Sindirimi iyileştiriyor! Nane çayı nedir?
Nane çayı sayesinde hazımsızlık sorunlarınız ortadan kalkabilir. Gelin etkilerini inceleyelim.
Nane uzun yıllardır kullanılan otsu ve hoş kokulu bir bitkidir. Nane çayı, nane yapraklarının sıcak su ile demlenmesi ile elde edilir. Biberiye, kekik ve lavanta ile aynı aileden olan nane, taze veya kuru olarak tüketilebilir. Nanenin en çok kullanıldığı alanlardan biri de çaydır. Nane yaprakları da nane çayı yapmak için kullanılabilir.
Nane yaprakları, sıcak suda demlendiğinde ortaya çıkan uçucu yağlar olan mentol, limon özü, menton ve antioksidan içerir. İçerdiği bu bileşenler ferahlatıcı ve serinletici nane tadı verir. Nane çayı taze nane yaprakları, kuru nane yaprakları veya nane çayı poşetleri ile yapılabilir. Kafein içermediği için günün herhangi bir saatinde içilebilir.
Nane Çayının Faydaları Nelerdir?
Nane çayının faydaları aşağıda listelenmiştir
-
Sindirimi iyileştirir: Nane çayı sadece mide rahatsızlığını yatıştırmaya ve sindirimi desteklemeye yardımcı olabilir. Bir araştırmada, nane çayının vücuttaki gazı gidererek daha az şişkinlik hissetmeyi sağladığı ve krampları hafiflettiği gösterilmiştir.
Nane çayının içerdiği mentol, ayrıca midedeki safra üretimini artırarak, yiyeceklerin daha iyi parçalanmasına yardımcı olur. Bu, daha iyi bir sindirim sağlarken, ishal ve kabızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Nane çayındaki mentol sindirim sistemindeki kasları gevşetmeyi sağladığı için irritabl bağırsak sendromu olan kişiler için iyi bir içecektir.
-
Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir: Nane çayı, diğer bitki çayları gibi, soğuk algınlığı ile savaşmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bileşikler içerir. Aynı zamanda boğaz ağrısını ve öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olur. Nane çayında bulunan mentol, kas gevşetici etkiye sahip olduğundan, nane çayı solunum yollarını açılmaya yardımcı olur, bu da tıkanıklık ve bronşit gibi şiddetli soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olabilir.
Nane çayında bulunan antioksidanlar dolaşımı iyileştirir ve beyaz kan hücrelerinin vücuttaki hareketini hızlandırmayı sağlar. Bu da vücudun virüs ve bakterilere karşı mücadelesine yardımcı olur. savaşmasını kolaylaştırır. Antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için bağışıklık sistemini zararlı bakterilere karşı koruyabilir. Nane çayı ayrıca bağışıklık sistemini destekleyen ve sık hastalanmayı önlemeye yardımcı olabilecek vitamin ve mineraller içermektedir.
-
Ateş düşürücü etki gösterir: Nane çayının ana bileşenlerinden biri olan mentol, ateşi düşürmeye yardımcı olur. Bir fincan sıcak nane çayı içmek, vücudun doğal soğuma yoluyla terlemesine yardımcı olur. Aynı zamanda, mentol vücut ısısını düşürmeye ve bu sayede ateşinizi düşürmeye yardımcı olur. Mentolün bir diğer özelliği ise doğal bir kas gevşetici olmasıdır. Bu sayede yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkan ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir.
-
Stresi azaltmaya yardımcı olur: Nane çayı stresi azaltmada etkilidir. Bunun nedeni uzun bir günün ardından rahatlamaya yardımcı olan doğal sakinleştirici etkilere sahip olmasıdır.
Nane çayı kafein içermez, bu nedenle günün herhangi bir saatinde rahatlıkla içilebilir. Kafein içermediği için de kişinin gergin hissetmesine neden olmaz. Bu özelliği sayesinde nane çayı sakinleşmek ve stresi azaltmak için içilebilir.
