Yeşil elma yağ yakar mı? Kırmızı elma mı yeşil elma mı?
Yeşil elmanın adı geçtiğinde aklınıza ‘Gerçekten kilo verdiriyor mu acaba?’, ‘Diyet listemde yeşil elma yazıyor kırmızı elma yesem olur mu?’ gibi sorular geliyorsa tüm karışıklıkları gidermeye cevapsız soru bırakmamaya geldik. İyi okumalar.
Elma; antioksidan, vitamin, diyet lifi ve daha birçok besin öğesi içerir. Çok çeşitli şekillerde, renklerde ve tatlarda olabilen elmalar kanser, obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücutta hücre hasarına yol açabilecek serbest radikal birikimini önlemeye de katkı sağlar.
Elmanın pek çok çeşidi vardır. Bazı popüler elma çeşitleri şunlardır:
Demir elması: Daha çok kış mevsiminde olan bu elma, iri, yuvarlak koniktir. Kabuğu ince yeşil üzerine koyu kırmızı çizgili ve seyrek beneklidir. Etli kısmı gevrek ve mayhoştur. Çekirdekleri ufak, dolgun ve uzuncadır. Ortalama ağırlığı 125 gramdır.
Starking delicious elması : İri meyveli, yuvarlak koni şeklinde, sarı üzerine kırmızı, seyrek noktalı ve parlaktır. Eti sarımsı, yumuşak, tatlı, sulu ve kokuludur. Ortalama ağırlığı 208 gramdır.
Golden delicious elması: Kışlık bir çeşittir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir. Eti sıkı, az mayhoş, çok sulu ve hoş kokuludur. Ortalama ağırlığı 136 gramdır.
Jonathan elması: İri, silindirik ya da konik şekildedir. Kabuğu düzgün ve kırmızıdır. Eti açık sarı, sulu ve tatlıdır.
Hüryemez elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi çok iri, basıktır. Sapı uzun ve kalındır. Kabuğu sarı-yeşil, seyrek kahverengi beneklidir. Eti gevrek, çok sulu ve çok mayhoştur. Çekirdekleri kısa dolgundur. Ortalama ağırlığı 300 gramdır.
Granny Smith elması : Kışlık çeşittir. Meyvesi iri, yuvarlak ve kabuğu koyu veya açık yeşil renktedir. Tadı mayhoş sert ve suludur. Bir yıl boyunca kalite kaybı olmaksızın soğuk hava depolarında saklanabilir. Düşük kalorisi ve yüksek lif ve potasyum değerlerinin yanında faydalı antioksidanlar içerir. Ortalama ağırlığı 186 gramdır.
Kırmızı elma çok mu şekerlidir?
Aşağıda da görüldüğü üzere yağ ve protein oranı neredeyse sıfır olan kırmızı elmanın içerdiği 25 gram karbonhidratın çok büyük bir kısmı şekerden oluşmaktadır. Bu yüzden evet, kırmızı elma tatlı ve şeker oranı yüksek bir meyvedir denebilir. Orta boy bir kırmızı elmanın ( yaklaşık 180 g) besin içerikleri aşağıdaki gibidir:
●95 kalori
●0.3 gram yağ
●0.5 gram protein
●25 gram karbonhidrat
●19 gram şeker
●5 gram lif
Diyette hangi elma tüketilir?
Kırmızı elmanın aksine yeşil elma çok daha az miktarda şeker içerir. 19 gram şeker içeren kırmızı elmanın aksine yeşil elma yalnızca 9 gram kadar şeker içerir. Geriye kalan karbonhidrat miktarını oluşturan bileşen ise liflerdir. Şeker oranı düşük, lif oranı yüksek meyveler sınıfına giren yeşil elma diyet listelerinde en çok tercih edilen seçenekler arasındadır.
Elmanın zayıflama üzerindeki etkileri nelerdir?
Diyetisyenler genellikle kilo kontrolünü sağlamak için yüksek lifli bir diyet önerirler. Yeşil elmanın içerdiği yüksek lif miktarı da onu diyet planlarının aranan yüzü yapar. Yapılan bir çalışmada, orta yaşlı obez kadınlarda yeşil elma tüketiminin kilo kaybıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Yapılan başka bir araştırmada yeşil elma tüketen kişilerin kan şekeri düzeylerinin düştüğü ve kilo verdikleri görülmüştür. Ayrıca yeşil elmanın içerisinde bulunan polifenollerin de kilo kaybını desteklediği çalışmalarda belirtilmiştir.
Yeşil Elma Nasıl Kullanılır?
Yeşil elma aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:
●Taze meyve olarak yenebilir.
●Komposto, meyve suyu halinde tüketilebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken şey evde kendi yaptığınız halleriyle tüketmenizdir. Komposto yaparken içerisine asla şeker ilavesi yapmayın. Meyve suyu şeklinde tüketirken de günlük tüketmeniz gereken meyve miktarının dışına çıkmayın çünkü diyette genellikle yapılan hata meyve miktarına bakmaksızın koca bir bardak meyve suyu elde edene kadar devam etmektir, bu şekilde yapıldığında hem alınan kalori hem de şeker miktarı fark etmeden artmaktadır.
● Elma sirkesi şeklinde kullanılabilir. Eğer herhangi bir mide problemi yaşamıyorsanız sabahları kalktığınızda 1 bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar elma sirkesi döküp içebilirsiniz, böylece kilo kaybınızı desteklemiş olacaksınız.
●Tatlı ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Elmayla yapılan çok sayıda tarifle hem sağlıklı bir ara öğün yapıp hem de tatlı ihtiyacınızı gidermiş olacaksınız.
Elma ile yapılan tatlı tarifi
Tarife geçmeden önce 2 yemek kaşığı yoğurdu dondurucuda 1 saat kadar bekletin. 1 adet yeşil elmayı ortadan ikiye bölün. Birini kabuğuyla birlikte rendeleyin, diğer parçanın içini oyarak çıkarın ve kalan kabuk kısmını kap olarak kullanmak üzere bir köşede bekletin. Elmaları bir tavada 1 çay kaşığı tarçın ve 2 adet cevizle birlikte pişirin, biraz soğuması için kenara kaldırın. Kabuk kısmının içine buzlukta dondurduğunuz yoğurttan ekleyin, yoğurdun üzerine hazırladığınız elmalı karışımı dökün. Protein, yağ ve karbonhidrat bakımından dengeli, lif içeriği yüksek, kan şekeri dengeleyici, omega 3 içeren tatlımız hazır. Afiyet olsun.
Elma için örnek diyet listeleri
Öncelikle yeşil elma dengeli ve sağlıklı normal bir beslenme planında lif içeriği yüksek bir meyve alternatifi olarak kullanılabilir. Örneğin bir ara öğününüzde 1 adet orta boy yeşil elmayla birlikte 1 bardak sade kefir veya 1 bardak süt ya da 4 yemek kaşığı yoğurt tüketebilirsiniz. Elmanızın üzerine tarçın dökerek hem lezzetine lezzet katabilir hem de tarçının kan şekerini dengeleyici etkisinden faydalanabilirsiniz.
Dilerseniz elma kullanarak bir yulaf kasesi hazırlayabilirsiniz. Bunun için 3 yemek kaşığı yulafı 1 su bardağı sütle pişirerek dolapta biraz soğutun, ardından üzerine ince ince dilimlediğiniz yeşil elmalarınızı dizin ve 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi ekleyin, son olarak tarçın serpin. Oldukça doyurucu ve sağlıklı bir sabah kahvaltısı alternatifi hazırlamış oldunuz.
Dilerseniz elma diyeti yaparak da kısa zamanda güzel sonuçlar alabilirsiniz. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, elma diyetini genellikle kısıtlı bir vakitte kilo kaybı yaşamak zorunda olan bireyler tercih ediyor, uzun vadeli uygulanması tavsiye edilmiyor ve diyeti bıraktıktan sonra verilen kiloların yine kısa bir süre içerisinde geri alınabileceği bildiriliyor. Genellikle 3 gün şeklinde uygulanan bu diyet şok diyet sınıfına girdiği için daha fazla uygulanması tavsiye edilmiyor. Ayrıca beslenme planına tam bir uyum gerektiren elma diyetiyle birlikte en az 2 litre su tüketimi ve bir saatlik yürüyüş ya da yarım saatlik tempolu koşu tavsiye ediliyor. Bunlara ek olarak diyet sürecinde kesinlikle tuz, şeker ve unlu mamullerden uzak durulması gerekiyor. Aşağıya sizler için elma diyetinde bir gün boyunca nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattık:
Sabah: Güne şekersiz ve sütsüz bir kahveyle başlayın, ardından 1 adet rendelenmiş elma, 1 çay kaşığı tarçın ve 3 yemek kaşığı yulafı 1 bardak yağsız sütle pişirerek tüketin.
Ara öğün: 1 fincan yeşil çayı içine yarım yeşil elma dilimleyerek demleyin, yanına 2 adet ceviz veya 7-8 adet fındık- bademle tüketin.
Öğle ve Akşam yemeği: 4 yemek kaşığı yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı tarçın ve 2 adet yeşil elmayı rendeleyerek tüketin.
Ara öğün: 1 adet kabuklu yeşil elmayı yanına 10 adet fındık veya bademle tüketin.
Yatmadan 1 saat önce: 1 adet kabuklu yeşil elma
Yeşil elma göbek eritir mi?
Evet, yeşil elma göbek eritmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalar elmanın içerisinde bulunan polifenollerin vücut yağını azaltmada etkili olduğunu bildirmiştir. Sekiz hafta boyunca elma tüketen bireylerin iç organ yağlanmasında azalma görülmeye başlanmış ve daha uzun süre kullanılmasının katılımcılarda göbek yağ düzeylerini önemli ölçüde azaltabildiği gözlemlenmiştir.
Buna ek olarak elmanın içerdiği lif ve pektin bağırsak florasını iyileştirir, obezite ve göbek yağı birikimi olasılığını azaltır. Midenin boşalmasını geciktirir, sindirimi yavaşlatır ve daha uzun süre tokluk sağlar, bu da gıda alımınızı azaltarak kilo kaybına yol açar.