Tarçının faydaları nelerdir?
İnsülin direncinden hipertansiyona, kilo yönetiminden iştah baskılamaya birçok etkisi olan tarçının tüm faydaları bu içerikte.
Tarçın, Cinnamomum adı verilen bir ağacın kabuğundan elde edilen eski bir baharattır. Bu ağaçlar defne familyasındandır. Tarçın Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yetiştirilir. En ünlü tarçın türleri ise Sri Lanka ve Çin'e özgüdür. Tarçın, eski zamanlarda hem tadı hem de tatlı, keskin ve şehvetli kokusu için değerliydi.
Tarçın tatlı ve tuzlu yemeklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık yiyeceklerde ve çaylarda baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılır. Tarçın genellikle toz olarak kullanır, ancak tarçın kabuğu da kullanılmaktadır.
Tarçın hoş kokulu, lezzetli ve sağlıklı bir baharattır. Tarçının sağlıkta kullanımı Mısır’a kadar dayanır. Bu şifalı bitki, polifenol antioksidanı içerir. Birçok araştırmada, tarçının kilo kaybına yardımcı olduğunu gösterir. Tarçın, kan akışını düzenlemek, vücudun direncini artırmak, kolesterolü düşürmek ve mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek gibi birçok sağlık yararına sahiptir. Tarçın ayrıca kür yapımında da kullanılmaktadır.
Tarçının sağlığa faydaları aşağıda listelenmiştir.
-
Antioksidan İçeriği Yüksektir
-
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
-
Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır
-
Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur
-
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
1. Antioksidan İçeriği Yüksektir
Tarçın, antioksidan içeriği açısından en zengin olan baharat türlerinden biridir. Tarçın, tümü güçlü antioksidanlar olan birçok flavonoid, polifenol ve fenolik asit içerir. Bunlar, vücudun serbest radikal üretmesini engelleyerek, hücreleri oksidasyonun yol açtığı hasardan korur. Bu özelliği sayesinde tüm kanser türleri riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatır, bulaşıcı hastalıklara karşı korur ve bol miktarda antioksidan içerdiğinden dolayı stresi azaltmada etkili olur. İçerdiği antioksidan miktarı, doğal bir gıda koruyucusu işlevine sahip olabilecek yüksektir.
2. Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
Tarçının faydalarından biri de vücuttaki iltihabı azaltmasıdır. Bu özelliği sayesinde tarçın, eski çağlardan beri bronşit ve kronik öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. Tarçın, vücutta bakteri, mantar, virüs ve parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, içerisinde biyoaktif bileşenler bulunmasıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklarla mücadelesini destekler. Aynı zamanda bu enfeksiyonların vücuda verebileceği hasarı engellemede etkilidir. İltihabı azalttığı için özellikle kronik hastalıklarda hastalıkların vücuda verebileceği hasarı durdurmaya katkıda bulunur.
3. Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır
Kalp ve damar hastalıkları dünyada en çok ölüme sebep hastalıklardan biridir. Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar olarak da bilinen bu hastalık grubu için genetik yatkınlıktan sonra ikinci en önemli risk faktörünü oluşturmaktadır. Tarçın, vücudu bu iki hastalığa karşı korumaya yardımcı olan bir besindir. Tarçın, en bilinen sağlık yararlarından biri olan kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bilimsel araştırmalara göre, kan değerleri değişen Tip 2 diyabetli kişilerin her gün 1 gram tarçın yenildiğinde kan değerlerinde olumlu değişimler olduğu gösterilmiştir.
Tarçın, şeker hastalarının kan şekeri değerlerini sabit tutmaya yardımcı olur ve sağlıklı kişilerde insülin direncini engeller. Tarçın ayrıca kolesterolü kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Tarçın, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit değerlerini düşürmeye ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen tarçın, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı korunmanın iyi bir yoludur. Tansiyonu düşürmede de rol oynayan tarçın, yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
4. Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur
Tarçının diğer bir faydası ise Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişimini yavaşlatmasıdır. Tarçın aynı zamanda bu hastalıkların semptomlarını hafifletilmesinde de etkilidir. Bazı bilimsel araştırmalarda, düzenli tarçın tüketiminin beynin Alzheimer hastalığının gelişiminde bir faktör olduğu düşünülen tau proteini üretmesini engellediğini belirtilmiştir. Ayrıca motor duyu aktivitelerini ve nöron sağlığını iyi durumda tutarak Parkinson hastalığına karşı korur ve bu hastalığa sahip olan kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine katkıda bulunur. Ayrıca beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir.
5. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Tarçın, kilo kaybı ve kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olan sağlıklı bir besindir. Tarçın kan şekeri seviyelerini sabit tutarak, açlığı ve tatlı yeme isteğini engeller. Bu da zayıflamayı kolaylaştırır. Sindirim sisteminin işlevini destekler ve kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları önlenmesine fayda sağlar.
Besinlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak daha uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Bunların tümü, kilo vermeye yardımcı olur. Tarçın ayrıca düşük kalori içerir ve diyet yapan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Hamilelikte Tarçının Faydaları Nedir?
Hamilelik döneminde yeterli miktarda tüketilen tarçının çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir.
Gebelik diyabeti: Yapılan bazı çalışmalar, tarçın tüketmenin gebelik diyabeti bulunan kadınlarda insülin gereksinimlerini potansiyel olarak azaltabileceğini göstermektedir. Ancak tarçının bu etkisi ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Kan basıncı: Hamilelikte yüksek tansiyon veya hipertansiyon görülebilir. Bu durum kan basıncında dalgalanmaya neden olan tıbbi bir durum bulunmadıkça kontrol altına alınabilir. Tarçın, yeterli miktarda tüketildiğinde kan basıncını düşürmede etkili olabilmektedir
Mide bulantısı: Hamilelikte bulantı ve kusma sık görülen semptomlardır. Bazı ilaçlarda kullanılan tarçın bu sorunları yatıştırmaya yardımcı olabilir. Tarçın kanıtlanmış bir tedavi olmadığından, tüketilmesi gereken net bir miktar bulunmamaktadır. Bazı uzmanlar, günde iki ila dört gram tarçının sağlık açısından ideal olduğunu düşünmektedir. Ancak hamilelikte yüksek miktarda tarçın tüketmenin tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır.
Tarçın Nasıl Kullanılmalıdır?
Tarçın toz formda tüketildiğinde günde yarım çay kaşığını geçmemesi önerilir. Tarçın doğrudan tüketebileceği gibi yemeklerin içerisine de eklenebilir. Ayrıca tarçın, kek, kurabiye gibi hamur işlerine de eklenerek tüketilebilir. Aynı zamanda çay olarak da içilebilmektedir. Tarçın aynı zamanda ağrı kesici özelliklerinden ve cilde olan faydalarından faydalanmak için tarçın yağı kullanabilir. Tarçın yağı ciltteki sorunlu bölgeye az miktarda ve günde bir kez uygulanabilir. Aynı zamanda tarçın yağı ile sırt ve bel ağrılarının hafifletilmesi için ağrılı bölgeye masaj yapılabilir.
Toz Tarçın Nasıl Kullanılır?
Toz tarçın bitki çaylarında kullanılabilir. Aynı zamanda tarçının faydalarından yararlanmak için toz tarçını kaynamaya yakın sıcak su içerisinde 5 dakika demleyerek günde bir fincan tüketebilir. Toz tarçın içeceklerin ve tatlılarının üzerine sunum ve tatlandırma amaçlı eklenebilir. Tarçın sulu yemeklerin içerisine ve yemeklerin marinasyonuna ilave edilebilir.
Kimler Tarçın Tüketmemelidir?
Tarçın fazla tüketildiğinde zararlı olabilmektedir. Mideye zarar verebilir ve bağırsaklarda gaz oluşumuna sebep olabilir. Tarçın, şekeri düşürmede etkilidir. Bu sebeple an şekeri düşük olan kişilerin yemesi önerilmemektedir. Aynı zamanda bazı kişiler tarçın alerjisine sahiptir. Araştırmalar, tarçın alerjisi olan kişilerin domateslere de alerjisi olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Çok fazla tarçın tüketmek kaşıntıya ve mide ülserine neden olabilir. Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabildiği için bebeklere için de önerilmez.
Bunlara ek olarak, tarçın cilde uygulandığında bazı kişilerde cilt ve deri üzerinde yaralanmalara yol açabilir. Cilt problemi yaşayan kişilerin bir uzmana danışmaları gereklidir.
Tarçının içerdiği kumarin adlı madde, aşırı tüketildiğinde kan sulandırıcı etkiye sebep olabilir.
Tarçın özellikle kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler için tehlike oluşturabilir. Ayrıca düzenli ilaç kullananlar için de olumsuz etkiye sahip olabilir.
Tarçın düzenli tüketildiğinde sindirimi düzenleyici etkiye sahiptir. İçeriğindeki yüsek miktardaki lif sayesinde bağırsak işlevlerini detsekler. Ancak tarçın vücutta alışkanlığa sebep olabilecek bir özelliğe sahiptir. Bu durum zamanla sindirim sisteminde zararlı bir etki oluşturabilir. Bu nedenle de aşırı miktarda tüketildiğinde tarçın, zamanla mide ve bağırsaklarda birtakım problemler meydana getirebilir ve kabızlığa yol açabilir.
Tarçın Kaç Kaloridir?
Tarçının 100 gramında 272 kcal kalori bulunur. 1 çay kaşığı tarçın ortalama 2 gramdır ve ortalama 6 kaloridir. Ayrıca; 0,09 gram protein, 1,84 gram karbonhidrat ve 0,07 gram yağ içermektedir.