-
Mide bulantısını önler: Nane çayı, antispazmodik özelliklere sahiptir. Nane kokusu kendinizi hasta hissetmenizi engelleyebilir. Ayrıca nanedeki organik bileşikler, mide kaslarını gerginleştiren ve kusmaya sebep olan mide kaslarının sakinleştirilmesine yardımcı olur. Nane çayı, taşıt tutması veya deniz tutmasının önlenmesinde ve hafifletilmesinde de etkili olabilir.
-
Cilt sağlığını destekler: Nane, anti-inflamatuar özellikleri, akne kızarıklarının azaltılmasına yardımcı olabilir ve antiseptik özellikleri sayesinde gözenekleri tıkayabilecek bakterilerin oluşmasını engeller.
Nane Çayının Zararları Nelerdir?
Nane çayı kontrolsüz şekilde tüketildiğinde vücut için zararlı olabilir. Bu nedenle de nane çayının zararlarından ve yan etkisinden kaçınmak için dikkatli tüketilmelidir. Nane çayının olası bir yan etkileri şunlardır.
-
Reflü rahatsızlığına sahip kişiler için nane çayı tüketimi önerilmez. Taze veya kuru nane, reflü sorunu olan kişilerin göğüs çevresinde yanma hissine yol açabilir.
-
Nanenin kas gevşetici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle de doktora danışmadan hamilelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilmez.
-
Gün içinde aşırı miktarda nane çayı tüketimi, mide yanmasına ve ishale sebep olabilir. Bu nedenle nane çayının ölçülü ve kontrollü şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
-
Nane çayı, östrojen ve testosteron hormonlarını zayıflamasına neden olur.
-
Nane çayı, safra taşı sağlık sorunu olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.
Nane Çayı Nasıl Yapılır?
Nane çayı nane yaprakları veya hazır satılan nane poşetleriyle yapılabilir. Evde nane çayı hazırlamak için gereken malzemeler şunlardır.
-
3 veya 4 dal taze nane
-
Demliğin yarısı kadar kaynar su
Yapılışı
Nane çayı hazırlamak için ilk olarak taze nane yaprakları iyice yıkanır. Ardından kokusu çıkana kadar ovulur. Bu sırada bir kabın içerisine su konulur ve kaynamaya bırakılır. Ardından demliğin içerisine nane yaprakları eklenir ve üzerine kaynar suyu dökülerek kapağı kapatılır. Bu şekilde 15 dakika bekletilir. ve süzülerek servis edilir.
Nane Çayı Yapmanın Püf Noktası Nedir?
-
Nane çayını demlerken çayın çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için ocaktan alınan suyun 1-2 dakika bekletilmesi önerilir. Bu sayede çay acılaşmaz ve lezzetini kaybetmez.
-
Nane çayını demlenmesi için 15 dakika yeterlidir. Uzun süre demlenmeye bırakmak çayın lezzetinin acılaşmasına sebep olabilir.
-
Nane çayını tatlandırmak için içerisine bal veya limon eklenebilir.
-
Nane çayını demlerken içme suyu kullanılması önerilir.
Nane Çayı Nerelerden Alınabilir?
Nane çayı, marketlerden, aktarlardan ve online alışveriş sitelerinden satın alınabilir.
Nane Çayı Sağlıklı mıdır?
Nane çayının vücuda çeşitli faydaları bulunur. Nane çayının en bilinen özelliklerinden biri de İyileştirici ve sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır. Aynı zamanda sindirimi rahatlatır ve mide bulantısına iyi gelir. Bunlara ek olarak şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının tedavisini de destekler. Ayrıca antibakteriyel etkiye de sahip olan nane çayı, kış aylarında tüketilebilecek sağlıklı içecek alternatifidir. Kış aylarında tüketildiğinde soğuk algınlığı ve nezle belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Nane çayının içerdiği mentol, rahatlatıcı etkisi sayesinde burun tıkanıklığı ve sinüslerin açılmasına katkıda bulunur.
Nane Çayı Kaç Kaloridir?
Nane çayının 100 gramında 1 kalori bulunur. Nane çayı içeriğinde 0,27 Karbonhidrat, 0,19 Protein, 0,04 yağ, 0,15 lif, 2,75 Sodyum, 13,00 potasyum, 20,50 Kalsiyum, 6,15 A Vitamini, 1,55 C Vitamini, 0,50 ve demir bulunur.
Nane Çayı Nelere İyi Gelir?
