Soğuk algınlığı mı grip mi? Aradaki farkı nasıl anlarız?
Soğuyan havaların bağışıklığınızı düşürmesine izin vermemek sizin elinizde! Grip ve soğuk algınlığı nasıl geçer? Kendinizi korumanızın yolları neler?
Hava sıcaklığının hızlı bir şekilde düşmesiyle birlikte soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskimiz de arttı. Evden çıkmadan önce ne giymemiz gerektiğini dakikalarca düşündüğümüz günlerdeyiz. Kot ceketler ince montlara, pikeler ise yerlerini battaniyelere bırakırken soğuk algınlığı ve grip belirtileri ile bu hastalıklara nelerin iyi geldiğinden bahsedelim.
Soğuk algınlığı belirtilerinden olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve hapşırma gibi semptomlara grip söz konusu olduğunda da rastlanıyor. Fakat grip belirtileri arasında halsizlik, titreme ve baş ağrısı gibi semptomlar da yer alıyor. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkı şiddetlerinden ve gelişme sürelerinden ayırt edebilirsiniz.
Grip belirtileri
İnfluenza adında bir virüsten kaynaklanan grip 39 derece ve üstüne çıkan ateş, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve öksürük gibi semptomlarla başlar. Enfeksiyon hastalığı olan grip, öksürük ve hapşırma yolları ile yayılır. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Üstelik hastalığın tüm semptomlarına rastlanmadan da bulaştığı görülür. Enfeksiyon oluştuktan 1-2 gün sonrası virüsün en hızlı yayılma evresidir ve bu süreç ateş, öksürük, titreme ve baş ağrısı semptomlarını tetikler. Sağlıklı bir bireyde gribin tüm etkilerinin bir hafta içerisinde sonlanması gerekir. Eğer grip olduktan bir hafta sonra semptomlar hala geçerliyse “yüksek risk grubunda yer alan kişiler” arasında bulunuyor olabilirsiniz. Yüksek risk grubundaki kişiler yaşlılar, çocuklar, kronik hastalıkları bulunan bireyler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri kapsar.
Soğuk algınlığı belirtileri
Gribe kıyasla belirtileri daha hafif olan soğuk algınlığı belirtileri vücudunuzda enfeksiyon oluştuktan 1-3 gün sonra başlar. Soğuk algınlığında ateşe rastlanmaz. En bariz belirti burun akıntısıdır. Diğer önemli belirtiler ise boğaz kuruluğu, hapşırık ve burunda tıkanıklıktır. Soğuk algınlığı da tıpkı grip gibi hapşırık ve öksürük yolları ile bulaşır. Bu yüzden çevrenizde bu belirtilere sahip birileri olduğunda daha dikkatli olmanız gerekir.
Grip ve soğuk algınlığı nasıl geçer?
Grip ve soğuk algınlığı ilaçlarına başvurmadan önce alabileceğiniz bazı önlemler elbette bulunuyor. İşte grip ve soğuk algınlığı tedavisinde başvurulabilecek yollar:
C vitaminini eksik etmeyin
C vitamini zengin olan yeşillik, çilek, portakal ve kırmızı biber gibi besinleri tüketerek C vitamini ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilirsiniz. Bu gibi besinlerde bulunan C vitamini bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Bu konuda portakal, kivi, limon, karnabahar ve brokoli gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Ihlamur ve papatya çayı için
Ihlamur iyi bir soğuk algınlığı çayıdır. Yükselen ateşinizi düşürme konusunda size yardımcı olur. Papatya çayı ise sizi sakinleştirir ve uyumanızı kolaylaştırır. Bunların yanı sıra içerisindeki bazı kimyasal bileşenler vücudunuzdaki bakterilerle savaşan beyaz hücrelerin artmasını sağlar.
Düzenli uyuyun
Düzenli uyku da grip ve soğuk algınlığı için çok ama çok önemli. Ne kadar iyi dinlenirseniz iyileşme süreciniz de o kadar hızlanır. Bu yüzden ne yapın edin, kendinizi çok yormamaya ve bol bol dinlenmeye çalışın.
Tuzlu su ile gargara yapın
Boğazınızdaki şişlikten ve ağrıdan kurtulma konusunda tuzlu su karışımıyla yapılan bir gargara size yardımcı olacaktır.
Sigaradan uzak durun
Hastayken bağışıklık sisteminizin daha da zayıflamasına yol açacak şeylerden tamamen uzak durmanız en doğrusu. Sigara da elbette bunlardan biri.
Dengeli beslenin
Bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirmek için yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin ve bu süreçte sağlıklı beslenin.
Grip ya da soğuk algınlığıyla uzun bir süredir başınız dertteyse mutlaka bir doktora danışmalısınız. Çünkü kimi zaman bu hastalıkların belirtileri başka hastalıkların da habercisi olabilir.