Tahmin etmedikleriniz var: Gaz yapan yiyecekler
Havuç, elma ve karadut gibi masum görünen sebze ve meyvelere bundan sonra biraz daha temkinli yaklaşman gerekebilir.
Sağlıklı olsalar da vücudumuzda gaz ve şişkinlik sorunlarına yol açan 10 yiyeceği açıklamadan önce hemen şu önemli bilgiyi verelim: Bu 10 besinin arasında yer alan sebzeler hamilelik ve emziklilik sürecinde çiğ şekilde tüketildiğinde annede ve bebeklerde gaz sancısıyla daha yoğun bir şekilde karşılaşılıyor. Sizin için sıraladığımız bu besinlerin bazılarına daha hassas olabilirsiniz. Bu yüzden gaz probleminizle ilgili kendinizi dinlemeniz ve hangi besinlerin size yaramadığını keşfetmeniz önemli.
Karpuz
Yaz boyunca her öğün yiyebilecek kadar sevdiğimiz karpuz sadece mide şişkinliğine sebep olmuyor maalesef. İçerdiği yoğun şeker sindirim sistemi tarafından tam olarak sindirilemediği için gaz problemine de yol açıyor. Karpuzdan vazgeçemeyecek olsak da dilim sayısını azaltmakta fayda var.
Taze Soğan
Taze soğan, sarımsak, soğan gibi keskin tatları olan sebzeler, içinde yüksek fruktoz barındıran bir besin lifi çeşidi olan fruktan barındırıyorlar. Besinlerin gaz yapmasına sebep olan moleküller de fruktoz molekülleridir. İnsan vücudu fruktanları tamamen parçalayacak enzimlere sahip olmadığı için aslında kimse bunları tam olarak sindirmiyor, bu da onları şişkinlik ve gaz yapan yiyecekler sınıfına sokuyor.
Karadut
Antioksidan zengini olan karadut, tatlandırıcıların temel maddesi olan poliollerle dolu bir meyve. Polioller zararsız görünseler de sindirim sistemimizde uzun süre kalıyorlar ve çoğu zaman tam olarak sindirilemiyorlar. Bu da gaz ve şişkinlik problemine yol açıyor.
Bezelye
Bu masum yeşil sebzenin şişkinlik ve gaz yapan yiyeceklerden biri olduğunu birçoğumuz deneyimleyerek öğrendik maalesef. Bezelyenin bir besin şeker zinciri olan prebiyotik oligosakkarit zengini olması bu problemin asıl sorumlusu aslında. Bu zincir, sindirilmesi oldukça zor olduğundan zaman geçtikçe bağırsak bakterilerinin üremesine sebep oluyor. Diğer yandan da yine sindirimi zor olan fruktanlar ve polioller açısından oldukça zengin. Sonuç olarak bezelye yiyince kısa süre içinde kıvranmaya başlamanız olası.
Enginar
Sürekli şişkinlikten ve gazdan muzdaripseniz, enginar tüketimine özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü enginar da sindirimi zor bir bir lif olan fruktan içerdiği için zor sindirildiğinden, gaz ve şişkinliğe sebep olan sebzelerden biri.
Elma
Elma, doğal şekerin vücut tarafından absorbe edilememesinden, yani fruktoz emiliminin düşük olmasından muzdarip olanlar için tetikleyici bir meyve. Fruktozu sindirememek de ishal, gaz, mide şişkinliği ve ağrı gibi pek çok sıkıntıya sebep oluyor.
Erik
Poliollerle kaplı erik de masum görünen ama başa bela açabilen meyvelerden biri. Polioller aynı zamanda şeker alkolü olarak da adlandırılıyor çünkü yapı olarak ikisine de benziyor. Bağırsak bakterisiyle mayalanması karın ağrıları ve şişkinlikle karşılaşmanıza yol açıyor.
Soğan
Gaz problemine sebep olan diğer yiyecekler gibi soğan da fruktoz dediğimiz doğal şeker içeren yiyeceklerden biri. Bağırsaktaki bakterilerin bu şekeri kırmaya başlaması gaz oluşumuna sebep oluyor. Bunun yanında soğan, şişkinlik gibi bağırsak problemleri yaşatan bir karbonhidrat çeşidini de içerdiği için gaz problemini en yoğun yaşatan sebzelerden biri diyebiliriz.
Havuç
Tatlı, tuzlu demeden birçok tarifte yer alan havuç da maalesef gaz yapan yiyecekler arasında. Barındırdığı yüksek besin lifleri sebebiyle sindirimi zor bir sebze havuç. Sindirim sistemimizde uzun süre kaldığında da gaz ve şişliğe yol açıyor.
Sarımsak
Sindirim zorluğuna sebep olduğu bilinen diğer bir yiyecek ise sarımsak. Araştırmalara göre, sarımsak alerjisi ya da intoleransı olanların sarımsağı başka yiyeceklerle karıştırdıklarında gaz problemi yaşamaları daha büyük bir olasılık.
Gaz Yapan Kuruyemişler Hangileridir?
Yağdan zengin olan kuruyemişlerin, sağlığa birçok olumlu faydası olsa da bazı türleri gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Kuruyemişlerde bulunan yüksek lif oranı bağırsaklar için sağlıklıdır. Ancak lif tüketimi kısıtlı olan kişilerde, sindirimin yavaşlamasına ve şişkinliğe yol açmaktadır. Yağlar diğer besin öğelerine oranla daha zor sindirilir. Kuruyemişlerde içerdikleri yağ oranı sebebiyle sindirim sorunlarını ortaya çıkarabilir.
Badem, antep fıstığı ve kajuya oranla daha kolay sindirilebilir bir kuruyemiş çeşididir.
Gaz Yapan Yiyecekler Nasıl Yenmeli?
Gaz ve şişkinlik problemi, besinlerin tüketim şekline göre ortaya çıkabilir. Farklı pişirme yöntemleri ya da tüketim şekliyle gaz problemini azaltmak mümkündür. Mercimek gibi baklagil çeşitlerinin gaz şikayetlerine neden olmaması için pişirmeden önce ıslatılmalıdır. Bununla beraber soğan ve sarımsak genelde çiğ tüketildiğinde şişkinliğe yol açtığı için pişirerek az miktarda tüketilmelidir.
Gaz ve Şişkinlikten Kurtulma Yolları Nelerdir?
Gaz ve şişkinlikten kurtulma yollara aşağıda sıralanmıştır.
-
Yeterli miktarda su tüketin. Sindirim sisteminin fonksiyonlarına doğru bir şekilde devam edebilmesi için su önemlidir.
-
Gazlı içecekler ve şekerli gıdalardan uzak durun.
-
Yemeği yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin. Küçük porsiyonlarda tüketin.
-
Düzenli egzersiz yapın. Yemek sonrası yatmayın.
-
Şişkinlik ve gaza neden olan besinleri tespit edin. Belirli bir süre bu gıdalardan uzak durun.
-
Stresten kaçının. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyen nedenlerden biridir.