Kabızlık çözücü: Sinameki nedir?
Sinemaki otunun bağırsaklarınızda yarattığı etkiyi ve kabızlıkla savaşta nasıl destek olduğunu konuşuyoruz.
Sinameki Otu, baklagiller ailesine ait bitki çeşididir. Sinemaki 1,5 metre uzunluğa kadar büyüyebilen gür bir ağaçtır. Bazı türleri 7 ila 10 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Sinameki otu, sarı çiçeklere ve bileşik yapraklara sahiptir.
Sinameki otu, Afrika, Hindistan ve Arabistan bölgelerinde yetişmektedir ve farklı türlere sahiptir. 400'den fazla türü olan bu bitkinin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. En önemli faydalarından biri de kabızlık ve basur tedavisidir.
Sinameki Ne İşe Yarar?
Sinameki bir bitki türüdür. Bu bitkinin yaprakları ve meyveleri ilaç yapımında kullanılır. Sinameki, FDA tarafından onaylanmış reçetesiz bir müshildir. Kolonoskopi gibi teşhis testlerinden önce kabızlığı tedavi etmek ve bağırsakları temizlemek için kullanılır. İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hemoroid ve kilo kaybı için sinameki kullanılır.
Sinamekinin aktif maddesi, antrakinon familyasındaki bir bitki bileşiği olan sennozidlerdir. Sennosides, bağırsak astarını tahriş ederek çalışır ve güçlü bir müshil etkisi yaratır. Sinameki ağızdan alındığında altı ila 12 saat içinde bağırsak hareketini üretir, ancak makattan alındığında 10 dakika gibi kısa bir sürede etkili olabilir.
Sinameki Otunun Faydaları Nedir?
Sinameki otunun vücuda sağladığı faydalar aşağıda listelenmiştir.
- Kabızlığı gidermeye yardımcı olur: Sinamekinin en bilinen kullanımı müshildir. Sinamekinin müshil etkilerinin, sennozitler olarak bilinen antrakinon glikozitlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu maddeler bağırsak kasılmalarına neden olarak atıkların hızla dışarı atılmasını sağlar.
Sinameki ayrıca kalın bağırsağın daha fazla su emmesine ve dışkı hacmini artırmasına yardımcı olarak dışkıyı yumuşatabilir. Atıklar kalın bağırsakta hareket ederken, bu hızlı ve pürüzsüz bağırsak hareketlerini sağlar.
- Cilt sağlığını iyileştirir: Sinameki yapraklarında, cilt iltihabını azaltmaya yardımcı olan uçucu yağlar ve tanenler bulunur. Bu yapraklar, güçlü bir antibakteriyel aktivite ile yaralara ve yanıklara uygulanabilen bir kompres haline getirilebilirler.
Sinamekide bulunan aseton ve etanol bileşkleri akneye neden olan mikroorganizmalarla savaşmayı sağlayabilir. Senna aynı zamanda sebum üretimini azaltmaya ve hücre yenilenmesini ve kolajen üretimini artırmaya katkı sağlar.
- Kolon temizliği: Sinameki genellikle kolonoskopi gibi tanısal testlerden önce bağırsağı temizlemek amacıyla kullanılır. Kolonun temizlenmesinin besin alımını iyileştirdiği ve genel kolon sağlığını desteklediği düşünülmektedir.
- Sindirim sağlığını iyileştirir: Sinameki, hazımsızlık durumunda mide suyu üretimini geri kazanmaya yardımcı olan doğal enzimler içerir. Bu bitki, doğru zamanda doğru dozda alındığında genel sindirim sağlığını iyileştirerek bağırsaklardaki tahrişi azaltmaya yardımcı olmuştur.
Sinameki ayrıca gastrointestinal tahrişi gidermeye yardımcı olabilecek bir anti-inflamatuar molekül olan resveratrol içerir.
Sinameki Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Sinameki otunun iyi geldiği hastalıklardan bazıları şunlardır.
- Kabızlık
- İrritabl bağırsak sendromu (İBS)
- Hemoroid
Sinameki Nasıl Kullanılır?
Sinameki toz, tablet ve sıvı şeklinde alınabilir. Sinameki günde bir veya iki kez alınabilir. Normalde 6 ila 12 saat içinde bağırsak hareketine yol açar. Bu sebeple de ertesi gün bağırsak hareketi oluşturmak için yatmadan önce alınabilir. Ancak bir uzmana danışmadan 1 haftadan fazla kullanılması tavsiye edilmez.
