''Sürekli uykum var'' diyenler!
Gün içinde sürekli uykunuz geliyor ve aşırı uyku halinden günlük aktivitelerinizi aksatıyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz.
Gündüz aşırı uyku hali kendi başına bir hastalık olmasa da ciddiye alınması gereken durumlardan biridir. Vücudunuz size yeterince uyumadığınızı söylemeye çalışıyor ya da başka bir hastalığın habercisi olarak kırmızı bayrak kaldırıyor olabilir. Sebebini belirleyip giderebilmek için öncelikle belirtilerinin tanımlanması gerekir.
Gündüz Aşırı Uyku Hali
Uyanık kalmada güçlük ya da gün içinde artan uyku isteği, gündüz aşırı uyku hali olarak tanımlanır. Araba sürerken veya iş yerinde otururken olduğu gibi belirli bir süre hareketsiz kalınan zamanlarda uyku hali daha güçlü olabilir. Kısa uyku sonrası uykulu hissetmek normal olsa da bunun en az üç ay süresince her gün yaşanması gündüz aşırı uyku hali olarak kabul edilmektedir.
Aşırı uyku hali ve yorgunluğu karıştırmak kolaydır. Aralarındaki temel fark, yorgun hisseden kişilerin halsiz hissetmelerine rağmen uyumamalarıdır.
Aşırı Uyku Hali Belirtileri Nelerdir?
Uyku, hafıza ve bağışıklık sisteminin güçlü olması gibi hayati süreçlerde rol oynar. Sonuç olarak, uyku kalitesindeki noksanlık bir dizi semptomla kendini gösterir.
Bilinçli olarak uykulu hissediyor olmasanız bile aşağıdakilerden herhangi birini yaşamanız aşırı uyku halini gösteriyor olabilir.
-
Uyanık kalma problemi
-
Hafıza problemleri, yeni kavramları akılda tutamamak
-
Duyusal sorunlar
-
Reaksiyonlarda yavaşlama
-
Risk alan davranışlar
Aşırı Uyku Halinin Sonuçları
Gün içerisindeki aşırı uyku hali, günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Gündüz aşırı uyku halinin doğurabileceği sonuçlar aşağıdaki gibidir.
-
İş kazaları
-
Araba kazaları
-
Yaşam kalitesinde düşme
-
Ruh halinde bozulma
-
Sosyal sorunlar
Aşırı uyku hali özellikle vardiyalı çalışanlar, sağlık personelleri ve araba kullanan kişiler için oldukça tehlikeli bir durumdur. Uyku yoksunluğunun kronik hale gelmesi ise diyabet, kalp damar hastalığı, obezite ve diğer kronik hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır.
Aşırı Uyku Halinin Nedenleri
Gündüz aşırı uyku halinin birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenleri ise uzun çalışma saatleri, kronik uyku eksikliği ve düzensiz programlardır.
Aşırı uyku hali, parçalanmış ya da başka bir ifadeyle uyku kalitesindeki düşmeden de kaynaklı olabilir. Örneğin; gece birden çok kez tuvalete kalkmak, sigara içmek, yeterli egzersiz yapmamak ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları da gündüz aşırı uyku haline neden olabilir.
Uyanıklık - Uyku Bozuklukları
Huzursuz bacak sendromu ve obstrüktif uyku apnesi gibi sorunlar uyku kalitesinde düşmeye neden olur ve uyku akışını bozan uyanışlara yol açar. Benzer şekilde sirkadiyen ritim bozukluğu olanlar, uyanık olmaları gereken zamanlarda kopukluk yaşar.
Diğer Sağlık Problemleri
Zihinsel sağlık sorunu, kronik ağrı, depresyon ve anksiyete, multiple skleroz, kanser ve parkinson hastalığı olanlar genelde gündüz uyku hali yaşar.
Sağlık sorunlarını tedavi etmek amacıyla kullanılan ilaçlar, yan etki olarak gündüz uyku haline neden olmaktadır.
Doktorunuzla İletişim Halinde Olun
Kendinizi devamlı yorgun hissediyor ve gündüz aşırı uyku haliniz günlük yaşam aktivitelerinizi engelliyorsa bunun altında yatan ana sebebi öğrenmek için mutlaka doktora görünmelisiniz. Doktorunuz, uyku halinin sebebini net olarak belirlemek için testler yapacak ve uyku alışkanlıklarınız hakkında birtakım sorular yöneltecektir.
Doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi, altta yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kullandığınız ilaçları değiştirebilir veya altta yatan ana sebep için bir tedavi planı çizebilir.