Yatmadan 2-3 saat öncesinde sağlıklı bir uyku için kafeinli ve gazlı içecekleri tüketmemek önemlidir. Ayrıca iyi bir uyku için yatmadan önce fazla sıvı alımına da dikkat edilmesi gerekir. Gece içerisinde sık sık uyanmak sizi uykusuz bırakacaktır.

Sınav sabahı güçlü bir kahvaltı ile başlamanız önerilir: Tam buğday, çavdar gibi tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesi kan şekeri dengenizi koruyacaktır. Yumurta yiyerek ise hem tokluk hissini uzun süre sağlayacak protein kaynağını almış hem de zengin demir kaynağıyla konsantrasyon artışını sağlamış olacaksınız.

Özellikle dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hemen sınav öncesinde internetten arattığınız ve mucize olarak gördüğünüz besinleri daha önce hiç tüketmemiş olan öğrenciye yedirmeye çalışmaktır. Bu, alışık olmadığı bir besini tükettirdiğiniz için alerjik bir reaksiyona ya da sindirim sistemi problemlerine neden olabilir.

Unutmayın - ne yerseniz osunuz. Sınav dönemi öğün atlama veya abur cubur yeme zamanı değildir. Yeterince dinlenin, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat edin. Sınavlar için kendinizin en iyi versiyonu olmanız gerekiyor; bu yüzden doğru yiyin, egzersiz yapın ve çalışın.

Umduğunuzdan daha iyi bir sınav geçirmeniz dileğiyle...

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail