Intermittent fasting (aralıklı oruç) nedir?
Intermittent fasting (aralıklı oruç diyeti) nasıl bir yöntemdir, hangi çeşitleri bulunur? Ne gibi yararları vardır?
Söz konusu diyet olunca gündeme her geçen gün yeni bir beslenme şekli geliyor desek pek de abartmış olmayız. İşte intermittent fasting de son dönemde adından sıkça söz ettiren beslenme biçimlerinden biri. Peki üzerine bunca yazılıp çizilen, yeni trend olma yolunda hızla ilerleyen ve aralıklı oruç olarak da bilinen intermittent fasting nedir?
Intermittent fasting aslında ilk olarak 1945 civarında ortaya çıkmış bir beslenme biçimi. Odak noktası, diğer beslenme biçimlerinin aksine besinler değil beslenme zamanı. Yani Intermittent fasting’i uygulayanlar ne yemeleri konusunda değil, ne zaman yemeleri konusunda kısıtlamalarla karşı karşıya diyebiliriz.
Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?
Aralıklı orucun diğer birçok diyetten farklı olan tarafı, uygulayan kişiye oruç süresi dışında istediğini yeme özgürlüğünü tanıması. Bu anlamda belirli bir aralıklı oruç diyeti listesinden söz etmek pek de mümkün değil. Yani isterseniz oruç süresi başlamadan önceki son öğününüzde bir tabak spagetti de yiyebilirsiniz.
Aralıklı oruç diyeti yapanlar bu beslenme biçiminde, planlı bir şekilde öğün atlıyor ve belirlenen sürelerde aç kalıyorlar. Aralıklı oruç en az 8 saat sürüyor ve genellikle bu süre uygulanıyor.
Oruç süresi boyunca herhangi bir şey yenmiyor ancak kalorisiz sıvıların içilmesi serbest. Aralıklı oruç tutmak isteyenler için başta su olmak üzere, çay ve kalorisiz asitli içeceklerin serbest oluşu elbette bu orucu daha uygulanabilir ve kolay kılıyor.
Temel kuralları sabit kalmak koşuluyla Intermittent fasting’in birden fazla çeşidi bulunuyor. Şimdi bunları inceleyelim.
Aralıklı beslenme
Aralıklı beslenme modelinde oruç süresi 16 saatten oluşuyor. Bu 16 saat içerisinde kalorisiz sıvılar hariç hiçbir şey yiyip içmiyorsunuz. Günün geri kalan 8 saatinde ise istediğiniz her şeyden yeme hakkına sahip oluyorsunuz. Ancak bu süre zarfında da basit karbonhidratlardan ve tuzdan uzak durmanız öneriliyor.
Tek öğün beslenme
Alternatif beslenme olarak da bilinen bu beslenme modelinde ise oruç süresi 24 saat. Bu beslenme tipi tek öğünden oluşuyor. Aralıklı beslenmede olduğu gibi tek öğün beslenmede de oruç süresince kalorisiz içecekler serbest.
5:2 diyeti
Intermittent fasting modellerinden biri olan bu beslenme biçiminde ise haftanın 5 günü normal beslenme düzenine devam ediliyor. Kalan 2 günde ise yalnızca vücudun harcadığı kadar enerji alınması hedefleniyor. Bu da yaklaşık 500-800 arası bir kaloriye tekabül ediyor. Oruç tutulacak günler için genellikle çarşamba ve cuma günleri tercih edilirken, bu model daha ziyade düzensiz bir hayata sahip olan kişiler tarafından uygulanıyor.
Eğer 5:2 diyetini uygulamayı düşünüyorsanız oruç saatlerine sadık olmalı, bol bol sıvı almalı, egzersizlerinizi aksatmamalı ve açlık hissine odaklanmamalısınız. Oruç tutmadığınız 5 günde ise normalde aldığınızdan daha az miktarda karbonhidrat almanızı öneriyoruz.
Aralıklı orucun faydaları
Aralıklı orucun kilo kaybına yönelik olumlu etkisinin yanında birden çok faydası bulunuyor. Bunlar arasında insülin direncini düşürmesi, vücutta büyüme hormonunun artmasını sağlaması, beyin fonksiyonlarını güçlendirmesi, kalp ve diyabet hastalıkları riskini azaltması sayılabilir.
Ancak aralıklı orucun hangi çeşidini uygularsanız uygulayın, en önemli noktalardan biri de bu süreçte kendinizi gözlemlemenizdir. Çünkü aralıklı orucun etkisi kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Her aşamada aldığınız kaloriyi, kilonuzu ve yağ oranınızı not ederek ilerlemeniz, vücudunuzdaki belirti ve sonuçları gözlemlemeniz süreci çok daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.
Son olarak her zaman söylediğimiz gibi, hangi yöntem uygulanırsa uygulansın sağlıklı beslenme kurallarından şaşmamak en önemlisi. Çünkü sağlıklı besinlere yer vermeden, hiç egzersiz yapmadan sadece aralıklı oruç yöntemiyle sağlıklı kilo vermek kesinlikle mümkün değil.