Yaz kaçamaklarının önüne geçmek ya da geçmemek
Sevgili diyetisyenlerimize danışanlarınıza yaz döneminde destek olabilecek önerilerin derlemesini sunuyoruz.
Siz sevgili diyetisyenlerimiz biliyor ki danışanlara tatilde ‘’Asla bunu yemeyin’’ demenin bir anlamı yoktur. Danışanlarda ya hep ya hiç yaklaşımı genelde geri teper ve pekte sonuç vermez. Sizlerin bilgileri ve tecrübesi şüphesiz. Bu bültende yalnızca yaz kaçamakları için sizlere bir derleme sunuyoruz.
Bazı danışanlar, tatilde de diyete hiç es vermedikleri için tatil yapmaktan hiç hoşlanmaz hale geliyor. Bazıları ise tüm yasakları ortadan kaldırarak kendilerini şımartıyor. Diyetisyen olarak danışanlara daha dengeli yaklaşımı anlatabilir ve danışanlara tatilin tadını sağlıklı bir şekilde çıkarmasına ortak olabilirsiniz.
Başta yaz ayları olmak üzere senenin belirli zamanlarında sürekli eğlencelere bir geçiş süreci yaşanıyor. Bu çoğumuz için barikat haline geliyor. Eğlencelerde kendimize engel olmamız gereken belirli ikramlar hazırlanıyor ve bu durdurulamaz hale gelebiliyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülebilirliği için arada yapılan kaçamaklar sorun teşkil etmezken bu durumun sürekli tekrarlanması bazı sonuçlar doğurabiliyor.
Tatildeki ortalama 3 kilogram tartı artışının önüne geçmek için danışanların daha dikkatli olmasını sağlamalı ve onları zihinsel olarak hazırlamalısınız. Kaçamaklardan sonra nasıl beslenmesi gerektiği hakkında danışanı bilgilendirmek ve eğitmek vücut ağırlıklarını korumalarına yardımcı olacaktır.
Blog yazarı Annessa Chumbley danışanlarını ‘Hedeflere sadık kaldığımız sürece anı yaşayabiliriz’ sloganıyla teşvik ettiğini söylüyor. Chumbley sözlerine şunları da ekliyor ‘Bugün tatil diye hiçbir şeye uymayacağım gibi bir yıkıcı düşünceyi diyetisyen olarak danışana yerleştirmemeliyiz.’
Önceden planlamak ve anlık karar vermemek danışanın daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Bu sayede elinden gelenin en iyisini de yapacaktır.
Danışanlara zihinsel hazırlık yapması için zaman tanıyın. Hangi tatlıları sevdiğini keşfetmesine yardımcı olun. Bu sayede hangisinden zevk alıp hangisinden almadığına karar verebilir ve yediğinde suçluluk hissetmez.
Örneğin bir danışan cheesecake çok seviyorsa, bir dilim yemekte sorun olmayabilir. Ancak tüm yaz sezonu süresince cheesecake yememesi konusunda uyarılması gerekir ya da cheesecake tekrar istediğinde onu sağlıklı alternatiflere yönlendirebilirsiniz. Bunun yerine ev yapımı cheesecake tarifi verebilir ya da ona eşdeğer olacak sağlıklı granola tariflerini listelerine ekleyebilirsiniz.
Yaz sezonu kaçamaklarını azaltmaları için aşağıdaki listeyi danışanlarınızla paylaşabilirsiniz.
- Sağlıklı bir yumurta likörü yaratmak için bardağın yarısından çoğunu yağsız ya da az yağlı sütle doldurun. Ya da bunun yerine az miktarda yumurta likörü tercih edin. Bu sayede daha az kalorili bir içecek elde edebilirsiniz.
- Eğer kakaolu bir içecek tercih edecekseniz, az yağlı ya da yağsız sıcak çikolata karışımıyla beraber yağsız süt veya sıcak su seçin.
- Alkollü içecek tükettiğinizde mutlaka arkasına bir bardak su veya sade maden suyu alın. Bu, hem sınırlı kokteyl tüketmenizi sağlayacak hem de daha az kalori almış olacaksınız.
- Hindi ya da tavuk yerken, hafif et parçalarının bütün parçalara oranla daha az kaloriye sahip olduğunu unutmayın. Tüketmeden önce görünen yağlarını mutlaka alın, bu sayede aldığınız kaloriyi de azaltmış olacaksınız.
- Öğle ve akşam yemeklerinizi sosla taçlandırabilir ve arkasına dondurma tüketebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, bunu ¼ fincanla sınırlandırmak olsun.
- Yeni bir tatlı deneyecekseniz, arkadaşınızla paylaşın. Lokma büyüklüğünde veya yarım porsiyon kadar deneyin. Bu sayede arkadaşlarınıza hem hayır demiş olmayacaksınız hem de tadına bakacaksınız.
- Tatil ürünlerinin etiketlerini mutlaka gözden geçirin. İçeriğinde daha az ilave şeker, sodyum ve doymuş yağ olan gıdaları tercih edin.
- İçeceklerde ve yemeklerde tam yağlı süt ve krema yerine az yağlı ya da yağsız süt tercih edin.
- Yemeklerinizi tuz yerine baharat ve çeşitli otlarla lezzetlendirin.
- Tereyağını daha sağlıklı seçenek olan bitkisel yağlarla değiştirin. Avokado yağlı ve zeytinyağı seçenekler arasında olabilir!
- Evde tatlı hazırlarken beyaz un yerine kepekli olan tahılları tercih edin. Pişirme tariflerini yarım -yarım olarak düzenleyin. Yani yarım ölçek beyaz un yarım ölçek tam buğday unu ekleyebilirsiniz.
- Fiziksel aktivitenizi bu süreçte artırmayı unutmayın, bol bol su için.
Danışanlarınıza kaçamak yaptığı günler hareketini artırması gerektiğini söylemeyi unutmayın. Aktivite, daha fazla yemek yemeyi tolere etmez ve telafi etmeye yardımcı olabilir.
Son olarak sorunun tek günden değil 365 günden kaynaklandığını danışanlarınıza hatırlatın. Yılın 365 gününü kaçamaklara geçiriyorsak, sorun elbette budur.
Danışanların kaçamaklardan sonra nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında aşağıdaki maddeleri onlarla paylaşabilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmede önemli olan serbest günlerin devamlı hale gelmemesidir. 15 - 20 günde bir kaçamak yaparak diyetin de sürdürülebilirliğini artırırsınız.
- Kaçamak yaptığınız zamanların ertesi günleri su tüketimini 1 litre artırmaya çalışın.
- Kaçamak sonrası sıfır karbonhidrat mantığına girmeyin, sağlıklı beslenme düzeninize olduğu gibi devam edin.
- Kaçamak yaptığınız günler fiziksel aktivitenizi artırın, 1 - 1.5 saat orta tempolu egzersizleri tercih edin.