Sinameki kullanımının yaygın kullanımlarından biri de sinameki çayıdır. Sinameki çayı, ağrı, stres, ödem ve hazımsızlık gibi durumların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Saçların daha sağlıklı uzamasını sağlamak için sinameki otu ile bir kür hazırlanabilir. Bunun için bir miktar sinameki otunu kaynatılır ve ardından soğuması için bekletilir. Sinameki otu suyun soğuduktan sonra içerisine 3 tatlı kaşığı badem yağı eklenir. Ek olarak karışıma yarım aspirin ezilerek eklenir. Ardından saça uygulanır ve en az 2 saat bekletin ve daha sonra durulanır. Haftada 2 defa uygulanması önerilmektedir.
Sinameki otu, cilt bakımında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Sinameki otunu cilt bakımında kullanmak için bir miktar suyun içerisine sinameki otu eklenerek kaynatılır. Ardından soğuması için bekletilir ve bir pamuk yardımı ile cilde uygulanır. Bu sayede cilt temizlenerek mikroplardan arınır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise ciltteki sivilce ve siyah nokta gibi sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?
Sinameki çayı yapmak için iki çay bir bardak su kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır ve üzerine iki çay kaşığı sinameki otu eklenir. Kapağı kapalı bir şekilde 8 ila 10 dakika demlenmeye bırakılır. Bir süzgeç yardımı ile süzülür ve bir fincana alınır. Tatlandırmak için bal ilave edilebilir.
Kimler Sinameki Kullanabilir?
Sinameki, müshil etkisi nedeniyle özellikle kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle kabızlık problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilebilir. Bu bitki kabızlık tedavisi dışında zayıflama çaylarına da ilave edilerek tüketilmektedir. Hemoroid tedavisinde ve kolonoskopi öncesi kolon temizliğinde de tedavi desteği olarak sinameki bitkisi kullanılabilir.
Hamile ve emziren kadınların sinameki otu kullanmadan önce doktora danışmaları tavsiye edilmektedir. Sinameki, mide ağrısı, bağırsak tıkanıklığı, apandisit, inflamatuar bağırsak hastalığı, ishal, mide iltihabı veya hemoroidi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Sinameki kan incelticiler ve diyabet ilaçları ile etkileşime girebileceğinden düzenli olarak ilaç alan kişilerin bir uzmana danışmaları gereklidir.
Sinameki Otunun Zararları Nedir?
Sinameki otu bir haftaya kadar kullanıldığında genellikle güvenlidir. Bir haftadan daha uzun süre yüksek dozlarda alındığında ise bağırsakların normal şekilde çalışmasının durmasına ve müshillere bağımlı hale gelmesine neden olabilir. Uzun süreli kullanım karaciğeri etkileyebilir ve çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Sinameki otunun yan etkilerinden bazıları şunlardır. Bu etkilerden herhangi biri ile karşılaşıldığında doktora danışılmalıdır.
- İdrarda kahverengi renk değişikliği
- Baygınlık
- Mide rahatsızlığı
- Mide bulantısı
- Karın kramplar
Sinameki otu kan sulandırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle de uzun süredir kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin sinameki otu ile yapılan bitki çayının tüketiminden kaçınması gereklidir. Potasyum eksikliğine sahip kişilerin de sinameki otu tüketmemesi gereklidir.
Sinameki Nerede Satılır?
Sinameki otu bazı büyük marketlerden, aktarlardan veya internet sitelerinden satın alınabilir.
Sinameki Nerede Yetiştirilir?
Sinameki otunun anavatanı Hindistan ve Afrika olmasına rağmen dünyanın birçok yerinde doğal olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Çeşitli türleri bulunan sinameki, Türkiye’de ise Güney Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Sinameki Nasıl Yetiştirilir?
Baklagiller ailesine ait olan sinameki, sıcak bölgelerde yetişmektedir. Bu bitki havanın serbest azotunu toprağa bağlar. Sinameki otu çok fazla bakım gerektiren bir bitki değildir. Yaklaşık 50–150 cm boyuna kadar ulaşabilir. Bitkinin çiçekleri yaprak diplerinden çıkar. Sinameki ağacının gövdesi dik ve pürüzsüz bir yapıdadır. Meyveleri uzun, yeşilimsi, siyahımsı renkli, sert kabuklu ve silindirimsidir. Bu özellikleri ile baklayla benzerlik göstermektedir. Sinameki üretimi tohum ile gerçekleşmektedir. Gövdesinin boş olması nedeni ile aşılama yöntemi yapılamamaktadır. Bu bitkinin suya ihtiyacı orta düzeydedir. Kumlu-tınlı ve iyi drene olmuş topraklarda yetişmektedir. Cassia ağaçları sıcak iklimlerde çok daha hızlı büyür. Düşük sıcaklıklarda ise bitki ölebilir ancak yeni büyüme sezonunda bir sonraki yıl bitki tekrar canlanır.