Stres iyi bir şey olabiliyormuş! Tanıştıralım: Östres
Sizi kaygılandıran durumlara yaklaşımınızı değiştirmenin yolu zannettiğiniz kadar zor değil. Bakış açınız değiştiğinde gördükleriniz de değişecek!
Daha önce östrese ilişkin hiçbir şey duymadıysanız bu yazıyla birlikte stres hakkında yepyeni bir bakış açısı edineceğinizi garanti ediyoruz.
Stres kelimesi östresin aksine hepimizin hayatının merkezinde ne yazık ki. Bir çeşit anksiyete ve gerginlik çeşidi olarak tanımlanabilecek stres nasıl olur da hayatımızı iyi etkileyebilir peki? Östres işte burada devreye giriyor.
Bu stres çeşidini sorumluluklarınız ve atmanız gereken adımlar konusunda sizi hazırlayan, tetikleyen ve teşvik eden bir farkındalık duygusu olarak tanımlamak mümkün. Östres kısaca stresin aksine kaygılarınızı olumlu eylemlere dönüştürme işlevi görüyor.
Stresi enerji olarak düşünün. Bu enerjiyi yararlı bir hale dönüştürmek içinse yaptığınız işin bağlantılarını, sürecin işleyişini, bu işi yaparken kimlerden yardım alabileceğinizi öğrenin. Yaptığınız işte diğer insanların beklentisini değil, kendi beklentilerinizi göz önünde bulundurun ve emek verin. Bu süreçte bütün yükü kendinize yüklemeden işbirliği yaparak çözümler bulmaya çalışın.
Pozitif stres mi? Kesinlikle!
Şunu bilin ki yaşadığınız ya da yaşayacağınız bir durumla veya olayla ilgili kaygı duymak aslında size oldukça iyi bir ipucu sağlıyor. Burada önemli olan bu kaygının sizi ele geçirmesine izin vermemek ve stresi östrese dönüştürerek durumu kendi lehinize çevirmek. Yeteneklerinizi ortaya çıkarmak için ekstra farkındalık geliştirerek yapabileceğinizin en iyisini yapmak sizin elinizde. İşte sizi strese sokan durumlar yaşadığınızda bunu belirlemek ve östrese dönüştürmek için atmanız gereken adımlar:
1-Yaşadığınız hisleri tanımlayın ve adını koyun.
2-Hislerinizin nedenini tanımlayın. Size bu şekilde hissettiren şey ne? Bunun üzerine kafa yorun.
3-Böyle hissetmenizin nedenini bulduktan sonra sıra aynı duruma farklı bir yerden bakmakta. Örneğin işten ayrıldınız ve parasız kalma korkusu sizi yiyip bitiriyor. Bu duruma kaygılanarak geçirdiğiniz vakti iş aramaya ve bunun için size yardımcı olabilecek bağlantılarınızı gözden geçirmeye ayırabilirsiniz. Sizce enerjinizi hangisine ayırmak daha işlevsel ve mantıklı olur?
4-Negatif bir duyguyu nasıl iyiye döndürebilirim diye sorun kendinize. Yapacağınız sunum için gerginseniz, gerginliğin yerine heyecanı koyun örneğin. Heyecan hevesi de beraberinde getirecektir.
5-Son olarak olaya bakış açınızı değiştirmek için içinde bulunduğunuz durumu en yakın arkadaşınızın yaşadığını hayal edin. İki iş teklifinden hangisini seçeceğinize karar vermeye çalışıyorsunuz ve yanlış tercih yapmaktan korktuğunuz için oldukça endişelisiniz. Peki ya bu durum sizin değil de arkadaşınızın başına gelseydi? Rolleri ve dolayısıyla bakış açınızı değiştirdiğinizde duruma çok daha pozitif bir taraftan baktığınızı göreceksiniz. Çünkü çoğu zaman diğer insanlara olduğumuzdan çok daha fazla acımasız oluyoruz kendimize. Olayın merkezindeyken objektif değerlendirmeler yapmak da çok güç olabiliyor.
Tüm bu adımları attığınızda hayatınızı olumsuz etkileyen stres unsurları teker teker östrese dönüşüp olumlu teşvikler halini alacak.