Siyah sarımsak mucizesi
Sarımsağın her derde deva etkilerini sürekli konuşuyoruz, peki siyah sarımsağın farkı nedir?
Son dönemde gerek sosyal medyada gerekse basında sağlığı desteklediği veya zayıflamaya yardımcı olduğu iddia edilen birçok besinle karşılaşıyoruz. Fakat bunlardan hangisinin ne işe yaradığını veya etkileri görebilmek için ne kadar tüketmemiz gerektiğini bilmeden bu besinleri tüketmeye başlamak doğru değil. Yakın zamanda hayatımıza giren ve çevremizden sıklıkla duyduğumuz siyah sarımsak da bu besinlerden biri. Sağlık üzerindeki olumlu etkileri yüzyıllardır bilinen beyaz sarımsaktan çok daha faydalı olduğu söyleniyor. Burada sizlerle, siyah sarımsağın faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği ile ilgili detayları paylaşacağız.
Siyah Sarımsak Nedir?
Sarımsağın ne kadar faydalı olduğunu duymayanımız yok. Kronik hastalıklar, enfeksiyonlar, kanser ve Alzheimer gibi birçok hastalıktan korunmaya katkıda bulunması ile sarımsak hem ülkemizde hem de dünya genelinde çokça konuşulan besinler arasında yer alıyor. Fakat son dönemde antioksidan içeriğinin beyaz sarımsağa göre iki kat daha fazla olması nedeniyle gündeme gelen siyah sarımsak, sağlıklı beslenmeye özen gösteren bireylerin öncelikli tercihi oluyor.
Aslında siyah sarımsak, ülkemizde Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen coğrafi işaretli ve birinci kalitedeki Taşköprü sarımsağının 45-60 gün gibi bir süre boyunca uygun nem ve ısı aralığında bekletilerek kontrollü bir şekilde kurutulmasıyla elde ediliyor. Bu süreçte Maillard reaksiyonu olarak adlandırılan reaksiyonlar sonucunda şeker ve aminoasitlerde görülen değişimler sonucunda sarımsağın rengi beyazdan siyaha dönüyor. Sonrasında oda ısısında 8 aya kadar saklanabilen siyah sarımsağın beyaz sarımsaktan en önemli farkı kokusuz olması. Bu sayede gün içerisinde çiğnenerek rahatlıkla tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra, siyah sarmısağın antioksidan içeriği beyaz sarımsağa oranla çok daha yüksek.
Siyah Sarımsağın Sağlık Üzerine Etkisi Nedir?
Siyah sarımsaklarda, 45-60 günlük kurutma sürecinde gerçekleşen fermantasyonun etkisiyle besin değerinde ve tat, koku gibi özelliklerinde bazı değişimler meydana geliyor. Sarımsağa karakteristik kokusunu veren alliin ve allicin adlı maddelerin miktarının azalması sonucunda sarımsağın istenmeyen kokusu ve tadındaki acılık ortadan kayboluyor.
Farklı ve hoş bir lezzeti olan siyah sarımsakta bunların yanı sıra antioksidan bileşenlerin miktarı çok büyük oranda artıyor. Bu değişiklikler sayesinde siyah sarımsak; vücudumuz için oksidatif stresi azaltma, kanserden korunmayı destekleme, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olma, bağışıklığı güçlendirme ve antiinflamatuar etki gösterme gibi birçok faydayı da beraberinde getiriyor.
Siyah Sarımsak Nasıl Tüketilmelidir?
Farklı ve hoş bir lezzeti olan siyah sarımsağın Asya mutfağında uzun yıllardır sıklıkla kullanıldığını, bununla birlikte son yıllarda Avrupa ülkelerinde de kullanımının giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Peki, sağlığımızı korumak amacıyla siyah sarımsağı nasıl tüketmeliyiz? İşte alternatifler:
· Kokusuz olması nedeniyle siyah sarımsağı, beyaz sarımsağın aksine gün içerisinde ara ara birkaç diş şeklinde tüketmeniz mümkün.
· Yemeklerin içerisinde de tercih edebilirsiniz. Sağlıklı olmasının yanı sıra yemeklerinize çok hoş bir lezzet verecektir.
· Siyah sarımsak ezmelerini tüketebilirsiniz.
· %100 siyah sarımsak unundan elde edilen kapsül ve toz şeklindeki besin takviyelerini tercih edebilirsiniz.
Özetle sağlık açısından oldukça faydalı olan siyah sarımsağı, doğallığından emin olmanız halinde günlük olarak tüketebilirsiniz. Fakat içeriğini bilmediğiniz gıda takviyelerini hekiminize danışmadan kullanmayınız.