Stresli ve yorgun hissettiğinizde bunları yapın, daha iyi hissedeceksiniz!
Zihninizde size iyi gelen düşüncelere daha çok yer ayırın, kötülerini ise kovalayın! Nasıl mı?
Hepimiz zor zamanlardan geçeriz. Anlık ya da dönemsel olsun, kendimizi stresli, endişeli, öfkeli ya da güçsüz hissettiğimiz dönemler olur. Hiç bitmeyecekmiş gibi gelen ve sabır zorlayıcı bu dönemleri atlatmak için aşağıdaki 8 telkinle zihninizi yönetebilir ve içinde bulunduğunuz olumsuz ruh haliyle başa çıkabilirsiniz. Hiçbirimizin sihirli değneği yok ne yazık ki ama olumsuzlukları geride bırakıp güzel duygulara yelken açtığınızda bu telkinlerin sihirli etkilerine şaşıracaksınız.
1-Gerçekte başarısız olmak diye bir şey olmadığını bilin
Her şeyin her zaman istediğiniz gibi gitmesi mümkün değil. Bu gerçeği hepimiz biliyoruz, öyle değil mi? Yanlışlıkla uyuyakalıp bir yerlere geç kaldığınız, egzersizi ihmal ettiğiniz ya da akşam öğününde yemeğin ucunu kaçırdığınız zamanlar tabii ki olacak. Ya da önüne geçmenin çok daha zor ya da imkansız olduğu hayal kırıklıkları, beklenmedik kayıplar...
Dertlerinizin üstesinden gelmek aslında bütünüyle olayları ve durumları algılama sürecinize bağlı. Değerlerinizi, hedeflerinizi, duygularınızı tanıdıkça seçim yapmayı ve “idare etmeyi” öğreneceksiniz. Doğru kararlar almaksa doğru yöne ilerlemenizi sağlayacak. Psikolojik öz-bakım olarak tanımlanan bu kendini tanıma ve besleme sürecini bir amaçtan ziyade yolculuk olarak görmeye çalışın. Pes mi ettiniz? Olur böyle şeyler. Pes etmenize neden olan süreçten bir sürü şey öğrendiniz. Bundan iyi bir motivasyon olamaz. Öğrendiklerinizi cebinize atıp yola kaldığınız yerden devam edin.
2-Gücünüzü hafife almayın
Her şeyi aynı anda yönetmek kimi zaman çok bunaltıcı ve stresli olabilir. Hele ki işler yolunda gitmediğinde hayat çok daha zor hale gelebilir. Fakat unutmayın ki yükünüzü hafifletmek için her zaman yapabileceğiniz bir şeyler var. En büyük gücünüz yaptığınız seçimler. Çevrenizde bir türlü sonu gelmeyen taleplere, enerjinizi emen insanlara ve diğer olumsuzluklara hayır diyebilirsiniz. Seçim anlarınızda sakın başka alternatifiniz olmadığını düşünmeyin. Bu düşünce genellikle daha baştan kaybetmişsiniz gibi hissetmenize neden olur. Kendinizi hayatınızın her alanında gidişatı belirleyen bir özne olarak konumlandırdığınızda stres ve endişe seviyeniz ciddi ölçüde yok olacak.
3-Ne olursa olsun kendinize olan inancınızı kaybetmeyin
Şüpheci yaklaşımı bir kenara bıraktığınızda ve hayır demeyi öğrendiğinizde de insanlar sizi sevecek ve takdir edecek. Bunu yaptığınızda sizin yanınızda olmayan insanlar bırakın zaten olmasın. Herkese kendinizi sevdirmek gibi bir amaç gütmeyin. Kendinize inanın ve bu inancı ne kendinizin ne başkalarının kırmasına izin verin. Bunu başardığınızda kendinizi daha sağlıklı hissedeceğinize emin olabilirsiniz.
4-Gerçekçilikten sapmayın
Evet, pozitif olmak çok güzel bir özellik. Fakat kof bir pozitiflik yerine gerçekçiliği elden bırakmadan pozitif olmak çok daha güzel. İstediğimiz sonucu alamadığımızda hepimiz zaman zaman üzgün, kırgın, umutsuz ya da küçük düşmüş gibi hissederiz. Kendimize inanmanın yanı sıra beklentilerimizi kontrol etmek ve hedeflerimizin gerçekçi olup olmadığının mukayesesini yapmak işte bu açıdan çok önemli. Bunu yapmamak daha sık başarısızlık hissiyle karşılaşmanıza sebep olacaktır.
5-Sağduyulu davranın
Aynı anda ne kadar çok şey yapmaya çalışırsanız strese girme ve başarısız hissetme olasılığınız da o kadar artar. Stres kaynaklarınızı ortadan kaldırmadan farklı şeyler yapmaya çalışmak boşa kürek çekmekten ve sizi daha da stresli hale getirmekten başka işe yaramayacaktır. Sizi strese sokan unsurlardan, daha az çaba göstererek üstesinden gelebileceklerinizi seçin ve onlarla başlayın. Daha zor olanlara geldiğinizde çok fazla çaba sarf etmenize rağmen başarısız olduysanız geri adım atın, güçlenin, yeniden toparlanın ve tekrar deneyin.
6-Kendinize de diğer insanlara olduğunuz kadar nazik olun
Kendinize bakmamaktan daha kötü olan şey kendinize kötü davranmanızdır. Suçluluk duygusu ve sürekli olarak kendini yargılama daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olmaz. Aksine sizi demotive eder ve daha da kötü hissetmenize yol açar. Zihninizde size kötü gelen ve sürekli tekrarlanan bir ses duyarsanız ona sakince uzaklaşmasını söyleyin. Kendinize karşı hırpalayıcı olmayın ve hoş olmayan düşünceleri pozitif olanlarla değiştirin.
7-Neyseniz o olun
Başkalarının yaptıklarını umursamayı ve bunlarla ilgilenmeyi bırakın. Kendiniz olun. Olduğunuz kişinin iyi ve değerli olduğunu, başkaları istiyor diye değişmemeniz gerektiğini bilin. Kimsenin hayatı sosyal medyada yansıttığı kadar mükemmel değil. Sizin için neyin önemli olduğuna, nasıl hissetmek istediğinize, neyi başarmak istediğinize, hayatınızın nasıl olmasını istediğinize karar verin ve yaptığınız seçimlerle bunu başarmaya çalışın.
8-Esnek ve hevesli olmaya çalışın
Bilinen ve tanıdık olan şeyler bizi mutsuz etse bile konforlu geldiğinden çoğu zaman bunları geride bırakma konusunda çekingen oluruz. Fakat hayatınızda olumlu değişiklikler yaşanmasının yolu sizi mutsuz eden unsurları geride bırakmaktan geçer. Bir şeyleri geride bırakmak ve yeniliklere yer açmaksa esnek olmayı gerektirir. Bu yüzden size iyi gelmeyen şeylere veda etme konusunda hevesli ve esnek olmaya gayret edin.