Vücutta inflamasyon oluşumunun önüne geçen 6 besin
Enflamasyon, yani iltihaplanma pek çok hastalığın ortaya çıkmasına ya da var olan hastalıkların tetiklenmesine yol açıyor. Neyse ki önüne geçmek için yararlanabileceğiniz besinler var!
İnflamasyon, yani vücutta çeşitli sebeplerden oluşabilen iltihaplanma durumu birçok hastalığın ortaya çıkmasının temel sebeplerinden. Araştırmalar da çoğu hastalığın kökeninde inflamasyon olduğunu gösteriyor. İltihaplanma kimi zaman vücudun bir enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olurken kronik hale geldiği takdirde uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Örneğin romatoid artrit (iltihaplı romatizma), gastrit, depresyon, kanser, astım ve Crohn hastalığı gibi sağlık sorunları vücutta oluşan iltihaplanmanın etkisiyle daha kötü hale gelebiliyor.
Hareketsiz bir yaşam tarzı, stres, çevresel faktörler, yetersiz ya da dengesiz bir beslenme düzeni inflamasyon oluşumuna yol açan önemli etmenler. Neyse ki doğal iltihap önleyici özellikte olan bazı besinler mevcut. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek inflamasyon oluşumunun önüne geçme konusunda size yardımcı olacak.
İnflamasyon (iltihaplanma) neden olur?
Bağışıklık sistemimiz basit karbonhidratlar, kızarmış yiyecekler ve şekerli içeceklerin sıkça yer aldığı sağlıksız bir beslenme düzeninden olumsuz etkilendiği gibi bakteri, virüs, polen veya çeşitli kimyasallar gibi yabancı maddeleri de algılayıp devreye giriyor. Tüm bu olumsuz unsurlar da genellikle inflamasyon, yani iltihaplanma olarak tanımlanan süreci tetikliyor.
İltihap oluşumunda kilit rol oynayan serbest radikalleri etkisiz hale getirme konusunda içerdiği antioksidanlar sayesinde en etkili olan 6 besin:
1-Yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil yapraklı sebzelerin hemen hemen bütün sağlıklı yiyecek listelerinde olmasının bir nedeni var: Çünkü sağlığımızı olumlu yönde etkileyen antioksidanlarla dolular! Ayrıca bir dizi vitamin içerdikleri gibi güçlü bir anti-inflamatuar flavonoid kaynakları. Bu sebeplerden beslenmenizde ıspanak, lahana, pazı, roka, marul gibi yeşil yapraklı sebzelere bol bol yer verin.
2-Yaban mersini
Yaban mersininde bolca bulunan kuersetin adındaki bitki pigmenti iltihapla mücadeleye yardımcı olan oldukça güçlü bir antioksidan. Çalışmalar da gösteriyor ki antioksidan deposu olan bu küçük meyveler iltihap önleyici olma konusunda böğürtlen ve çilek meyvelerini geçmekle kalmayıp aynı zamanda onlardan daha fazla antioksidan çeşidi içeriyor. Kısaca inflamasyona savaş açarken meyve hakkınızı zaman zaman yaban mersininden yana kullanmanızda büyük yarar var.
3-Somon
Somon bir başka etkili iltihap önleyici besin. Vücudunuz için gerekli olan Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan somon kalbe, cilde ve beyin sağlığına çok sayıda yarar sağlıyor. Ayrıca içerdiği Omega-3 sayesinde vücudunuzda oluşan inflamasyondan kurtulmanıza destek oluyor ve hatta iltihap kesici ilaçlara olan ihtiyacı bile azaltabiliyor.
4-Chia ve keten tohumu
Bu küçük tohumlar bedeniniz için adeta altın değerinde. Sadece vitamin ve mineral yüklü olmakla kalmıyorlar, aynı zamanda et yemeyenler için mükemmel bir Omega-3 kaynağı olma işlevi görüyorlar. Chia ve keten tohumu iltihapla savaşmada, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmada ve kan basıncını düşürmede etkili olurken kalp atışını da düzenleme görevi görüyor. Ayrıca vücudun yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini daha iyi emmesine yardımcı olan bir yağ asidi olan linoleik asit bakımından da oldukça zenginler.
5-Ananas
Ananas vücudunuz için gerekli olan diğer bir doğal iltihap önleyici. Bağışıklık sistemini düzenleyen bu meyve bir sindirim enzimi olan bromelain ile dolu. Kalp sağlığına iyi gelen bromelainin bolca bulunduğu bu tropikal meyve çok sayıda mineral ve vitaminin yanı sıra, potasyum ve serbest radikalleri yok eden enzimleri aktive etmede rol oynayan manganez açısından da oldukça zengin. Olgun bir ananastan çok daha yüksek oranda bromelain içeren ananas konsantresi içerek bu meyvenin iltihap önleyici özelliğinden daha da fazla faydalanabilirsiniz.
6-Zerdeçal
Zerdeçaldaki sarı-turuncu pigment olan kurkumin de güçlü bir iltihap karşıtı. Halen birçok çalışma kurkuminin farklı kanser tipleri, diyabet, osteoartrit (kireçlenme) ve retina hasarı üzerindeki etkisini test ediyor. “ Zerdeçalın içindeki kurkumin gerçekten de her şeye iyi geliyor mu? ” başlıklı içeriği okuyarak kurkuminin etkileri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Özetle, sağlığınıza fayda sağlayan birçok doğal iltihap önleyici besin bulunuyor. Bu yiyecekleri düzenli olarak beslenmenize dahil etmeye başlayarak vücudunuza büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Ancak tüm bu besinleri her zaman ölçülü bir şekilde tükettiğinizden emin olun. Çünkü vücudunuz serbest radikalleri yok eden bileşikler ile serbest radikalleri oluşturan unsurlar arasında kesinlikle bir denge sağlamalı.