Su içmeyi hatırlamanın 12 yolu
Günlük su dengesini sağlayabilmek sağlıklı ve fit bir vücudun anahtarıdır. Peki siz yeteri kadar su içiyor musunuz?
Hava ne kadar sıcak veya soğuk olursa olsun, hidrasyonu (Hidrasyon, vücudun yeterli miktarda su alması ve suyun vücutta dengeli bir şekilde dağılması anlamına gelir.) sağlamak her zaman önemlidir. Susuz kalmanın başlangıç evrelerinde biraz yorgun hissedebilir, baş ağrısı olabilir ve “açlık” hissiniz oluşabilir. Hatta susuzluk, cilt kuruluğu, çatlamış dudaklar ve kabızlık ile karşınıza çıkabilir.
Su metabolizmada, hücre zarı işlevinde rol oynar, vücut sıcaklığımızı düzenler (terleme harika bir örnektir), gıdaları parçalamak için sindirime yardımcı olur, tüm çalışan vücudunuza oksijen iletilmesine yardımcı olur, tükürük üretiminden sindirime yardımcı olur (aynı zamanda sindirim enzimleri), eklemleri kayganlaştırır, beynimizin hormonlar ve nörotransmiterler oluşturmasına yardımcı olur, mukozal zarlarımızı nemli tutar (akciğerinizi ve sindirim dokularınızı düşünün), gıdalardan besinleri taşır (özellikle suda çözünen vitaminler) ve hücrelerimizin yenilenmesini, çoğalmasını sağlar ve hayatta kalmamız için bize yardım eder.
Hidrasyon Süresi
Yemek arası zamanı “su içme zamanı” olarak odaklayın; su, böylece yeterince su içmeye yaklaşmış olursunuz.
Her gün kullanabileceğiniz kişisel favori ipuçlarımızdan biri, büyük bir su şişesi alıp üzerine 3-4 lastik bant koymak, dolu su şişesini her içtiğinizde, bir lastik bandı çıkarın ve tüm lastik bantlar şişeden çıkana kadar tekrarlayın. Her lastik bant, gün boyunca başka içecekler içip içmediğinize bağlı olarak 1 bardak suyu veya 2 bardağı temsil edebilir.
Ne Kadar Suya İhtiyacım Var?
İçmeniz gereken miktar için "altın kural" günde 8-10 bardaktır ancak hepimiz o kadar farklıyız ki, herkes için 8-10 gün bardak doğru olmayabilir. Bu noktada doğru sonuca şu şekilde ulaşabiliriz; kilonuzx30-35 ml yani bir kişi 60 kg ise 60x30-35= 1800-2100 ml olarak hesaplanır. Şunu da unutmamalısınız: İklim değişikliği, sıcak havalar, gün içindeki tükettiğiniz öğünler vb. su içme miktarınızı arttırmak için size sinyal verebilir.
Egzersiz yapıyorsanız ve terliyorsanız, gün boyunca aktifseniz, yeterince su içeren yiyecekler yemiyorsanız veya yüksek lifli bir diyet yapıyorsanız, artan miktarlara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca idrarınızın rengine de dikkat edin – ideal olarak soluk sarı/berrak olmalıdır ve koyu sarı ise bu çok daha fazla suya ihtiyacınız olabileceğinin iyi bir göstergesidir.
Aksi takdirde, bunu çözmenize yardımcı olması için bir diyetisyenden yardım alın. Ek not, yiyeceklerin de su içerdiğini unutmayın - salatalık, karpuz, marul vb.
Su İçmeyi Hatırlamanın 12 Yolu
İşte gün boyunca susuz kalmamak ve gün boyunca yeterince su içmeyi hatırlamanıza yardımcı olacak yaratıcı yollar ve ipuçları.
1. Renkli bir su şişesi kullanın
Kendi kendini temizleyenden renkliye, daha basit kampçı tarzı su şişelerine kadar pek çok süslü su şişesi var. Sizinle ve tarzınızla hoşunuza giden her ne ise, onu daha fazla yanınızda bulundurmaya çalışın. Ayrıca gözünüzün önünde bulundurmak çok daha yardımcı olacaktır.
2. Saatlik alarmlar kurun
Telefonunuzda sizi daha fazla su içmeye teşvik eden alarmlar kurun. Alarmınızı "Hey, biraz su iç, su içmeyi unutma!" olarak adlandırmak kadar basit olabilir. Ek bonus, o gün içinde daha fazla adım atmaya çalışıyorsanız, alarmı "Bir bardak su almak için kalkın!" gibi nazik bir dürtme ihtiyacınız olan tek şey olabilir.
3. Şeffaf bir bardaktan su için
Bu, halihazırda ne kadar su tükettiğinizi ve daha ne kadar gitmeniz gerektiğini görselleştirmenize yardımcı olabilir! İçine bir adet limon dilimi ekleyerek de motivasyonunuzu artırabilirsiniz.
