Ülser hastalığında beslenme
Mide kramplarıyla hayat kalitenizi düşüren ve sağlığınızı tehdit eden ülser hastalığında beslenmeyi mercek altına aldık.
Vücut fonksiyonlarının işlevini tam olarak yapabilmesi ve genel sağlık durumunun korunabilmesi için sağlıklı beslenmek, vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini yeterli ve dengeli miktarda tüketmek oldukça önemlidir. Diyabet, kronik böbrek yetmezliği, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkların tedavisi hastaya özel bir beslenme planı ile desteklenmelidir. En çok görülen yaygın sindirim sistemi bozukluklarından biri olan ülserde de hastalığa uygun beslenmek, ülser semptomlarının azalmasında ve tedavisinde önemli rol oynar.
Ülser Nedenleri Nelerdir?
Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan mide, yiyecekleri sindirmek ve mikroplara karşı kendini korumak için güçlü bir asit üretir. Ürettiği bu asidin kendi iç duvarına zarar vermesini önlemek amacıyla da kalın bir mukus tabakası salgılar. Mukus tabakası aşınırsa ya da salgı yapılmasını engelleyen bir durum meydana gelirse, asit midenin iç dokusuna zarar vererek mide ya da ince bağırsağın üst kısmında yara oluşturur. Tedavi edilmeyen bu açık yaralar kişinin yaşam kalitesini de olumsuz etkiler. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, ağrılı ve kanamalı yaralar oluşturan ülser hastalığının en yaygın nedeni Helicobacter Pylori adı verilen bir bakteri çeşididir. Bu bakteri mide ve ince bağırsağı koruyan mukoza tabakasında yaşar ve işlevlerini yerine getirmesini engeller. Bazı ağrı kesiciler ve steroid, antikoagülan gibi belirli ilaçların düzenli kullanımı, mide ve ince bağırsağın iç yüzeyini tahriş ederek ülser oluşmasına neden olabilir. Bunlara ek olarak ülser gelişimini etkileyen risk faktörleri arasında şunlar yer alır:
- Sigara içmek
- Alkol tüketmek
- Stres
- Genetik faktörler
- Hiperkalsemi
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
Ülser Belirtileri Nelerdir?
Ülser hastalığında en çok görülen belirti özellikle göğüs ve göbek deliği arasındaki bölgede görülen yanma hissi ya da ağrıdır. Genellikle açken mide ağrısı daha şiddetlidir ve bir iki dakika ya da birkaç saat kadar sürebilir. Ülserin diğer belirtileri şunlardır:
- Mide yanması
- Midede dolgunluk hissi, şişkinlik veya geğirme
- Yağlı yiyeceklere karşı toleranssızlık
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Mide bulantısı
Ülser tedavi edilmediğinde aşağıdaki gibi çok daha ciddi belirti veya semptomlara neden olabilir:
- Kanlı veya kahve telvesi gibi görünen kusmuk
- Dışkıda koyu kan veya katranlı dışkı
- Nefes almada güçlük
- Baygınlık hissi
- Mide bulantısı ya da kusma
- Açıklanamayan kilo kaybı
- İştah değişiklikleri
Mide ülseri semptomlarınız varsa mutlaka konusunda uzman bir doktora danışmanız gerekir.
Ülserde Beslenme Önerileri
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak bağırsak sistemi ve genel sağlık durumunun korunması sağlanabilir. Ülser tedavisi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile desteklenirse çok daha etkilidir. Ülser hastalarının diyetleri aşağıdaki besinlerden zengin olmalıdır:
Meyve ve Sebzeler
Antioksidan bileşenler açısından zengin olan sebze ve meyve çeşitleri, midenin fazla asit salgılamasını engeller ve iltihap önleyici özellikleri sayesinde ülser tedavisini destekler. Aynı zamanda posa oranı da yüksek olan bu besinler, ülser gelişme riskini de azaltır.
Probiyotikler
Probiyotiklerin hazımsızlık semptomları ve antibiyotiklerin yan etkilerini de iyileştirici katkısı vardır. Probiyotik eklenerek hazırlanan yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri ülser semptomlarının azalmasına yardımcı olabilir.
C Vitamini
C vitamini antioksidan oranı yüksek bir vitamindir. Uzun süreli düşük dozlarda C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi H. pylori'nin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler ile mandalina, portakal, kivi, çilek, ananas gibi meyveler C vitamininden zengindir.
Çinko
Sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak ve yaraları iyileştirmek için önemli bir mineral olan çinko, ülser tedavisinde de önemli rol oynar. İstiridye gibi deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve dana eti yüksek düzeyde çinko içerir.
Selenyum
Selenyum, ülser hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı bir mineraldir. Aynı zamanda ülser tedavisini de destekler. Özellikle ton balığı ve Kaju fıstığı gibi yağlı tohumlarda yüksek oranda bulunur.
Ülser hastaları; brokoli, karnabahar, lahana, turp, ıspanak ve lahana gibi sebzeleri beslenme programına eklemelidir. Yemeklerde zeytinyağı kullanılması da ülser semptomları üzerinde etkili olabilir.
Ülser hastalarının aşağıdaki besinlerden uzak durması yararlı olacaktır;
- Alkol ve sigara
- Kafeinli içecekler
- Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yemek ve içecekler
- Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler
Kaynak .