-
Nane çayı boğaz kuruluğuna iyi gelir ve buharını soluduğunda burun tıkanıklığını ve sinüsleri açmaya yardımcı olabilir.
-
Mide bulantısının giderilmesine yardımcı olur ve kusmayı önler.
-
Mide yanmasına iyi gelir.
-
Nane çayı, baş ağrısının giderilmesinde etkili olan doğal ağrı kesici özelliğe sahiptir.
-
Nane çayı ağız kokusunu giderir.
-
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığının iyileşme süresini kısaltır.
-
Nane çayı, daha az stresli hissetmeyi sağlamak için faydalıdır.
-
Nane çayı sindirime yardımcı olabilir.
-
Bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar.
-
Regl ağrısının azalmasına yardımcı olur.
-
Sakinleştirici etkisi vardır.
-
Cildi besler ve parlak bir cilt görünümü elde edilmesini sağlar.
Hamilelikte Nane Çayı İçebilir mi?
Hamile kadınlarda Beta-HCG hormon seviyesi yükseldiğinde mide bulantısı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Mide bulantısını hafifletmek için bir uzman görüşüyle nane çayı tüketilebilir. Nane kokusu mide kaslarının gevşemesini sağlar ve midedeki ağrıyı hafifletir.
Emziren Anneler Nane Çayı İçebilir mi?
Emzirme döneminde annelerin uzak durmaları gereken bazı besinler vardır. Bunlardan biri de nanedir. Çünkü emzirme döneminde nane tüketmek, anne sütünü olumsuz etkileyebilir. Ayrıca nane kokusu, anne sütüne geçebildiği gibi, bebeğin sütü reddetmesine de sebep olabilir. Bu yüzden emziren annelere daha çok rezene çayı önerilir.
Çocuklar Nane Çayı İçebilir mi?
6 aydan küçük çocukların bitki çayı tüketmemesi gerekmektedir. Bunun nedeni ilk aylarındaki bebeklerin, bitkilerde bulunan zirai ilaçlardan etkilenmesidir. Bu bitki çayları bebekler için kullanılmak istenildiği durumlarda annenin içmesi uygundur. Bu, bitki çaylarının içeriğinin belli bir oranda anne sütü yoluyla bebeğe geçmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte nane çayı, 6 aydan büyük bebekler ve çocuklar için doktora danışılarak verilebilir. 4 ila 10 yaş arasındaki çocuklara, tercihen nane çayı gibi kafeinsiz bitki çayları verilmesi önerilir.
Nane Çayı Zayıflatır mı?
Nane çayı, düzenli olarak içildiğinde sağlıklı bir beslenme planının parçası olabilir. Nane çayı düşük kalorilidir. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, A ve C vitaminleri ve demir içermektedir. Sahip olduğu mikro besinlerle birlikte bir antioksidan kaynağıdır. Nane çayı doğrudan kilo vermeye yardımcı olmaz. Ancak nane çayı sindirimi hızlandırma ve kabızlığı önleme gibi çeşitli faydalara sahiptir. Ayrıca sakinleştirici bir etkisi vardır. Nane çayının tüm bu etkileri, dolaylı olarak kilo kaybını desteklemeye yardımcı olur.
Nane Çayı Mide Bulantısına İyi Gelir mi?
Nane çayı, mide bulantısını hafifletmede en etkili doğal yöntemlerden biridir. Evde yapımı kolay olan nane çayı, mide bulantısını önlemek ve iyileştirmek için iyi bir yoldur. Skinleştirici özelliğe sahip olduğu için, bulantının hızlı bir şekilde iyileştirilmesinde etkilidir. Nane çayında bulunan mentol, sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı ve mide ağrıları olduğunda antispazmodik olarak işlev görür. Nane çayı şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık ve mide krampları gibi sindirim sorunlarının tedavisine katkıda bulunur. Yemekten sonra şişkinlik hisseden kişiler, mideyi rahatlatması için bir fincan nane çayı içebilirsiniz. Bunlara ek olarak, nane çayının mide ekşimesi üzerinde de en çok bilinen özelliklerden biridir. Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelen nane çayı, ishal belirtilerinin hafifletilmesinde rol oynar.