4. Sık sık gittiğiniz her yere su şişeleri koyun
Her zaman yanınızda bir su şişesi bulundurmak veya kolaylık sağlamak için arabada, ofiste, spor çantanızda vb. yerlerde bir şişe suyunuzun olması unutmamanızı sağlayacaktır.
5. Şişenizin üzerine işaretler koyun
Su şişenizin üzerinde, her noktanın veya işaretin bir bardak suyu temsil ettiği noktaları işaretleyin. Su şişenize 8 nokta veya o şişede içmek istediğiniz porsiyon miktarını koyabilir, içtikçe o noktaları silebilirsiniz. Bu şekilde motivasyonunuz artacaktır!
6. Suyunuzu heyecanlı hale getirin
Basitçe demlenen çayları duydunuz mu? Mesela yeşil çayı demleyip dondurduktan sonra suyunuzun içine yeşil çay küpleri atabilirsiniz. Ayrıca dilimlenmiş limon, misket limonu, nane vb. ekleyerek suyunuzu daha heyecanlı hale getirmeniz gerektiğinde bu tüyoyu deneyebilirsiniz.
7. Çayla aroma ekleyin
Teknik olarak sadece "su" değil, suyunuza bir bitki çayı poşeti eklemek, çay yapraklarından biraz tat ve biraz antioksidan alabilmenize yardımcı olabilir. En sevdiğiniz bitkileri ve çayları kullanarak bitki özleri yapmayı öğrenmeniz de fayda var!
8. Bir gece önceden plan yapın
Uyandıktan sonra bol su içmeyi, bir gece önceden planlayarak güne başlayabilir ve bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz. Yatmadan önce, büyük bir su şişesini doldurun ve komodinin yanına ya da banyoya koyun, böylece sabah ilk iş su içebilirsiniz.
9. Yeniden kullanılabilir bir pipet edinin
Dikkatli bir yeme ve içme deneyimi oluşturmak, hangi kapları kullandığınız, o yemeğin veya içeceğin tadını nerede çıkardığınız ve süreci kendiniz için ne kadar kolay hale getirdiğiniz gibi küçük ayrıntıları içerir, bu yüzden küçük ayrıntıları unutmayın.
Elinizin altında yalnızca tek kullanımlık plastiğin azaltılmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda içme suyu alışkanlığını da teşvik edebilecek yeniden kullanılabilir bir pipet bulundurmanızı önerebiliriz.
10. Bir uygulama kullanın
Diyetkolik su alımınızı takip etmenize destek olabilir. Hepimiz gibi sizde çok fazla telefonla uğraşıyorsanız her gün kaç bardak su içtiğinize dair hedefinizi özelleştirebilir ve girişleri yaparak su tüketiminizi takip edebilirsiniz.
11. Yedekleriniz olsun
Birkaç su kavanozu veya su şişesini doldurun ve buzdolabında soğuk tutun. Bu şekilde, ayrılmaya hazır olduğunuzda veya evde takılırken su içmek çok daha rahat hale gelecektir.
12. Zaman işaretleri hazırlayın
Hedefler belirleyin, böylece günün belirli bir saatinde hedef su alımınızı tüketmiş olursunuz. Zaman için hedefler belirlemek, halihazırda ne kadar içtiğinizi ve ne kadar içmeniz gerektiğini takip etmenize yardımcı olabilir.
Su içmenin önemi, vücut sağlığı ve kullanımı için kritik bir faktördür. Su, birçok önemli işlev yerine getirir ve hidrasyonun sağlanması için gereklidir. Su, dokuların ve organların düzgün çalışması için gereklidir. Su, sindirim sisteminin düzgün çalışmasının haricinde besinlerin emilimini kolaylaştırır ve atıkların geçmesine yardımcı olur. Ayrıca su, vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olur ve metabolik işlevlerin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynar. Hidrasyonun sağlanması, cilt sağlığı için de önemlidir. Yeterli su tüketimini, cilt nem uzunluğunu korur, cilt elastikiyetini korur ve su, ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı da olur. Su içme ayrıca enerji tüketimini artırır. Vücutta yeterli su olmamasında, halsizlik, yorgunluk ve düşük enerji seviyeleri ortaya çıkar. Aşırı dehidrasyon durumunda ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Genel olarak, yetişkinlerin günde en az 2 litre su içmeleri önerilir. Sonuç olarak, su içmenin önemi vücut sağlığını için hayati önem taşır.
O halde ne yapıyoruz? Hemen bir bardak suyumuzu yanımıza alıp su içmeyi ihmal etmiyoruz. Bir bonus geliyor; havalar bu aralar çok sıcak malum yaz, almamız gereken su miktarından biraz daha fazla su içmek vücudumuz için çok daha iyi olabilir! Bu sıcak havalarda günde bir şişe maden suyu da olmazsa olmazımız diyebiliriz.